Stäng

Ordningsvakter i stället för polis i stadskärnorna

BROTTSLIGHET. Många kommuner anlitar i dag ordningsvakter för att bevaka hela centrum och stadskärnor. Detta visar en genomgång som Sveriges Radio Ekot har gjort.

Idag har totalt 54 kommuner i Sverige ordningsvakter som patrullerar på en eller flera offentliga platser, och i nästan hälften av fallen bevakas hela centrum och stadskärnan.

Det kallas för ett paragraf 3-område, ett geografiskt område där ordningsvakter kan få tillstånd att jobba, bara om det finns särskilt behov och är av väsentlig betydelse för allmän synpunkt.

Det kan till exempel handla om platser där det ofta uppstår bråk eller finns problem med gängkriminalitet.

Läs vidare på Sveriges Radio…

-Pettersson säger att centrum i städer har väl alltid varit lite småstökiga, ofta av det så kallade a-laget, men de var relativt oförargliga. Idag verkar det vara andra tag, men var är poliserna?

 • Det finns c:a 20.000 poliser i Sverige.
 • Det gör c:a 24 poliser plus civilanställda i en stad av Oxelösund storlek med 12.000 invånare. Vi har en (1) polis, som är på plats ibland.
 • Poliserna är inte i de små och medelstora städerna.
 • Poliserna är inte i Norrland.
 • Poliserna är inte i tunnelbanan.
 • Poliserna är för få i förorterna.
 • Centrala Stockholm har alldeles för få poliser, vissa helger är det under 20 i hela centrala Stockholm med en miljon invånare.
 • Var är våra poliser? Är alla på huvudkontoret på Kungsholmen?

De flesta brott och ordningsstörningar sker lokalt och lokalkännedom om platser och att känna ”buset” underlättar polisens arbete enormt. Ändå sitter polisen centralt, det är galenskap…

Vi har inte för få poliser, vi har för många kriminella och en kraftigt felorganiserad poliskår.

Tycker ni polisen fungerar bra så rösta på något av de sju partierna som byggt upp dagens polisorganisation.

8 reaktioner på “Ordningsvakter i stället för polis i stadskärnorna

 1. Eftersom myndigheterna redan använder allt fler väktare, och det går ”bra”, så varför inte fullfölja konceptet.
  D v s anställningsstopp i polisorganisationen för civilanställda och förbud att befodra civila till polisiära chefstjänster. Sådana väktare inordnas under polismans lagstiftningar.

  *Hyr därefter in/anställ 10000 väktare och komplettera deras utbildning med sådant som är viktigast i ett polisarbete – varför inte bl a vapenutbildning.
  *Para därefter ihop en väktare med en utbildad polisman till en patrull. När projektet är i drift finns det 6000 polispatruller i yttre tjänst i st f nuvarande ca 3000.
  *Varje kommun 0-15000 inv tilldelas patruller så att EN patrull alltid är i tjänst, dygnets alla timmar. Polisstationer återöppnas och erf inre bemanning anställs. Kommuner 15000 och uppåt som inte redan har poliser tilldelas patruller så att minst TVÅ patruller är i tjänst alla tider. Det skall finnas (minst) EN polisstation i varje kommun – hur liten den än är!
  *Eftersom förortsproblemen finns enbart eftersom de tillåts utan att ordningsmakten ingriper. Alltså upprättas med ca 2000 väktare (med poliser som chefer) kravallkompanier, ungefär som i Tyskland, Frankrike, Spanien, Grekland m fl. Här skall finnas den mest kvalificerade infanteriutrustningen, prickskyttar, pansarvärnsvapen, kulsprutor, pansarfordon, vattenkanoner, kvalificerad kommunikationsutrustning -system. Verksamhetens karaktär skall vara ”Militär” och ledas operativt som militära förband, som även skall ingå i den nationella terrorberedskapen.
  *1000 väktare förstärker tull, gränskontroll, utför inre gränskontroller etc. Personalen vid tull och gränsbevakning skall vara beväpnade i tjänsten oavsett var de finns. Då får de ingripa trots ”underlägen” och de ingår i nationella terrorberedskapen och skall kunna resa vapen vid terrorattack.
  *Det skall understrykas i lagstiftning att polismans order och anvisningar skall åtlydas och om så inte sker skall straff som utdöms läggas 25% högre än normalt för förseelsen. Används vapen mot polis skall dubbla straff utmätas vid domar.

  *Avvisade asylsökare, dömda utvisade brottslingar etc skall inte tillåtas ströva fritt i svenska samhället, så för att skydda befolkningen skall de sättas i förvar. Det behövs upprättas fler ”förvar” (2000 – 10000 extra platser) med vakter (bemanning) för avvisade asylsökare, dömda utvisade brottslingar etc, vilka självklart direkt efter beslut/dom skall föras till ett förvar och stanna där till utvisning verkställts, på livstid om så krävs. Har nämnda avvisade/utvisade besökt sitt land under ”semester”, så är det bara att skicka dem oavsett vad jurister och aktivister påstår.
  *Gör slut på alla dessa systematiska överklagandena. Ett beslut och om det framkommer radikalt nya fakta EN överklagan. Därefter beslut/dom, och vid dom transport till förvar och snarast utvisning. Ytterligare överklaganden sker sedan med den dömde utanför Sveriges gränser, samt finansieras helt av den dömde. Varför inte video-rättegångar vid ytterligare överklaganden?

  NU MENAR DOCK INGET 7-KLÖVERPARTI ALLVAR MED SINA ”VALFLÄSK” FÖR DÅ HADE NÅGOT LIKNANDE OVAN BESKRIVET REDAN VARIT I DRIFT!
  Och landet borde då varit lugnare!

 2. Det har vi i Sundsvall, vid bussterminalen. Dom finns där måndag 07:00 till fredag 18:00.

 3. Några hundra poliser (polischefer) ska, enligt overifierade påståenden online, ha satts i garderoben av Dan Eliasson. Alltså ha fått oviktiga pappershanteringsuppgifter, därför att de inte är tillräckligt tillförlitliga ideologiskt. För 1-2 år sedan var det öppet 100 poliser som inte hade fått några arbetsuppgifter i den nya organisationen.

  Dan Eliasson är en politisk kommissarie satt att rensa ut Polisen och göra den till ett lydigt politiskt verktyg. Liksom han gjort med Migrationsverket och Försäkringskassan och nu MSB- Och kanske SÄPO när han var chef för SÄPOs analys- och underrättelseverksamhet innan borgarna gjorde honom till generaldirektör för de största myndigheterna. Som socialförsäkringsminister sade Ulf Kristersson att han var mycket nöjd med att utse Eliasson till GD för FK.

 4. Alla 8 riksdagspartier reagerar negativt på detta och kräver att polisen ska göra jobbet !
  Alla partier skriker, högre löner och bättre arbetsvillkor för polisen men vad bättre arbetsvillkor innebär i verkligheten talas det aldrig om !
  Inte ens Sveriges räddare i nöden SD sticker ut i frågan och det beror naturligtvis på politikerna vet att den svenska numera dialogpolisen inte kan, får eller kommer att kunna göra ett dyft åt dagens kriminella anarkisamhälle som byggts upp under snart 40 år av okontrollerad massinvandring och idag är det den organiserade brottsligheten som indirekt styr samhället.

 5. Självklart ”råkar” SR inte utveckla varför det finns gängkriminalitet.

  Det är ju ett fenomen som vuxit enormt i takt med den lika enorma invällningen av skäggiga ”17-åriga barn”.

  Förr tog Konstapel Polis Henrik och Ola i örat för att de snattat Toyg i kiosken, snattat äpplen, eller kört trimmad moppe.

  Idag får polisen istället ta skydd när Ibrahim och Mohammed kastar sten och raketer på polisen, spränger polisstationer, skjuter och knivar, begår gruppvåldtäkter och hedersmord.

  Det hjälper inte att sätta dubbla plåster på ett varigt sår, man måste behandla såret!
  Och en sak är definitivt klar: det funkar inte med armband!

  1. Jag vill ha ett armband där det står: ”Jag vill att min stad ska vara bra att bo i”. Detta borde sätta skräck i förövarna.
   😉

Kommentera

%d bloggare gillar detta: