Stäng

Matsnusket i Södertälje fortsätter

INVANDRING. Baklava är ett sött bakverk i huvudsak nyttjat som dessert. Rätten är vanlig i länder kring Mellanöstern och på Balkanhalvön med ursprung från det Osmanska Riket.

Rätten består av filodeg med honung och exempelvis hackade valnötter, mandlar eller pistaschnötter. Baklavan gräddas och när den fortfarande är varm dränks den i en lag av honung, socker, kryddor och rosenvatten. Därefter skärs den i portionsbitar och serveras ofta till starkt, svart kaffe som anses kontrastera mot baklavans sötma.

Baklavan serveras oftast i restauranger eller caféer med Mellanösterntema, men kan också inhandlas i diverse butiker runtom Sverige, där den säljs till kilopris.

I Södertälje, som förr kallades Kringelstaden, är andelen av befolkningen med utländsk bakgrund drygt 50 procent och kringlorna har ersatts med bland annat baklava.

Nu rapporterar SVT om baklava-tillverkning och matsnusk i Södertälje. Baklava förvarades i smutsiga våtutrymmen, smet vispades med en kvast, plåtar med fett låg på golv och nu har ett livsmedelsföretag med baklavatillverkning i Södertälje och livsmedelsbutik i Skärholmen, fått säljförbud på sin baklava.

För två veckor sen gjorde Miljökontoret en kontroll hos ett livsmedelsföretag i Södertälje. I den smutsiga lokalen, som mest påminde om en byggarbetsplats, bakades även den populära desserten baklava.

”Det saknas arbetsbänkar så en del av produktionen sker på golvet” skriver Miljökontoret i sin rapport.

Vidare konstaterar man: ”På den ena sidan av rummet förvaras dels förpackade livsmedel och maskiner som ska installeras och på den andra sidan är det fullt av bråte (gamla maskiner, träpallar och annat). Vid kontrollens början gick en i personalen vid denna yta och skvätte ut vatten på golvet eftersom det var mycket dammigt och smutsigt där.”

Miljökontoret noterar att företagets personal saknar kunskaper om livsmedelshygien, arbetskläder saknas och att personal sover i lokalen. I ett plomberat rum placeras alla bakverk i väntan på att slängas.

– Verksamheten är stängd och de får inte släppa ut produkter över huvud taget på marknaden tills de åtgärdar det här, säger miljöinspektör Mathias Blomqvist.

Ägaren har även en livsmedelsbutik i Skärholmen. När miljökontoret i Stockholm åker dit för att reda ut om baklavan från Södertälje har sålts i affären, nekar personalen först. I ett mail skriver miljöinspektören i Stockholm till sin kollega i Södertälje: ”Jag har varit och pratat med butikspersonal idag. De hävdade att de hade slängt allt men kunde inte ange ett datum. Jag bad dem att skicka något sorts bekräftelse till mig av antalet kg bakverk/baklava som slängts och när detta slängdes. Dessutom bad jag dem att skicka in följesedlar på inköp av baklava. Till sist erkände personalen att butiken hade köpt baklava från lokalen i Södertälje.”

 

-Pettersson tycker inte det är något att gnälla om. Ägaren hade nog bara lite otur och givetvis betalade han löner och avgifter för den personal som sov i lokalen…

Smaklig måltid, i veckan börjar ramadan då blir det fest…

6 reaktioner på “Matsnusket i Södertälje fortsätter

 1. Ibland ter sig det man läser om så fullkomligt vansinnigt och verklighetsfrämmande att man kan tro att det rör sig om en synopsis till någon absurditetsproduktion i humorbranschen.

  Har vi någonsin hört talas om liknande snusk?
  En annan fråga är om och hur batikhäxor och andra funktionsnedsatta aktriser kommer att träda till dessa rörelseidkares försvar…
  Andreas, absolut äcklad.

 2. Eftersom jag har arbetat och varit bosatt i mellersta östern så fick man se upp med inköpta varor och restaurangbesök.
  Toalettbesök av muslimer försiggår utan toalettpapper utan där skall fingrarna på vänster hand användas.
  Diverse akuta magproblem råkade man givetvis ut för speciellt om man åt kebab serverat från någon form av ambulerande gatukök.
  Inne på de finaste restaurangen kunde det ligga en hög av exkrementer i ett hörn bredvid ett gående bord. Denna doft bestående av en blandning av exotiska kryddor och ”skit” glömmer man ej i första taget.
  Önskar Ni insupa denna atmosfär i Sverige så fortsätter Ni givetvis att rösta på 7 – klövern i september, 2018.
  ”Saliga äro de korkade ty de skola aldrig drunkna!”

 3. Usch vidrigt alltså! God hygien är a och o i matbranschen och jag skulle inte äta denna smörjan om jag så fick bra betalt! Aldrig, – vem vill äta något som lagats av skitiga araber?

Kommentera

%d bloggare gillar detta: