Uppdatering vad gäller konfrontationerna vid gränsen mellan Israel och Gaza

MELLANÖSTERN. Vi går nu mot den tredje veckan där våldsamheter väntas längst Israels gränser vilket är det palestinska ledarskapets senaste försök att tända gnistan vid gränsen mellan Israel och Gaza. Det hela organiseras och finansieras av terrororganisationen Hamas vars plan alltjämt är att samla tusentals gazabor för att fortsätta konfrontationerna. Under skydd av civila och små barn som mänskliga sköldar placerar Hamas ut bomber längst vägar och vid gränsen samt försöker ta sig igenom stängslet för döda civila israeler.

Israel har inget intresse av och vill inte heller skada civila palestinier. Israel vill ha en lugn och säker gräns mot Gaza. Israeliska säkerhetsstyrkor bevakar gränsen och konfrontation kommer att bemötas.

Normalt sett ses ökad aktivitet efter fredagsbönen och det brukar fortsätta en stund in på lördagen. Vi vet inte vad som kommer att ske denna helg. Hamas kan komma att initiera en mass-marsch eller våldsamt upplopp mot gränsen. I vilket fall är sammanstötningar att vänta.

Den palestinska kampanjen väntas kulminera den 15 maj (dagen efter Israel åtropade sin självständighet 1948 och som av palestinier kallas Nakba – katastrofens dag).

Den humanitära situationen i Gaza är oroande och beror på att Hamas och den Palestinska myndigheten inte klarar av att komma överens och säkerställa gazabornas välfärd. Istället för att lösa sina interna problem försöker de palestinska ledarna beskylla Israel, allt enligt ett gammalt palestinskt mönster. Att initiera våldsamheter mot Israel styr undan uppmärksamheten från de verkliga problemen så att de korrupta ledarna kan fortsätta styra med järnhand.

Hamas investerar uppåt 100 miljoner kronor i den pågående kampanjen där man bland annat betalar gazabor för att bege sig till gränsen och söka konfrontation.

Israel lämnade Gaza helt 2005 och ockuperar ingen mark. Det pågår inte heller någon så kallad ”belägring” av Gaza. Israel håller gränsövergångarna öppna och tonvis med förnödenheter passerar gränsen varje dag med hundratals lastbilar.

Israel idag

10 thoughts on “Uppdatering vad gäller konfrontationerna vid gränsen mellan Israel och Gaza

 1. I cannot travel to the International Criminal Court in Geneva because I am not allowed to leave. Fishermen cannot go and fish because of the buffer zone. Because of the Israelis, we cannot bring the goods we want in and out. This is part of the Israeli occupation and is part of our lives.
  Israel can decide to kill anyone anywhere in Gaza. They can do what they want in Gaza they are the secret power.
  De som skall leva och bo i Gaza anser att de är ockuperade av Israel,
  Gaza är belägrad av Israel kan man påstå.
  60-70 % av befolkningen är statslösa i Gaza.

  • Bakgrunden till det som sker i Gaza med de här protesterna är att när staten Israel bildades 1948 kördes med våld ca 800.000 palestinier ut från det som kallades Palestina och fick inte komma tillbaka, de skulle ge plats för judiska invandrare.
   Många av de utkörda hamnade i flyktingläger i Gaza som också blev ett överbefolkad område av flyktingar.
   De här protesterna i Gaza gäller att palestinierna skall ha rätt att återvända, som rör sig om ca 5 miljoner människor.
   Det är en fredlig demonstration, men israeliska prickskyttar skjuter de som kommer för nära gränsen, det är mer än 30 personer som blivit skjutna på det sättet, även några pressfotografer,
   Det har samlats ca 40.000 människor och kommer att öka,
   Palestinierna kräver en egen stat på Västbanken men det är första steget för ett övertagande av Israel till en palestinsk stat, som Israel är medvetna om och därför blir det ingen palestinsk stat på Västbanken.
   Palestinierna har som mål att Israel skall bli en palestinsk stat, som det blir om flyktingar får återvända, som de skall ha rätt till.
   Palestinska ledarna har haft det här kravet sedan Arafats tid och inte ändrat på det.
   Politikerna i Västvärlden säger det är två stater som är lösningen , men var skall den palestinska staten finnas ?
   Västbanken är helt utesluten, som skulle göra att Israel blir Palestina.

   • Israels stora problem är palestinierna men istället försöker de vilseleda folket med att det är Iran och Syrien som är hotet.
    Iran har uttalat att palestinierna är ett internt problem, de stödjer palestinierna av humanitära skäl, men inte med vapen.
    Iran skulle väl aldrig anfalla Israel, finns ingen orsak till det , Israel skulle omedelbart svara med kärnvapen, de har ca 400 kärnvapen spetsar i lager.
    Nu får Gaza stora bistånd naturligtvis kan de köpa vapen på den öppna marknaden av skrupulösa vapenhandlare som alltid har funnits.
    De som har pengar har alltid kunnat skaffa vapen.
    Att Iran är ett militärt hot mot Israel är en enda stor lögn.
    Däremot kommer Iran att få större politisk makt i regionen men det är en annan sak.

 2. Undrar hur mycket av våra före detta 3 Miljarder som skänktes av Sossarna och Miljöpartiet som används av Hamas till att bygga raketer,bomber och skaffa bildäck för bränning i dessa kravaller.

 3. TYCKER ATT MILJÖPARTIET SKA TITTA EXTRA MYCKET PÅ
  DENNA BILD, DEN VISAR EN BRÅKDEL AV ALLA DOM DÄCK SOM BRINNER VID BILBRÄNDER I SVERIGE VARJE ÅR;
  MEN OM DETTA TALAR MILJÖPARTIET TYST ELLER INTE ALLS?

 4. Jag ger tusan i om dom slår ihjäl varandra hela bunten därnere.
  Vi har att göra med att klara livhanken själva i Sverige, och behöver inte bry oss om Israel.

 5. Och vänsterns antisemiter som Corbyn och Wallström står på terrororganisationens Hamas sida i kampen för att utplåna den lilla demokratin Israel.

  • Det har ingenting med antisemit att göra den som inte accepterar att palestinierna skall leva i någon slags karantän år efter år.
   Det blir ett hot mot Israel som det redan är och kommer att förvärras, Netanyau han skyller på Iran och Syrien problemen, därför han vill vilseleda folket om de verkliga problemet.
   Området som idag är Israel med Västbanken kan inte delas, som också Israel förstår, och aldrig haft någon plan för en Palestina stat på området.
   En Palestina stat på Västbanken skulle bli att Israel blir Palestina med alla dess följder.
   Se vad som hände i Sydafrika ingen vit trodde att de svarta skulle ta över landet men som de gjorde därför de är i majoritet.
   Sverige erkände Palestina som är ett sätt att skapa undergången för den judiska staten, därför var inte heller Israel glad över det erkännandet.
   Utrikesblondinen trodde att hon skulle bli medlare mellan USA och Israel som bevisar att hon är helt okunnig i frågan.
   Problemet skapades 1948 när judarna körde ut 800.000 araber från området och med de kraven som palestinska ledarna har idag är problemet olösligt.
   Palestiniernas målsättning är att Israel skall bli Palestina, något annat accepteras inte.

Kommentera