Kampen inom islam

SVT:s Dokument utifrån visade nyligen en serie i tre delar som handlade om kampen inom islam.

Den amerikanske journalisten Martin Smith har rest runt i Mellanöstern och försökt finna svar på varför hela regionen är en enda stor krutdurk. Se programmen, för det som förevisas kan komma att påverka oss i Sverige…om det inte redan gör det.

Vi får veta hur maktkampen mellan Iran och Saudiarabien har större påverkan på andra länder i Mellanöstern än deras egna. Vi får se hur religionen styr allt, ivrigt påhejat av imamer och fundamentalister. Vi får se kvinnor och småflickor täckta från topp till tå i religiöst påtvingade kläder. Hatet mot Israel, USA och hela västvärlden. Striden mellan olika muslimska inriktningar, främst shia och sunni. Vi får se hela städer i ruiner. Oskyldiga barn som drabbats på de mest brutala sätt.

Kort sagt. Mellanöstern är en enda stor krutdurk, utan tillsynes framtid.

Fyra bilder från del 3 har särskilt etsat sig fast och som beskriver situationen i Mellanöstern på ett bra sätt.

Det har ofta påtalats från vissa håll i Sverige att det är en ren myt att islam vill sprida sitt budskap över hela världen och att islam vill dominera land efter land. I dokumentären får vi dock höra budskapet väldigt tydligt och inte bara från imamer och religiösa extremister. Här ropar man ut detta i en moské under fredagsbönen.

Iran och Saudiarabien är de dominerande staterna i Mellanöstern och deras inflytande och maktkamp syns överallt. Så gör också stödet, såväl det militära som det ekonomiska. Här en bild från en skola som Iran byggt upp och finansierar. Den här bilden kanske säger mer än vi tror, för vad ligger bakom det faktum att unga muslimska flickor i Sverige och övriga västvärlden använder symboler från de områden de flyr från? Vi vet att bl.a. Saudiarabien är en stor finansiär av moskéer i Europa, kanske också religiösa skolor? Bilden nedan kunde lika gärna hämtats från en skola i Rinkeby, Rosengård eller Trollhättan.

Hatet mot Israel och USA genomsyrar hela dokumentären. Det talas idag mycket om antisemitism i Sverige och övriga västvärlden. De antisemitiska strömmarna kommer från Mellanöstern och sprider sig sedan över hela världen. Den debatten har det varit tyst om i alldeles för många år och inte förrän på sistone har man vågat erkänna att judar i Sverige och Europa främst är utsatta för rasism från grupper med ursprung i arabvärlden.

Stora delar av Mellanöstern ligger i ruiner, inte minst Syrien efter åtta år av krig. Vi får följa med till den irakiska staden Mosul som till stora delar ligger i ruiner, men där man äger sig inte har råd att återuppbygga den. Orden på bilden nedan uttalas av en syrisk advokat som kämpar i en grupp som försöker inrätta demokrati i Syrien. Hela Mellanöstern behöver byggas upp på nytt och med hjälp av en finansiering från världssamfundet och utvandrare borde det kunna gå. Därför borde alla, även i Sverige, inse att välutbildade arkitekter, ingenjörer, läkare, lärare, sjuksköterskor m.fl. behövs bättre i Syrien, Irak och andra trasiga länder, än i Sverige, Europa och övriga västvärlden.

Se de tre delarna. De är mycket bra och ger oss en bra bild över situationen i Mellanöstern och varför vi i Sverige bör vara på vår vakt innan religionen och konflikterna sköljer över oss på samma sätt som i dessa länder.

 

 

5 thoughts on “Kampen inom islam

 1. Men vi tar emot dessa hjärntvättade individer med öppna famnar!
  “Öppna E R A hjärtan!” sade en f.d. statsminister.
  Och hans parti har inte tagit avstånd från uttalandet – ännu!

  Sverige är nästa Syrien!

  Gå med i “Grannsamverkan mot brott”!
  – och hjälp invällarna med hjärntvätten att få en intensiv hemlängtan!
  Men kom ihåg att medborgargarden är förbjudet!
  => Det är förbjudet att försvara sitt land – i sitt land!

 2. Det är en bra och klargörande serie. Jag vet inte om det beror på bra PR-folk men Saudi som tillhör den radikala wahhabismen, en del av sunni, framställs som mer moderat än Iran som är shiamuslimskt som teoretisk ska vara en lättare version av Islam.

Kommentera