Stäng

Hus av trä

Höga hus i trä. För ett par år sedan var byggandet av höga hus i trä en medial fluga.

Bl.a. tog SvD upp detta i en artikel 2016. Låter spännande, är ett billigare sätt att producera bostäder på, kommer att gynna den svenska träindustrin och inte minst de stora industrierna i Norrland. Givetvis kommer en mängd trä att gå åt och det lär bli något för miljöaktivisterna att brottas med och så är det givetvis detta med bränder.

Nu har frågan aktualiserats på nytt, bl.a. genom fackliga förbund som ser en vinst i detta och som tror att en massproduktion kommer att gynna den norrländska glesbygden. Även de fackliga företrädarna pekar på den lägre kostnaden, men också de kortare byggtiderna, miljöaspekten och det faktum att svensk skog måste förnyas.

Det låter givetvis spännande. I Stockholm planeras Sveriges högsta skyskrapa i trä som ska sträcka sig 34 våningar upp. En ännu högre byggnad ligger på ritningsbordet, men den 40 våningar höga byggnaden kan inte byggas så länge Bromma har en trafikerad flygplats.

Även i andra länder har höga hus i trä planerats och i en del fall redan byggts. Den högsta planeras i centrala London och blir om projektet förverkligas hela 300 meter hög.

Det högsta hus i trä som just nu står klar, finns i norska Bergen och är 51 meter hög. Förverkligas alla projekt, inklusive de i Sverige, kommer den att stå sig slät i jämförelse.

Spännande som sagt, men i en värld och i ett Sverige där bilbränder och anlagda bränder står som spön i backen och där terrorister ständigt försöker hitta nya mål för sin smutsiga verksamhet, vet i tusan om jag skulle bosätta mig i eller ta in på ett hotell som mestadels består av trä.

7 reaktioner på “Hus av trä

  1. Trä behöver inte vara eldfarligt, men det är klart att associationer väckt till det där höghuset som brann i London i fjol. Fasadisoleringen var eldfängd. Hmm. Undrar varför de isolerar hus i London som har så milt klimat? Det var en kommunal fastighet, så uppenbarligen upphandlade kommunen isoleringen av klimatskäl! De lallande idioterna som är klimatsyndaflodens domedagspredikanter, dödar med sin extrema misshushållning och lögnaktiga inbillningar.

    1. Man klär in träkonstruktionen i obrännbart material som t.ex. gipsskivor. Boverket har regler om brandskydd som måste följas. Dålig ljudisolering är ett större problem med dessa trähus tror jag.

      1. Du har rätt i att gips inte brinner. Men gipsskivor exploderar vid en brand.

    2. NEJ! Allt kan brinna beroende på temperatur och tillgång till syre! Tänk en gång till!

Kommentera

%d bloggare gillar detta: