Brist på arbetskraft, det saknas 124.000

ARBETSMARKNAD. Antalet sysselsatta inom kommuner och landsting behöver öka med 124 000 personer fram till 2025. Detta för att behålla dagens verksamhetsnivå, skriver Sveriges kommuner och landsting (SKL) i sin nya ekonomirapport– Inte någon gång under 2000-talet har vi haft sådan brist på arbetskraft, säger chefsekonomen Annika Wallenskog.

SKL ser också stora utmaningar när det gäller finansieringen och det behövs enligt rapporten en ökning av statsbidragen med 37 miljarder kronor fram till och med 2021.

”Utan en ökning av de generella statsbidragen och med ett oförändrat välfärdsåtagande, skulle kommunsektorns resultat bli minus 27 miljarder med oförändrade skattesatser efter 2019”, skriver SKL i rapporten.

-Pettersson misstänker att utan asylinvandring skulle 124.000 personer och fler därtill kunna ägna sig åt något annat än asylindustrin och arbetskraftsbristen vara ett minne blott…

18 thoughts on “Brist på arbetskraft, det saknas 124.000

 1. Den höga arbetslösheten beror inte på dålig arbetskraft eller slöa invandrare, utan det är arbetsgivarna som bär skulden för detta, genom att dom har så otroligt högs krav på dom som söker arbete.
  Ett lysande exempel på detta är lärarna. De lärare som varit just lärare i kanske 30 år fick sparken för att dom inte hade behörighet. In kom nya lärare på C:A 20 25 år som inte klarade av att vara lärare men som hade fått behörighet. Detta fick till följd att dom nya sa upp sig när dom gått in i den berömda väggen. Där står nu Sverige med en enorm lärarbrist och inga nya som vill utbilda sig till yrket.

 2. Det finns privata arbetsgivare som också saknar arbetskraft.
  Jag bor i Södertälje och där jag bor skulle man flytta en busskur 10 meter.
  Nåväl SL eller Nordea som sköter busstrafiken i stan eller kommunen beställde jobbet hos PEAB. Så rätt var det långt, men det visade sig att PEAB har så ont om folk så att dom som jobbar där måste alternera mellan flera olika arbetsplatser och därför blir ett arbete som skulle ta 2-3 veckor fördröjt med minst det dubbla.
  Men som vanligt finns det ingen som tar ansvar för detta.

 3. Problemet är att all kommunal och stalig verksamhet drivs av skatteintäkter.
  Med tanke på att dessa människor är högutbildade och är dem som ska rädda våra pensioner så förstår jag inte varför socialtjänsten ska försörja dem?
  På text-tv idag anger man att behovet av försörjningsstöd har minskat till den lägsta nivån sedan 1990. Finansministern slår sig för brösten och anser att Sveriges ekonomi är på rätt väg.
  Sanningen är att de flesta svenskarna har jobb och att siffran skulle ha varit mycket lägre utan importerade ”pensionsräddare”.

  Det är bara att jämföra utfallet med Petterssons artikel!

 4. Detta kommer kopparödlan annie.lööv hänga på, vi behöver fler ensamkommande medelålders asylmissbrukar till sverige.
  -Dom ska jobba inom vården
  Den kvinnan har inga skrupler.

 5. Jag har arbetat I diverse länder I mellanöstern och arabstater.
  Lägg genast ner det där dösnacket om att de ska jobba.
  En sann muslim arbetar inte/får inte arbeta. De inporterar arbetskraft..
  Det var därför jag slutade att resa I arab och mena länder.
  Nu har vi skiten här I sverige, tror ni att det blir bättre då?
  Tänk efter före.
  O ni som inte upplevt detta ska bara hålla käften.
  I Saudi var den stora händelsen den allmänna avrättningen på torget, sen högg man gladeligen en o annan arm oxo. Barnen jublade o fostrades in I den här skitkulturen.

  • Jag vill tillägga att det finns bara en enda arbetsgivare I Sverige där kompetens är helt oviktigt.
   Det är I riksdagshuset. Det räcker med en partibok eller några kryss på valsedeln så är man på grön kvist och kan bli o sitta I regeringen om man har tur..
   Sorgligt men sant..
   Vi får vad vi förtjänar?

 6. Orkar muslimer jobba .än som undrar.Ser bara sånna som går och driver alla dagar.
  Men pengar har dom ,kundvangnarna är fulla med allt möjligt.

  • De är minsann inte tappade bakom en vagn, de vet verkligen hur man totalt grundlurar och utnyttjar det naiva och dumsnälla dårhuset Sverige !!!!!

 7. Kompetensregnet har blivit en belastning, men det råder ingen nyhetstorka i det nya Sverige.

 8. Aldrig en sådan arbetskraftsbrist och likaså en mycket stor
  arbetslöshet. Vadan detta? Politiker som inte tänker rätt.
  Rätt man på rätt plats hette det förr, nu låter det som många män på fel plats.
  Säger du så, klassificeras du genast som rasist eftersom ordet realist numera är oförståeligt.

  • Förr räckte det med en förarutbildning för att få köra truck. Nu skall man vara professor i historia eller något liknande för att få göra det.
   En vanlig lagerarbetare måste väl vara högutbildad i fysik förstås.

 9. Vet inte hur SKL räknat men i offentliga sektorn fungerar det ungefär som så här…inte minst hos SKL…

  Det var en gång en kommun och ett privat företag. De både skulle tävla mot varandra i rodd. Det privata företaget vann den första tävlingen med en kilometers marginal.

  Kommunen anlitade då en konsult som skulle förklara vad som hade gått snett. Konsulten kom fram till att privatföretaget haft en styrman och sju män som rodde, medan kommunen hade sju styrmän och bara en som rodde.
  Kommunen ändrade då sitt roddarlag för att få revansch i nästa match. Nu hade man istället en förste styrman, sex styrmän och en roddare.

  I returtävlingen vann dock privatföretaget igen; nu med två kilometer tillgodo. Kommunen förstod att någonting var allvarligt fel och att man var tvungen att göra något radikalt.
  Kommunen avskedade roddaren.

 10. När alla arbetsföra nysvenskar och pensionsräddare som vill, har lust och orkar jobba fått ett arbete så kan denna siffra på 124.000 nog kraftigt reduceras !
  Det tar ju enligt uppgift nu under valåret 2018 bara 7 månader för nysvenskar att få ett arbete men vilken typ av jobb det gäller förtäljer inte historien.

 11. Kan väl inte vara något problem med alla välutbildade och produktiva invandrare från Mena länderna.
  Eller avkastar inte den lilla uppofringen sig utan det blir en förlustaffär?
  Borde i så fall kunna sänka skatten när fler delar på kostnaden.

Kommentera