Lite lagom tiggeri


INSÄNDARE. Kan man äta upp kakan och ha den kvar? Nja, det är som bekant svårt om ens möjligt (det har jag i alla fall aldrig lyckats med). Men man kan alltid försöka. Det gör Moderaterna som både vill förbjuda tiggeri men ändå ha det kvar. Lite lagom tiggeri i landet lagom.

Kanske inget att skämta om men rom och cola är gott.

Häromdagen läste jag en stor rubrik ”Moderaterna vill införa nationellt förbud mot tiggeri”. Äntligen, tänkte jag, vi som vill slippa tiggare vid varje butik, parkering och gatukorsning kan hoppas på förändring. ”Moderaterna vill också arbeta för att få bort otillåtna bosättningar, alltså tillfälliga läger som tiggare bor i. Partiet vill också att Sverige agerar hårdare för att sätta press på de EU-länder vars medborgare söker sig till andra länder för att tigga”. Den som tigger skall straffas med böter eller återvända till sitt hemland, föreslår man vidare.

Strålande, tänkte jag. Vi är många som blir glada. Statistiskt sätt  ca sextio procent, enligt en undersökning som Aftonbladet/Inizio gjorde i augusti förra året. Så många ville då att tiggeri skulle bli ett lagbrott.

Moderaternas förslag väcker dock många frågor. Dels alternativet med böter finner jag inte vidare vettigt. De facto de som skänker pengar till tiggaren kommer att betala straffen till staten. Förresten, man kan undra om det skulle bli penningböter eller dagsböter? Och för dagsböter, hur beräknar Moderaterna månadsinkomsten? Dels har jag svårt att föreställa mig att tiggaren skall betala en bot. Hittills har jag förstått att de tigger just för att de INTE har pengar.

Å andra sidan böter är inte viktiga anser Moderaterna. Det viktiga är budskapet.”Det viktiga är inte ett enskilt bötesbelopp, det viktiga är om vi ska vara ett land som det är helt acceptabelt att söka sig till för att tigga på gator och torg”. I så fall  bättre att tillämpa alternativ två och använda pengarna från tiggarens burk för en returbiljett hem.

Ett lagom förslag

Vad som är nytt i detta förslag är mig obegripligt. Egentligen borde det inte finnas tiggare i Sverige. En EU medborgare har rätt att vistas i Sverige i upp till tre månader. För att vistas längre skall personen antingen har uppehållsrätt enligt Utlänningslagen eller ett uppehållstillstånd. Därmed den absoluta majoriteten av tiggare vistas i Sverige illegalt.

Tomas Tobé säger vidare att förslagen inte kommer att hjälpa de som tigger. ”Jag tycker inte att vi ska normalisera tiggeri i Sverige, vi måste få ett stopp på detta”. Detta påstående är ännu mera uppseende väckande. Har vi inte normaliserat tiggeri i Sverige än? Med närmare fem tusen tiggare mest överallt?

Moderaterna är ett försiktigt släkte. De vill förbjuda endast ”organiserat” tiggeri. Alltid något. Problemet är ”bara” att polisen får ännu mer arbete för att skaffa bevis om ”organisatörerna” bakom tiggarna. Som om poliser inte har nog att göra! Och den oorganiserade resten får härja, sorry, tigga fritt.

Moderaterna vill också arbeta för att få bort otillåtna bosättningar, alltså tillfälliga läger som tiggare bor i, kan vi läsa vidare. Men snälla Tomas Tobé ”otillåtna bosättningar” är redan OTILLÅTNA. Alltså skall överhuvudtaget inte finnas.  

Ett möjligheternas land  

Sverige är ett möjligheternas land. Tänk att man kan förbjuda tiggeri och ändå ha den kvar. Då blir alla nöjda. Såväl de som vill förbjuda som de som vill ha kvar tiggeri kvar. I alla fall om Moderaterna får bestämma.

Så kära Moderaterna med Tomas Tobé i spetsen. Läs Inizios undersökning. Enligt den kan ni plocka extra poäng hos femtio sju procent svenskar som är för förbud om ni också skulle bestämma er för detsamma. Eller lägg kraft på andra frågor där ni förhoppningsvis har mer genomtänkta förslag. Och framför allt börja med att verka för att samtliga svenska myndigheter skall tillämpa de lagar som redan finns. Om Polisen, Migrationsverket, kommunerna m.m. ser till att efterleva de befintliga lagarna kommer vi bli av med femtio tusen illegala flyktingar, en dröse terrorister och islamister, fem tusen tiggare för att inte tala om otillåtna bosättningar.

Mårtensson


One response to “Lite lagom tiggeri

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: