Stäng

Den mest enfaldiga artikeln i Dagens Nyheters publicistiska historia

VALET 2018. Det är inte bara Ryssland och Vladimir Putin som försöker påverka det svenska valet. Enligt nya rapporter från tidningen Dagens Nyheter ligger ”högerextremister” på internationella internetforum bakom en påverkanskampanj, som bland annat innefattar den svenska grodan Skurt, som enligt DN är betydligt värre än Google och Facebook som DN och Expressen driver kampanjer mot.  

Något som mycket väl kan kvala in till utnämningen ”den mest enfaldiga artikeln i Dagens Nyheters publicistiska historia” stod faktiskt att läsa i gårdagens upplaga av tidningen. Artikeln var signerad av två skribenter – Hugo Ewald och Hugo Lindkvist – och behandlade ”påverkansoperationer” inför det svenska valet från ”högerextremister” på det amerikanska internetforumet 4chan. Artikeln hade varit en ren nöjesläsning (givetvis oavsiktligt från skribenternas sida) om det inte var så att den lämnar en viss bitter smak i munnen vad gäller det svenska offentliga samtalets framtid, enligt Ledarsidorna.se. 

Artikeln – betitlad ”Högerextremister i nätforum försöker påverka det svenska valet” – fick ett helt uppslag i tidningens kulturdel. Vad skribenterna försöker leda i bevis är att nätforumet 4chan, med hjälp av bilder på grodan Skurt (som för flera decennier sedan var TV 3:s maskot), försöker påverka det svenska valresultatet.

Grunden för att något sådant kan låta sig göras är tydligen att 4chan med hjälp av bilder på en annan groda, vid namn Pepe, lyckades påverka det amerikanska elektoratet så till den milda grad att det 2016 valde Donald Trump till president i Förenta staterna.

Med hjälp av Skurt-mem och humor mobiliserar högerextremister på internetforumet 4chan för att påverka det svenska riksdagsvalet, skriver DN…

11 reaktioner på “Den mest enfaldiga artikeln i Dagens Nyheters publicistiska historia

 1. ”Internationella internetforum”. Jaså? Vad är det då för fel på det? Ska vi sluta gränserna som Nordkorea?

  Vet inte DN att det mesta är internationellt i dag. Även DNs ägare Bonniers jobbar över gränserna- Konkurrenterna Aftonbladet och SvD ägs i Norge. Telia, Telenor o s v ägs delvis eller helt internationellt. Google, Facebook och hela gänget finns internationellt. Var står för övrigt DNs egna servrar?
  Hur skulle det vara om DN slutade upp med falska nyheter och löjliga antydningar. Läs på och skriv om verkligheten.

  1. Vi ska naturligtvis vara positiva till allt som regeringen bestämmer annars kan det bli komplikationer.
   I vår nya socialdemokratiska drömvärld är vi, somi gamla sovjet, alltid lyckliga.
   Den nya granskningsnämnden kan nog hjälpa oss med
   ”rättstavningen” så att vi hela tiden skriver, jag menar ”stavar” rätt enligt det massan (87% av röstberättigade) har bestämt.

   Allt är så bra i vårt (gamla) fosterland!
   Vi har snart sharialagar och då behöver vi inte fundera på vad som är rätt eller fel. Vi kommer bara att kunna göra fel en gång!

   Vår framtid är ljus – vi är snart muslimer alla(h)!

   Hoppas att våra barnbarn förlåter oss!
   Vi kunde inte bättre.

 2. Intoleransen hos svenska journalister är så total och journalisterna så korkade att allt som inte tilltalar dem direkt stämplas som högerextremistiskt. Också såklart nazism trots att det var/är en del av socialismen. Det kan de för att de kontrollerar de informationskällor som minst 80% av svenskarna får all sin information från, nämligen tvångsfinansierade SVT/SR, DN & co. Dessa befolkas av det lågutbildade, korkade, emotionella och vänstervridna journalistskrået.

 3. Rätta mej om jag har fel, men försöker inte alla partier påverka väljarna till sin fördel, med alla medel, så här nära inpå valet?
  Jag förstår inte riktigt frågeställningen.

  1. Sant, dom kastar ur sig löften som egentligen bara är tomma ord. Stefan Demert skrev en låt som passar in när man talar om ohederliga politiker. Låten heter ”luringen” och en vers går så här:
   Politikern är en luring, en riktig luring
   Guld och gröna skogar ska det bli om han får makt
   När valet sen är över har han glömt vad han har sagt

Kommentera

%d bloggare gillar detta: