Hus av trä


Höga hus i trä. För ett par år sedan var byggandet av höga hus i trä en medial fluga.

Bl.a. tog SvD upp detta i en artikel 2016. Låter spännande, är ett billigare sätt att producera bostäder på, kommer att gynna den svenska träindustrin och inte minst de stora industrierna i Norrland. Givetvis kommer en mängd trä att gå åt och det lär bli något för miljöaktivisterna att brottas med och så är det givetvis detta med bränder.

Nu har frågan aktualiserats på nytt, bl.a. genom fackliga förbund som ser en vinst i detta och som tror att en massproduktion kommer att gynna den norrländska glesbygden. Även de fackliga företrädarna pekar på den lägre kostnaden, men också de kortare byggtiderna, miljöaspekten och det faktum att svensk skog måste förnyas.

Det låter givetvis spännande. I Stockholm planeras Sveriges högsta skyskrapa i trä som ska sträcka sig 34 våningar upp. En ännu högre byggnad ligger på ritningsbordet, men den 40 våningar höga byggnaden kan inte byggas så länge Bromma har en trafikerad flygplats.

Även i andra länder har höga hus i trä planerats och i en del fall redan byggts. Den högsta planeras i centrala London och blir om projektet förverkligas hela 300 meter hög.

Det högsta hus i trä som just nu står klar, finns i norska Bergen och är 51 meter hög. Förverkligas alla projekt, inklusive de i Sverige, kommer den att stå sig slät i jämförelse.

Spännande som sagt, men i en värld och i ett Sverige där bilbränder och anlagda bränder står som spön i backen och där terrorister ständigt försöker hitta nya mål för sin smutsiga verksamhet, vet i tusan om jag skulle bosätta mig i eller ta in på ett hotell som mestadels består av trä.


7 responses to “Hus av trä

 • BjörnLarsson

  Trä behöver inte vara eldfarligt, men det är klart att associationer väckt till det där höghuset som brann i London i fjol. Fasadisoleringen var eldfängd. Hmm. Undrar varför de isolerar hus i London som har så milt klimat? Det var en kommunal fastighet, så uppenbarligen upphandlade kommunen isoleringen av klimatskäl! De lallande idioterna som är klimatsyndaflodens domedagspredikanter, dödar med sin extrema misshushållning och lögnaktiga inbillningar.

  Gilla

 • Peter Andersson

  Bättre trä än plast, också en myt att tex stål skulle vara bättre.

  Gilla

 • Torleif

  Man borde väl kunna impregnera trä med något som gör att trä inte brinner?

  Gilla

  • motvallsblogg

   Eller träimitation i betong.
   Obrännbar brasved.
   Nytt säkerhetstänkande.

   Gilla

  • Bo

   Man klär in träkonstruktionen i obrännbart material som t.ex. gipsskivor. Boverket har regler om brandskydd som måste följas. Dålig ljudisolering är ett större problem med dessa trähus tror jag.

   Gilla

   • Ruth Magnusson

    Du har rätt i att gips inte brinner. Men gipsskivor exploderar vid en brand.

    Gilla

  • Roland Salomonsson

   NEJ! Allt kan brinna beroende på temperatur och tillgång till syre! Tänk en gång till!

   Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: