Stäng

Sarnecki är osäker på om brottsligheten ökar – Fullbordade våldtäkter 1975-2017

BROTTSLIGHET. Kriminologen Jerzy Sarnecki menar att det är osäkert om brotten faktiskt ökar och tycker att uppgraderingen av brottsligheten i den politiska debatten är överdriven.

– Självklart är brottsligheten ett problem, men i dagens läge finns det så otroligt mycket annat att oroa sig för. Den här uppgraderingen av brottsligheten som en av de allra viktigaste samhällsfrågorna är förstås en stor framgång för de som försöker vinna makten på de här frågorna, men utifrån någon sorts objektivt perspektiv är det en kraftig överdrift, säger Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi och verksam vid bland annat Stockholms universitet enligt SVT. 

-Pettersson undrar om herr Sarnecki tror att jorden är platt också? Nåväl, vissa brott minskar, exempelvis cykelstölder, men det kanske beror på lathet eller bristande kunskaper i cyklandets ädla konst.

När det gäller de grövre brotten av olika slag ser det ut ungefär som nedan.

Under 2017 anmäldes 6 969 fullbordade våldtäkter – det är en ökning med 658 anmälningar jämfört med 2016. Det är fler än det totala antalet våldtäkter som anmäldes 1984 (630). Från Affes statistikblogg.

18 reaktioner på “Sarnecki är osäker på om brottsligheten ökar – Fullbordade våldtäkter 1975-2017

 1. Det sägs att PK-media idag mörkar sanningen men det kommer ändå fram ett och annat ! 1975 måste media och det övriga etablissemanget varit helt suvuräna på mörkläggning eftersom man på den tiden inte hörde talas om nästan dagliga våldtäkter/gruppvåldtäkter, skjutningar, personrån, misshandel m.m.
  Eller så är sanningen den att dagens mångkulturella Sverige med s.k stackars utsatta ghetton och ett kriminellt anarkisamhälle inte existerade 1975 vilket det inte gjorde heller men dagens förnekande 7 klöver och övriga etablissemang kan ju inte och kommer aldrig erkänna att en 40-årig totalt okontrollerad och ansvarslös massinvandring som de är ansvariga för har sänkt Sverige fullständigt, det vore ju att såga av den gren man själv sitter på.
  Sanningen får ALDRIG komma fram i Sverige !!!

 2. Sarnecki är tydligen inte medveten om att i region Syd, så finns en klinik där våldtäktsoffer behandlas. I området anmäldes till polis ca 600 våldtäkter årligen, medan kliniken möter ca 800 fullbordade våldtäkter årligen! De 3 senaste åren har en ökning skett med ca 100 per år, från 500 till 800.

  Idag vågar således ett ökande antal våldtagna kvinnor inte längre anmäla till polis om vad de utsatts för. Sverige verkar vara tillbaks till den behandling som var fallet för ca 50 år sedan för våldtagna kvinnor – d v s utredares/domstolars ifrågasättanden om klädsel, vilka signaler de ger etc. En ung flicka får sedan möta de pojkar/män som de våldtogs av i skolan, där de hånas, trakasseras etc, i synnerhet om anmälan sker. Flickan, överrepresenterat etnisk svensk, är utlämnad och de misstänkta gärningsmännen skyddas av samhället och får stanna i skolan.

  Eftersom gärningsmän inte utvisas eller utvisning ej verkställs och de släpps lösa i väntan på att straff skall avtjänas, så kan de fortsätta våldta. De går ju lösa, men borde sitta i förvar tills utvisning kan verkställas resp straff kan börja avtjänas. Lösa skall de inte tillåtas vara. Skyddet av offren är avsevärt viktigare än risken att kränka några brottslingar eller kränka deras ”mänskliga rätt” (den hänsynen ger de ju inte själv).

 3. Nog oroas det allt över brottsligheten.
  Förr när våra äldre var ute på sina tillställningar eller besökte vänner/ bekanta, stod de utanför porten och pratades vid det sista för kvällen.
  Därefter tog de sig en nattpromenad hem till var och en till sig.
  Några slog även följe en bit på vägen.
  Nu mera ringer de efter färdtjänsten som får hämta dem.
  För de vågar inte längre ta sin lilla nattpromenad hem.
  Är även osäkra när de skall ut och handla för att inte få vara ifred.
  Undviker även att passera vissa platser.

  Även tjejer vågar heller inte ta sig hem t.ex. på kvällarna för att de vågar inte utan hämtas upp efter deras aktiviteter.

  När Joan på GS ringde upp Jerzy Sarnecki andgående om att våldtäkterna har ökat så visste han mindre mot innan.
  Svaret blev det klassiska:
  ” Intressant fråga – Vi vet inte – Det finns för lite forskning.”

 4. BARA SÅ FÖRB…….AT TYPISKT SVENSK VÄRLDSBERÖMD FÖRLJUGENHET OCH VIDRIGT PATETISKT !!!!!!!!
  Nu befinner sig Folkhemmet längst ner på botten och simmar runt i dynga.

 5. Hur kan det komma sig att häktena är över fulla Sarnecki ?

  Och ännu sitter inte föräddarna mp inom lås o bom.

  Och hur kommer det att se ut nu under ramadan. Som troligen om mp får sitta kvar almänn helg månad.

  Eftorsom ramadanare inte jobbar utan är tunga bidrags tagare med gratis sjuk o tandvård så behöver vi inte stänga ner S.

  1. Att svenska häkten är fulla är naturligvis bara högerpopulistisk FAKE NEWS !

 6. Varför är det alltid samma ”experter” som får uttala sig i media. Hur kommer det sig att de är så få?
  Jag har väldigt litet förtroende för medias ”experter” bl.a. av den anledningen. Men också för att det de säger sällan stämmer överens med hur jag upplever det.
  Tex har jag en nära bekant som jobbar som ambulanssjukvårdare i Stockholm. Ska de till de s.k. utsatta områdena är det skottsäker väst och två polispatruller som gäller. Ena vaktar bilarna andra skyddar ambulanssjukvårdarna. Att då påstå att Sverige aldrig varit tryggare är ju löjligt. Men det är klart, bor man i lugna områden kansle man går på ”experternas” ord.

 7. Sarnecki får betalt, lögnen är hans leverbröd, liksom alla falska i riksdagen. SD gäller nu.!

 8. Hur många brottsoffer, i procent, har svenskt utseende? Det jag fiskar efter, (måhända långsökt, letar efter en ny vinkel som få nämnt) är om klansamhällen lyckas bättre i att försvara sina döttrar, måhända hårt styrda, och att priset vid ett angrepp kan rankas vara för högt? Har det gjorts någon sådan undersökning, materialet finns ju?! I vissa hårt styrda samhällen kan det vara dåligt med polisanmälan, jag betvivlar inte att mörkertalet kan vara högt. Det känns som att det är dags att reda ut, vad som är vad och än viktigare, hur vi går vidare och vilket samhälle vi vill ha, Sharia eller demokrati i ett västligt perspektiv?

  1. Jag beskrev frågeställningen lite rörigt. Väljs brottsoffren ut på grund av utseende och vem håller koll på offren i de extremt religiösa och kulturellt kontrollerade familjerna? Det börjar nämligen bli rejält tröttsamt med herr Sarneckis snömos, svepande generaliseringar och relativiserande. Det är dags att samhället sätter ner foten, rejält, och det måste ske på alla plan och i alla samhällsskikt.

 9. (S)arnecki – SVT:s lille gunstling. Ta in någon yngre kriminolog. Sarnecki själv har väl inte vett att inse att han är pensionär för längesedan. Det måste väl finnas någon som inte fyller 71 om ett par månader att ta med i programmen?
  Detta inte sagt för att att jag tycker illa om pensionärer men om SVT:s ensidiga urval av deltagare i sina program.

  1. Jo, men (S)VT vill bara ha säkra kort…. En sån som SnickeSnacki som på fullaste allvar kan hävda att nån viss företeelse minskat med 70%, även fast all seriös forskning och statistik däremot visar att den ökat med 500%.

 10. Sen försöker somliga att förklara denna hemska trend med ”ökad benägenhet att anmäla” och att Sverige ökat i befolkning.

  Det senare stämmer i och för sig, men vi är knappast 7-8 gånger fler nu än för 30 år sen….

Kommentera

%d bloggare gillar detta: