Insändare från 2003 gäller än idag…


Detta var min först något satiriska insändare i den då oberoende och välmående lokaltidningen Södermanlands nyheter den 10 november 2003. Tyvärr gäller den än idag, vi får som vi röstar. 

Lågavlönade – Gnäll inte!

Vi i rörelsen tar ju hand om er. Minns hur det var på 50- och 60-talen. Det fanns skolor i varje by, läkare kom på hembesök om man önskade, poliser patrullerade på gatorna även i småorter. Det byggdes vägar och hus, sjukvården, posten och snöröjningen fungerade. Skattetrycket var runt 18 %. Så kunde vi inte ha det.

─ För er skull mina vänner införde vi en tillfällig skatt, oms på knappt 3 %.

Sen döpte vi om den tillfälliga skatten till moms och höjde till 25 %.

─ På 60-talet var folket lyckligt, landet Sverige andades optimism, skatterna var låga. Värdelöst tyckte vi. Nu betalar ni kommunalarbetare, snabbköpskassörskor, undersköterskor och alla andra 60 % i skatt, löneavgifter, punkskatter, moms och moms på skatten osv.

Allt har blivit mycket bättre, fortsätt rösta på oss.

─ Oroa er inte, än är vi inte nöjda. Vi skall göra allt för er. Om 20 år räknar vi med att ta 110 % av er lön och garanterar att göra slut på det också. Vi vet bäst hur era pengar skall användas.

─ Och har ni hört att småföretagarna gnäller. De får jobba hur mycket de vill, 12 timmar om dagen eller mer, vi bråkar inte och nu har vi infört den 3:e sjuklöneveckan för att de skall slippa ta sitt sociala ansvar, de får skylla sig själva om de anställer någon som kan bli sjuk. Föresten sänkte vi löne- (arbetsgivare) avgiften med 0,01 % (av 33 %) nyligen. På ett litet företag med 5-6 anställda som betalar 500 000:- om året i arbetsgivaravgift blir det hela femhundra spänn i skattesänkning. De pengarna kan arbetsgivarna åka på konferens för.

Det är skitkul, vi gör det ofta.

─ Tänk på att vi offrar oss och kämpar på, sitter på ändlösa möten och åker på många konferenser, ofta långt bort för att hjälpa er. Vi i rörelsen kämpar för jämlikhet åt oss själva. Förr tjänade vi ombudsmän lika mycket som er som vi företrädde, det var ju löjligt.

Vi vill vara jämlika, inte med er dumh…förlåt medborgare utan med rövardirektörerna i näringslivet.

─ För i socialdemokraternas och fackföreningsrörelsens Sverige tar vi från alla, men mest från de fattiga och ger till oss själva. Bli en av oss så går det bra. Vi är den nya adeln.

─ Tack för ert stöd.

Tommy Pettersson

***

-Pettersson konstaterar att det i stort gäller än idag, för några år sedan träffade jag en legendarisk Oxelösundspolis kallad ”Länsman” vi språkade om gamla tider. Länsman berättade att när han kom till Oxelösund 1962 var de 19 poliser i tjänst på polisstationen i Oxelösund. Idag har vi en(1 st) några timmar i veckan.

PÅ 1960-talet var skattetrycket c:a 20 % lägre än idag, det byggdes vägar och hus överallt, det fanns skolor i varje by och i varje stadsdel, snöröjning och post fungerade, läkare gjorde hembesök om man önskade, poliser patrullerade och kände buset och invånarna i varje håla, ord som vårdköer och resursbrist var inte uppfunna ännu.

Kort sagt, mycket var bättre för 50 år sedan men givetvis så har samhället förändrats och det är inte lätt att jämföra men jag gör ett försök.

1962 när vi hade en fin polisstation med 19 poliser i hade vi inget fint kommunhus, vi hade knappt några heltidsanställda politiker eller tjänstemän, inte en massa nämnder och styrelser med politiker i. Det räckte med ett samtal för ett beslut. Idag tar även enkla saker en evighet att fatta beslut om, beslut som sedan överklagas.

Nu har vi nyss fått Europas största regering med 24 ministrar, vi har en riksdag med 349 ledamöter, hälften skulle räcka.

Fungerar vårt land bättre än andra länder som inte är hälften så politiserade som vi. Jag tror inte det. På 25 år har vi fått 3 gånger fler läkare och 4 gånger fler sjuksköterskor men vi har bara en tredjedel av vårdplatserna kvar. Politiker beslutade om att spara och gjorde sig av med läkarsekreterarna och satte läkarna med 4 gånger så hög lön som pappersvändare i stället för att träffa patienter. Det hade varit en bättre besparing att avskaffa politikerna och sätta dit vanligt folk med 1/4 av politikernas löner och förmåner.

Vad ska vi med världens högsta skatter när vårdplatserna bara är en tredjedel av vad de var för 25 år sedan? När poliserna inte kommer när man ringer? När gatuunderhållet inte sköts? När skolor läggs ner på löpande band? Vad ska vi med starka statsfinanser och tusentals politiker till när landet inte fungerar mycket bättre än länder med lägre skatter och mycket färre politiker?

Man ska inte klaga, vi bor trots allt i ett bra land men fick jag välja så föredrar jag 19 poliser framför flotta kommunhus och tusentals politiker som kivas om oväsentligheter men inte på allvar diskuterar kostnaderna, ekonomiska och mänskliga, för massinvandringen av människor från dysfunktionella kulturer.

För övrigt ligger Sveriges pensioner i bottenskiktet i EU, och svaret är detsamma, trots att det inte hjälper – skattehöjningar.


10 responses to “Insändare från 2003 gäller än idag…

 • Anders S

  Mycket bra skrivet.

  Gilla

 • Fredde

  Sverige rutchar sakta men säkert ner i listorna över länder med bästa vården, bästa skolorna…
  Enda listan där Sverige ligger i topp, är antalet skäggbarn…

  Gilla

 • Kenth Andersson

  Vi som är fossiler idag minns den gamla goda tiden när Sverige var ett homogent kristet tryggt ICKE mångkulturellt land där vi talade svenska och förstod vår egen kultur då skola polisväsendet fungerade och även det övriga rättsväsendet !
  En tid som tyvärr inte kommer tillbaka.

  Gilla

 • Tony

  Ja se bara så fint man har avlövat landsbygden, genom att
  svälta ut alla som drev ett servicedrivande företag.
  Själv drev jag en Mack, och när jag började så var marginalen
  ungefär 10% av priset, en hyfsad marginal, som är nödvändig
  för att man ska ha råd att investera, men sen kom Staten och
  Bensinbolagen på att vi skulle inte ha betalt i %, utan i öre/lit,
  man visste redan då priserna skulle komma att skjuta i höjden,
  vilket gjorde att det som från början var en hyfsad marginal när
  vi började (10%) var när vi sluta ungefär 3-4% samt tiodubblade
  lagerkostnader o kostnader för att hantera pengar som var
  andras. Och liknande har det varit för Sveriges Lanthandlare
  där dom stora drakarna har svält ut dem så att dom varit tvungna
  att lägga ner. Allt med dom småföretagarhatande Sossarnas
  goda minne, dom kan fördra Stora företag därför att dom vet
  att dessa kan sätta hårt mot hårt, men småföretagare kan man göra
  lite som man vill med. Och det har dom gjort ända sedan
  Tage Erlander försvann från makten , med honom försvann även
  förståndet tycks det!
  Det tycks vara svårt för sådana individer att begripa att alla
  företag måste ge vinst för att utvecklas o leva kvar, men det
  tycks vara svårt att begripa för sådana som ger sig själva
  fantasilöner trots att dom inte förtjänar det
  Ett gott råd, ge Sossarna en stor fet spark i baken vid valet 2018!

  Gilla

 • gamgubben

  Nej målet har varit som kommunismen att vi skattebetalare skulle bindas vid staten och staten skulle för eviga tider styras av Palmesocialismen. Amen!

  Gilla

 • Danne

  Exakt.
  Känner igen mig i allt du skriver. Då lönade det sig att jobba mycket.

  Under 90-00 talet jobbade jag mycket, hade 3-4 jobb samtidigt, men fick bara otroligt höga skatter. Att jag jobbade och var ledig endast 30 dagar på ett år räknades inte. Andra tyckte jag var dum som tog jobb och hjälpte andra. Tycker att det borde räknas hur mycket man arbetar och inte hur mycket man tjänar.

  Nu ska alla ha kortare arbetstid, hur nu det ska gå ihop med den ökande institutionella arbetslösheten skapad genom invandring.
  Men det är som vanligt vårt eget fel som är rasister eftersom vi inte förstår invandrarnas värde.

  Gilla

  • Göran

   Självklart skall du jobba så lite som möjligt.
   Du kommer ändå att få sämre pension än våra nysvenskar som inte jobbar.
   Försöker du pensionsspara, är det bara banken som tjänar på dina pengar som är värdelösa när du går i pension.
   Det är just därför riksbanken vill ha 2% inflation.

   Gilla

 • Jack

  Här är en till som inte tycker om politiker:

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: