Stäng

Åtta år efter SD vill moderaterna införa ett tiggeriförbud

VALET 2018. På område efter område ser vi att partierna i Sveriges Riksdag kopierar Sverigedemokraternas politik som de tidigare sågat vid fotknölarna. Nu har Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer och Tomas Tobé, rättspolitisk talesperson, lagt fram partiets förslag om hur de vill att ett nationellt tiggeriförbud ska utformas.

– Syftet med ett förbud måste vara att minska det omfattande tiggeri vi ser idag, säger Tobé på pressträffen.

Partiet vill införa en ny bestämmelse i straffrätten, som ska innebära att den som gör sig skyldig till tiggeri ska kunna dömas för brott.

– Tiggeri som ett mer planlagt förfarande ska kriminaliseras, konstaterar Tomas Tobé. Han exemplifierar med att tiggeri vid gågator, butiker och allmänna kommunikationsmedel ska vara brottsligt. Moderaterna föredrar ett nationellt förbud framför lokala varianter.

-Pettersson säger att de är inte dumma de där moderaterna, ”syftet med ett förbud är att minska tiggeriet”, smart tänkt.

Nåväl, för åtta år sedan i maj 2010 skrev Aftonbladet detta:

 • Sverigedemokraterna vill ha ett förbud mot tiggeri. Det ska åtminstone gälla personer som reser till Sverige med syfte att tigga.
 • Ett förbud skulle slå mot människor som är drabbade, sa KD som är emot.
 • Folkpartiet, nuvarande Liberalerna var också emot. Man kan inte förbjuda fattigdom, tiggeri är ett socialt fenomen som ska mötas med sociala åtgärder.
 • Man kan inte förbjuda tiggeri, sa C.
 • Vi ser inget behov av ett förbud, tyckte M, det finns redan lagstiftning mot ofredande och människohandel som polisen kan använda.
 • Man löser inga problem genom att kriminalisera fattigdom och social nöd, tyckte vänsterpartiet.
 • Tiggeriet för med sig brottslighet, sa Sverigedemokraterna och många som tigger utnyttjas av utländska ligor.

Nåväl, då i maj 2010 satt inte SD i riksdagen, det gör de nu men fortfarande vill ingen prata med Sverigedemokraterna.

Tycker ni sjuklöverns politik att härma SD efter en massa år i stället för att diskutera är bra så ska ni naturligtvis rösta på dem i höst…

20 reaktioner på “Åtta år efter SD vill moderaterna införa ett tiggeriförbud

 1. Jag tycker vi ska öppna Löfvenskolan. I den skolan ska vi utbilda tiggare.
  Jag kör den gamla hederliga klyschan, är man inte emot tiggeri är man för. Är Löfven för kan han via sin skola utveckla tiggeriet. Varför inte ge flyktingarna en mugg istället för alla bidrag de får nu? Här finns miljarder att spara.

  1. Vad vill du lära dem ? De kan ju redan vårt språk…
   Hej,hej hörs nu i varje hörn av landet !

 2. Spelar ingen roll vad mångkulturella partiet M vill i den frågan under ett valår, frågan är om det finns en majoritet för ett sådant tiggeriförbud i riksdagen !
  Vad säger kommunisten Sjöstedt, 30-40 miljoner svenska medborgaren Annie Lööf, kappvändarpartiets Fridde/Lövin och hycklaren Björk från det pyttelilla partiet L om ett förbud mot stackars tiggare ?
  De kanske har kanske tänkt om och då blir det kanske ett nationellt förbud som SD vill men det låter otroligt när dessa tomtar vet att förslaget kommer från J.Å.

 3. Ingen skall behöva tigga, därmed inte sagt att den av naturen late skall kunna utnyttja bidrag för sin överlevnad. Ej heller skall någon kunna åberopa ovilja att flytta till ett arbete eller neka till ett erbjudet arbete.
  EU är inte en organisation för länder söderut vilka vill exportera sina problem norrut. Om Sveriges EU representanter gjorde sitt jobb skulle naturligtvis den fria rörligheten begränsas till att gälla endast arbetstagare och turister där alla från dag ett i främmande land är ansvariga för sitt eget vivre (levnadskostnader).

 4. Björn, du menar bondepartiet som uppmanar sina medlemmar, sympatisörer att krypa tillbaka under någon sten där de kom ifrån. Ja den ledaren lär väl inte bli långvarig på sin post med den respekt hon har för sina sympatisörerer. Varför går inte kärringen in i något parti där hon kan tilltala sina väljare på ett så otrevligt sätt. Så slipper vi månggifte, centern gillar ju det. Åtminstone stureplansmaffian. Låt oss bilda ett äkta Landsbygdsparti,

 5. ”Folkpartiet, nuvarande Liberalerna var också emot. Man kan inte förbjuda fattigdom, tiggeri är ett socialt fenomen som ska mötas med sociala åtgärder.”

  Den nya klyftan inom alliansen, den mellan M och L, verkar växa snabbt (efter gårdagens om lärarlicensens vara eller icke vara angående icke-svensktalande lärare). Ulf Kristersson var ju socialförsäkringsminister under alliansregeringens senare 4 år. Och det låg enligt Liberalerna, som de sade då när de satt i samma regering, på Ulf Kristersson att fixa tiggeriet eftersom de anser att det är ett socialförsäkrings- (läs: bidrags-) problem och inget ordningsproblem.

  Så M och L har alltså i valrörelsens upptakt deklarerat att de företräder motsatta åsikter om skolpolitik och socialpolitik. Moderaterna gör så klart dessa anti-folkpartistiska utspel nu med tanke på Liberalernas årsstämma i helgen.

 6. Istället för tigeriförbud tror det vore bättre att vi förbjöd moderaterna som har bidragit till detta multikulturella helvete man ställt till med……….

 7. Så är det när man börjar bli desperat efter makten och fiskar efter väljare från SD.
  Nej kära moderater ni hade er chans och ni sumpade den. Dessutom har ni under denna mandatperiod gång på gång lagt er platt för regeringen.
  Aldrig mer en röst på er! Dessutom har ni pajaspartiet Centern i släptåg.

  1. Turistsäsongen är snart här. För tre år sedan försvann 75% av utrikesturister till Sverige. Undrar vad det kan bero på ?

 8. Det är ju så, att för vissa politiker tar lång tid för verkligheten att tränga in. Moderaterna vill nu införa tiggarförbud. Enda orsaken till detta är väl, att vi närmar oss val och de vet att svenska folket inte vill ha tiggare runt benen ,när de går och handlar.
  Men när valet väl är över har de säkert glömt.

 9. Om man tyckte en sak för 8 år sedan måste man alltså fortsätta att tycka likadant för all framtid.
  Jag trodde det var mest Islam som hade stagnerat i exakt samma åsikter under evinnerlig tid.

  1. Mia:
   Nu har du åter missuppfattat det hela…Du liksom Moderaterna,tycks behöva lite längre tid innan tioöringen trillar ner ! ;(
   Mitt minne är gott, och antalet zigenare på gator och vid butiker har inte ökat nämnvärt,sedan SD krävde tiggeriförbud.Vilket du tycks ha glömt…Minns också hur de dina godhjärtade,rev ner SD-affischer vid Östermalms T-station 2014…

  2. Mia! Du har fått 14 oförtjänta tummar. Ingen ska vara sämre än att de kan ändra sig.
   Tyvärr har partistaberna ingen stil, har inte sett några säga ”vi är ledsna men SD hade rätt”

  3. Mia ! Men är det inte onödigt att offra många oskyldiga innan alla hjärntvättade ska vakna ! T.e.x alla kvinnor som har blivit drabbade av gruppvåldtäkter , rånade och dödade i detta land har du och andra röstat för och ni fortsätter med det ! I mitt tycke skulle jag personligen ha dåligt samvete över detta men det har väl knappast du ??? Men som sagt i framtiden kommer djävligt många undra varför sådana som du valde detta !!!

 10. Det lilla jag hörde i bilradion: Som vanligt en ”lag” med en massa hål som är bra för advokater och som belastar rättssystemet. Tiggarna lär sig snabbt. Jag höll på att missa trafikljuset när jag hörde – t ex den som blivit rånad på sin plånbok kan ju behöva tigga för att få ihop pengar till hemresan. Det är de Veliga Moderaterna det!

 11. Det skulle vara mycket bättre om alla politiker tar och läser den ORDNINGSSTADGA som SKL (Sveriges Kommuner & Landsting) skrivit och 99,9% av alla KOMMUNER I SVERIGE skrivit under.
  Har tidigare redovisat den och även Pettersson´s blogg har visat denna regel i bloggen !
  Undrar någon om denna finns ”kolla” med er egen kommun den finns i alla och är allmän handling, alltså OFFENTLIG !

  1. PS glömde tillägga att då måste polisen se till att de utför sina skyldigheter att KONTROLLERA om ”tiggarna” har tillstånd för sin ”verksamhet” !!

Kommentera

%d bloggare gillar detta: