Lägg ner Arbetsförmedlingen

VALET 2018. Den gångna veckas skandal angående Arbetsförmedlingens fiasko med oanvändbara 90-miljonerstjänsten ”Jobskills” del i ett större mönster av inkompetens. Jag förklarar och ger exempel på tidigare fadäser.

TIDIGARE 2014-09-12. Arbetsförmedlingen kostar 80 miljarder per år men skapar inga arbetstillfällen

VALET 2014. Efter Fredrik Reinfeldts valtal om att svenskarna ska öppna sina hjärtan har mycket av valrörelsen kretsat kring om det är rätt eller fel att ställa kostnaderna för flyktingar mot kostnaderna för välfärd.

I valdebatterna som avlöser varandra diskuteras siffor hit och tid. Vi har fått veta att Migrationsverket behöver 48 miljarder EXTRA utöver redan budgeterade medel. Använder vi kostnaderna för Migration och Integration enligt statens budget för 2014 så blir det 34,3 miljarder per år och det enda vi vet om den siffran är att den är alldeles för låg för siffertrixarna på finansdepartementet gör allt för att dölja de verkliga kostnaderna för asylinvandringen.

En väldigt tung fråga verkar helt ha försvunnit helt ur debatten.

Arbetsförmedlingen har gått från att ha 7 000 anställda år 2006 till att ha 13 000 idag. En stor del av denna ökning beror på att Arbetsförmedlingen får ta en allt större del av problemen med asylinvandringen.

Arbetsförmedlingen kostar 80 miljarder per år. Om detta är det tyst. Minst hälften av de 80 miljarderna är kostnader för asylinvandringen. Om detta är det tyst, mycket tyst.

Debatten borde handla om dessa 80 miljarder per år och om vi kunde fördela dem på något annat sätt. Fundera själva…

 1. Jag vill ha kvar nuvarande Arbetsförmedlingen precis som den är.
 2. Jag vill att samhället ska anställa 400 000 ytterligare lärare, sjuksköterskor och poliser. Nettokostnaden efter skatter för vår arbetsförmedling motsvarar 400 000 anställningar av människor som bär det svenska samhället: sjuksköterskor, lärare, vårdpersonal, poliser.
 3. Jag vill sänka skatten per löntagare med 20 000 kronor per år.
 4. Bygga 100 000 nya lägenheter.

Bara för att nämna några exempel.

Arbetsförmedling inklusive flumterapi kostar svindlande 80 miljarder per år. Socialdemokraterna lovar att ge Arbetsförmedlingen ytterligare flera miljarder, bland annat till att starta flumutbildning för 35 000 personer. Tror de att de är bättre på att ordna arbeten än entreprenörer?

Arbetsförmedlingens nya generaldirektör Mikael Sjöberg har tvåårig utbildning på fordonslinjen och har sedan gjort politisk och facklig karriär. Han är också kusin med Göran Persson. Det är varken något fel med studenter från fordonslinjen eller att vara kusin med en gammal statsminister för den delen. Problemet är politiker som chefar över verksamheter. De klarar inte ens av att avveckla. De vill lösa allt med att kräva, inte tjäna, mer pengar. Politik är att lova. Företagande är att räkna.

Arbetslöshet är oerhört skadligt för individen och för samhället. Lösningen är inte mer förmedling, utan fler arbeten. Det är sorgligt att inte ett enda parti vågat göra politik av denna självklarhet. De fortsätter att sol och våra oss med fagra löften och diskuterar i sammanhanget små pengar.

Arbetsförmedlingen kostar som två svenska försvar. Arbetsförmedlingen skapar inga arbeten mer än för dem som arbetar där och de behövs i vården och i skolan.

Om något inte behövs, så lägg ner.

Dagens Opinion  Ex Pressen 

10 thoughts on “Lägg ner Arbetsförmedlingen

 1. Arbetsförmedlingen har väl inte förmedlat ett enda jobb på många år.
  Går man dit får man ingen hjälp utan hänvisas till att titta på datorn och söka jobben själv. Den bilden man får i datorn kan man sitta hemma och titta på.

  • Redan i slutet av 80 talet förmedlade inte AF några jobb utan hänvisade till ”anslagstavlan”. Datorn var ju inte uppfunnen då, i Sverige.
   Känner en person som hade 4-500 dagar i A-kassa, och för att få dessa pengar så var han ”tvungen” att var tionde vecka gå till AF och lämna redovisning på att han inte hade något arbete.

   Mannen valde att ta långsemester utomlands, och anlitade en kompis i Sverige, som gick till AF och redovisade, mot en liten dusör.
   Vem som dök upp för att redovisa intresserade inte personalen på kassan,
   Det tragiska med den allmänna sektorn är, att man inte enbart anställer dugligt folk, utan oxå massor av dessa, som tidigare satt på anstalter av olika slag.
   Kostnaden för dessa drönare bekostas av Staten, inte av Fk, så egentligen kostar FK betydligt mer än 80 miljarder…

 2. Vi företagare undviker arbetsförmedlingen så mycket vi kan.
  Har alltid varit lika odugliga.
  Företagare har redan från början varit skyldiga att lämna jobben till AF
  Utan tvång hade de inte haft något att förmedla.
  Lika meningslösa nu som då.

 3. Arbetsbemedlingen är bättre namn på verksamheten som bedrivs, att dela ut pengar på arbetsmarknaden och föra statistik.

Kommentera