Svenska Akademin – långt från Snille och smak

INRIKES. Idag har tre ledamöter ur Svenska Akademin ”De aderton” avgått. Svenska Akademin instiftades 1786 av Gustaf III med som främsta uppgift stå för ”renhet, styrka och höghet”, dvs. klarhet, uttrycksfullhet och anseende.

 

Gustaf III

Nu har seklen gått och det börjar mer och mer likna en skandalklubb i mindre ansedda kvarter. Skandalerna är många och eftersom akademin utser Nobelpristagare så fläckar de ned hela Sveriges rykte, men det är de i och för sig inte ensamma om, eller hur Stefan och Margot.

Nåväl, nu hör vi vittnesmål om sexuella övergrepp, egna ledamöter som nominerats till Nobelpriset, hotfulla formuleringar.

Några ledamöter ville att Svenska Akademien skulle ställa sig bakom en vädjan till regeringen att ingripa i frågan om de iranska mullornas utfärdande av en dödsdom mot författaren Salman Rushdie, 1989. Akademin vägrade protestera mot den islamska dödsdomen.

Det har gjorts privata affärer i mångmiljonklassen och delats ut lägenheter till släktingar, kort sagt Akademins ledamöter är långt, långt ifrån valspråket ”Snille och smak” och närmast nere på LO:s nivå…

-Pettersson menar att det vore lätt att kräva att Akademin upplöses och ersätts med något annat, men med vadå? Ärliga och kompetenta människor verkar inte växa på träd i vårt land, ibland är det svårt att vara stolt över vårt land…

Börshuset invigdes 1776 av Gustav III. Idag är Svenska Akademien och Nobelmuseet inrymt i byggnaden.

11 thoughts on “Svenska Akademin – långt från Snille och smak

 1. Vågorna kring den stora skandalen bland ”snillen och smak” går vidare.
  Nu har gruppen ”knytblusen” bildats,där vänsterfolk(läs kommunister)
  gemensamt vill förändra vår syn,på vad som är kultur eller icke.
  Ser man namnen på dessa framstår misstankar hos mig,när jag läser bl.a. Gudrun ”den sköna” Schyrman som undertecknare.
  Däremot framgår,att kungen var fly fö-bannad på hela församlingen !

  • Denna dam med ”knytblus” tycks mellan raderna att läsa,ha varit en riktig satkärring som tydligen velat bestämma,över de andra ”snillen”

 2. Gustaf III Var väl Sveriges första metrosexulla och kanske mer än det. Det hävdas att stallmästaren, tydligen en rekordelig karl, var far till Gustav IV Adolf som drevs i landsflykt efter Finska kriget (egentligen borde det heta Finländska kriget då det omfattade både finsk- och svensktalande delar av den forna östra rikshalvan).

  Gustaf III borde en gång för alla varnat oss för att feminirisera män. Ren lycka för Sverige att Jean Baptiste Bernadotte, en furste och marskalk med libido som räckte och blev över, genom ränksmide av friherre Carl Otto Mörner blev vald att efterträda Karl XIII.

 3. Vem f-n bryr sig om svenska akademin, en elitsammanslutning för inbördes beundran, lägg ner skiten.

  • Svenska akademiens främsta uppgift är att ”arbeta uppå Svenska Språkets renhet, styrka och höghet”. Klart legitim och välbehövlig roll som man misslyckats kapitalt med. Behåll akademien men sparka ledamöterna och personalen och utse rekorderliga ledamöter och kompetent personal som kan motverka och brännmärka rinkebysvenska som tyvärr smugit sig in i SAOL. SAOB är dock för stunden fredad då man inte hunnit varvet runt och därigenom varit förhindrade att ändra.

 4. Är den församlingen värd att dela ut nobelpriset i litteratur? Ska kungen ingripa och ändra Gustav III beslut, om det är möjligt, och överlämna till regeringen, lika med just nu kulturminister Alice Bah och vi får en muslimsk författare. Men det är ju inte bättre i Norge med politiker som delar ut fredspriset. Dags att börja en seriös diskussion över huvudet på Svenska Akademin.

 5. Detta är en självutnämnd elit. Tvärtom, de är inte så mycket värda som de tror. Sveige lider av en allt mera utbredd toppröta.
  Vi behöver en ny regering vid valet 2018.

 6. Var det värt priset, Frostenson? Är du förblindad av kärlek, duperad eller arrogant? En mix?!

Kommentera