Stäng

Gå ned i arbetstid – behåll lönen

Det närmar sig val och Miljöpartiet försöker kravla sig över 4-procentstrecket med populistisk politik.

Nu vill språkrören att alla som jobbar inom vården och fyllt 55 ska kunna gå ned i arbetstid och ändå behålla lönen.

Det är självklart alla löntagares våta dröm, men är en ren utopi.

Antalet personer detta kan beröra uppgår till ett antal hundratusen och ett förslag som detta skulle kosta skattbetalarna åtskilliga miljarder. Gustav Fridolin säger också att det här förslaget inte ska appliceras på manligt dominerande yrkesgrupper där arbetet sliter hårt på kroppen. Snickare, målare, betongarbetare, rörmokare, verkstadsarbetare, sopåkare m.fl.

Fridolin försvarar detta med att manligt dominerade yrken kommit längre i sina avtal om arbetstidsförkortning. Just de orden skulle jag vilja att Fridolin uttryckte framför byggarbetarna i sina baracker, målarna med sina slitna leder, rörmokarna med sina onda ryggar och kvinnorna inom verkstadsindustrin som är utslitna långt innan de fyllt 60.

Fridolin kanske glömt att man inom kvinnligt dominerade yrken har betydligt fler semesterdagar inskrivet i avtalet? Redan från 40 års ålder har du sex semesterdagar fler än löntagare i manligt dominerade yrken och därefter späs detta på ju äldre du blir.

Nåväl, kortare arbetstid med bibehållen lön är och förblir samtliga löntagares våta dröm, oavsett om du jobbar inom mans- eller kvinnodominerade yrken. Dock framstår ett annat problem som Fridolin inte heller nämner. Pensionen.

Fridolin sitter i en regering som tvingar löntagare att jobba längre upp i åldrarna, hur sliten du än är. Så här nöjda var en socialdemokrat och en miljöpartist när de förkunnade det nya pensionsavtalet.

Lika glada miner kan jag lova att det inte var i frukostrummet på jobbet och vad som sades i kompisgänget låter jag vara hemligt. Förövrigt var det bara Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna som inte ställde sig bakom detta. Bra att veta inför valet.

Nu är det ju så att vår pension grundar sig på arbetade år, inte vad man tjänar. Skulle man gå ned i arbetstid, borde det rimligen innebära att man får en lägre pension när man äntligen kan lägga ett långt arbetsliv bakom sig. Vi får förmoda att Fridolin tänkt på det.

Aftonbladet

16 reaktioner på “Gå ned i arbetstid – behåll lönen

 1. Varje procent som SD tar förlorar någon annan.
  Nu börjar även Björklund känna av problemet, KD och MP har ju redan stora problem.
  Sossar och moderater håller stenhårt i sina.
  Vi får väl se om Center-fjollan håller sitt löfte efter valet, hon lovade ju att äta upp sin högra sko den dagen hon stödjer sossarna.

 2. Samma lön som vem? Ska de få samma lön som de som INTE väljer/vill gå ner i tid eller ska de som INTE går ner i tid få övertidsersättning när de jobbar 8 timmar eller ska de tvinga alla över 55 att gå ner eller…..

 3. Varför inte pension vid 25 år?, när man läst färdigt vid högskolan? Varför anstränga sig? Ytterligare ett förslag i MP:s (=muslimska partiets) anda.

 4. Jag tänker bara två ord när jag hör att MP vill värna om de slitna arbetarna:
  Valfläsk och vindflöjel.

  24 oktober 2017:
  ”Den tidigaste pensionsåldern höjs från 61 till 63 år och arbetsgivarens möjlighet att säga upp dig flyttas från när du fyller 67 till dess att du fyller 69.
  Miljöpartiet ställer sig bakom en höjning av pensionsåldern”

 5. Jamen, det var ju helt logiskt, för en gångs skull. Om du icke utför ett arbete, så får du lön i alla fall. Det måste ju betyda att du som patient får betala utan att bli vårdad !!! Och det stämmer ju med den verklighet vi befinner oss i just nu. Betala skyhöga skatter utan att få någonting för dem.

 6. Ja, nu gäller det att köpa sig en plats i riksdagen.
  Men vi skall veta, att det är svenska folkets skattepengar de strör omkring sig. Tar man pengar till detta, blir det så mycket mindre över till annat, som t ex pensionärerna.
  Möljöpartiet är det parti, som står för den mesta ödeläggelsen av vårt land, tillsammans med Reinfeldt och Löfven.
  Glöm inte detta vid valet i september.
  Miljöpartiet är ett helt överflödigt parti. De flesta andra partierna har en bättre miljöpolitik än självaste Mp.

 7. Redan idag så kan man inte uppbåda tillräckligt många som kan/vill jobba inom vården. Detta trots att det sker ett så stort inflöd av ”kompetenta”.

  Sanningen är att de som kommer hit inte ens täcker upp för den ökning av patienter som sker. Sjukvården har gått på knäna de sista fyrtio åren trots massiva tillskott av pengar och personal.
  Bristerna i sjukvården beror på en konstant inflöde av ekonomiska migranter som har det bra utan att behöva arbeta.

  Lösningen, enligt fridolin -ännu ett genomttänkt mp förslag, är att låta dessa arbeta mindre. Trots att de haft samma minskning av arbetstid som andra förbund. De har dessutom haft mer ekonomiska påslag. Sjuklövern och deras hantlangare borde se till att deras löften uppfylls och inte blir de vanliga lögnerna som sprids.

  Lyssna på en riksdags-debatt någon gång så förstår du hur lite de flesta politruker vet om samhället eller för den delen hur lite de bryr sig. Lönen trillar in utan krav på någon motprestation och belönas även med förmånliga ersättningar efter att man suttit av några år.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: