Pettersson och den oäkta hustrun vill ha statlig konstnärslön


EKONOMI. Regeringen har gjort en utredning som kommit fram till att skänka 225 miljoner ytterligare av svenska folkets skattepengar på konstnärer. Detta eftersom många konstnärer inte kan leva på sin hobby, utan måste ta andra jobb för att hanka sig fram. 

-Pettersson vill i det sammanhanget nämna att det är en litterär konst att driva en blogg och inte ger det många kronor eller, man får vara tacksam för de kronor som trillar in på gåvokontot.

För den oäkta hustrun är det ändå värre, hon gjuter saker i betong, stickar och virkar allt mellan  himmel och gjord och det mesta är jättefina saker men inte får hon någon lön för mödan.

Nu vill Regeringen alltså garantera en specifik grupp egenföretagare en lön. Nämligen gruppen litterärt och konstnärligt skapande (90030).

Tydligen kan inte alla dessa försörja sig på sin hobby, utan kan behöva ta andra jobb för att överleva. Dessutom har de lägre inkomst än snittet, vilket troligen 50 procent av befolkningen har om vi räknar med median. Att inte bara konstnärer utan stora delar av befolkningen har lön under snittet har tydligen inte gått fram till regeringen, men inte får de några extra statliga pengar.

”Utredningen pekar bland annat på att konstnärer har allt kortare och otryggare uppdrag och att fler måste ha jobb vid sidan om. Konstnärerna har också lägre inkomster än befolkningen i snitt.”

Utredningen föreslår också att konstnärer ska slippa sätta av pengar till tjänstepension, vilket alla andra egenföretagare måste göra från sina inkomster. SVT igen:

”Konstnärerna är illa ute när det gäller pensioner och vi föreslår en utredning som ska titta på hur man kan utforma ett tjänstepensionsliknande system för konstnärerna, för de är inte anställda, de har inte arbetsgivare, de omfattas inte av kollektivavtal, de har inte tjänstepension, säger Ann-Christin Nykvist.”

Fetstilen ovan från regeringen är exakt det som gäller alla egna företagare. Har regeringen tänkt att ge dem garantilön eller?

Läs mer om galenskapen hos Cornucopia…

-Pettersson anhåller härmed om konstnärslön för litterärt skapande till sig själv och konstnärslön för den oäkta hustrun för hennes fria skapande i naturmaterial, se bild längst ned, för det kan väl inte vara så att bara PK-konstnären ska få del av pengarna…
Det kan inte vara rätt att vi kreativa och skapande människor måste pallra oss iväg till ett arbete för att få mat och vin på bordet. Vi kräver rätten att skapa på heltid.
Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran 8:an är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

En liten bråkdel av all konst den oäkta hustrun skapar.
Och snälla Alice Bah Kuhnke, kanske lite jordbruksstöd också för den oäkta frösätter 100-tals plantor och det är en konst det också.


32 responses to “Pettersson och den oäkta hustrun vill ha statlig konstnärslön

 • Tullen får en tredjedel av konstnärslönerna för att säkra gränsen | Petterssons gör skillnad!

  […] får mer pengar men jämför med regeringens förslag om att skänka tre gånger så mycket, 225 miljoner på konstnärer med rätt värdegrund och deras […]

  Gilla

 • jan

  När jag var liten sa jag att jag skulle bli konstnär. Vad skall du leva på, frågade pappa.Ähhh. Senare utbildade mig i data. Jobbade som IT-konsult hela livet. Måla fick jag göra på fritiden. Jag har idag sålt fler tavlor än Van Gogh gjorde… Och så har jag gjort en del tavlor på jobbet.

  Gilla

 • Roland Karlsson

  Efter att ha sett UG igår undrar jag varför alla sover. Här har psykiatrin i Motala brutalt mördat den unge Daniel. Chefen begrep ingenting som vanligt. Men var finns media? Socialstyrelsen? Politikerna? Hur länge skall detta få fortsätta?

  Gilla

 • Peter Skoglund

  Apropå ”konstigheter”……

  54 forskare: ”Vi är oroade över senare ålderspension”.

  ”Var fjärde person blir i dag sjuk till följd av sitt arbete. Att höja pensionsåldern för alla yrkesgrupper, utan konkreta åtgärder för att minska ohälsan, är därför problematiskt och mycket oroande.”

  https://www.dagenssamhalle.se/debatt/54-forskare-vi-ar-oroade-over-senare-alderspension-20031

  Gilla

 • Danne

  Jag tillhör också konstvärlden.
  Det har blivit en konst att kunna leva på våra inkomster. Alla priser, maten, hyran och pensionen är låg samt högre beskattad.
  Konsten att få det att gå ihop blir svårare och svårare.

  Att vi sen ska betala för s.k. konst som ingen vill betala för är ju horribelt.
  Dessa kluddar får väl söka andra arbeten, om de nu kan något.
  Det är helt enkelt så att den konst som får stöd är den som gillas av staten och kulturdepartementet och det är därför de får stöd. Ingen annan vill betala för tavlor med mensblod och manshat, ändå ska männen betala.

  Men om ett 6 månader är dessa borta från rampljuset, valet kommer att sudda ut dem!!!!

  Gilla

 • Också Konstnär

  Vi får se om konstnären Dan Park kommer att omfattas av regeringens utlovade stöd till konstnärer?

  Gilla

 • Ståfräs

  Hej Pettersson,

  Jag har också ett fint konstverk som jag vill visa, hur lägger jag in en jpg bildfil?

  Gilla

 • gamgubben

  Allt för många av etablissemanget har ingen lust till annat än konst. Vad göra ska jag bli konst-ig, nej usch, konst-när ja visst jag gillar att måla staplar eller trekanter. Sagt och gjort jag blir konstnär och får bidrag då får jag också tid till mitt andra intresse, att göra gott. För vem om en får fråga? Till mig själv, en är väl inte dum, bara levnadskonstnär.

  Gilla

 • SvenskMan77

  Väldigt många ”konstnärer” flyttar till inre Norrland o lever som sjukpensionärer trots att dessa är fullt kapabla o piggare än en annan.
  Har själv varit ihop med en sådan samt sett hennes likadana ”kollegor”.
  Märkligt att dessa alltid lyckas smita undan.

  Gilla

 • Tony

  Inte kan leva på sin Hobby??? Nehej, men man har inga som helst problem med att en ständigt utökad skara fattigpensionärer inte
  kan leva av dom ynkliga skärvor som ”ARBETARREGERINGEN”
  anser dom vara värda efter 50 års JOBB??? >Det kallas visst
  Pension?? Här är det soppköken som får försöka att hjälpa till
  medan kultur fjabbar får ständigt utökade resurser?

  Gilla

  • Ståfräs

   Allt som rör ”kultur ” skall vara självfinansierat och inte tas av skattepengar, som borde användas för bl.a. minder barngrupper på dagis, fattigpensionärer ,mm,mm.

   Gilla

 • Sara från Skåne

  Pettersson…. köp några skrotbilar och skaffa en målvakt.

  4000 bilar x 1000 kronor/månad i ”hyra” = 50 miljoner i skattefri inkomst om året. Nu säger tidningen att det finns ”hundratusentals” målvaktsbilar. Vilket innebär att den skattefria intäkten för målvakter är…. 100 000 x 1000 kronor/månad => en miljard/år.

  https://www.sydsvenskan.se/2018-04-03/lex-gruvstad-nytt-vapen-mot-bilmalvakterna

  Gilla

 • Lena

  Jag älskar vackra saker och konst som är användbara, det ger ju såklart ingen konstnärslön………….men njut av det vackra.

  Det finns en uppsjö på bisarr konst och den klarar jag mig utan.
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Francis_Bacon_(konstn%C3%A4r)
  Tur att man inte är rik, då måste man investera i sådant gräsligt för att bli accepterad i gruppen.

  Gilla

 • Sleven

  Jaha, kan bara hänvisa till Eddie Meduza och hans klockrena låt angående konstnärer.
  Jag misstänker den är väldigt träffande i väldigt många fall.

  Det finns ju undantag naturligtvis.
  Grejorna Pettersson visar här ovan är ju välgjorda och har stil.

  Gilla

 • Mässkalle

  Pettersson är Sveriges mest lästa blogg. Därför föreslås att Sveriges Riksdag instiftar Ordets Ombudsman OO som ska beskydda, vårda och värna det fria ordet.
  – Om du Pettersson vill ha jobbet är det ditt, men frågan är om majoriteten av Sveriges riksdagsledamöter är för det fria ordet.

  Gilla

 • Mr Jordan

  Då är vi där igen, alltså. Beställ och betalmodellen. Vad kan det vara för typ av konst som får maktens gillande och gunst? Frågar vi den kulturellt, helt ointresserade Alice, så lär vi inte få några svar. Om jag ändå tar mig friheten och gissar-allt inom HBTQ, avbildade kön och sex från samma kön? Konst från exotiska länder och kontinenter? Byster i brons av våra ledare och ledare i andra diktatorer i kommunistiska och islamistiska länder; perfekta ”ge bort-presenter” vid statsbesök, när man ska säkra lukrativa handelsavtal, eller bygga vidare på oetiska och moraliskt förkastliga relationer med Palestina?

  Gilla

 • Kurt Kodstedt (påhittat namn)

  Minns en dåre som kallade sig författare och skrev urusla dikter, fanskapet ville inte arbeta och hade konstnärslön…! Fullständigt obegripligt att en värdelös författare ska ha det, kraven då var nog noll och lönen ramlade in livet ut, helt utan sunt förnuft men i linje med Socialdemokraternas bidragslinje. Karln var frisk och skulle kunnat jobba istället för att leva på bidrag!

  Gilla

 • Erik Bergman

  Satsa pengarna på fattigpensionärer istället.

  Gilla

 • Thomas

  Ja, bloggen räknas väl som normbrytande skrift

  Gilla

 • The proud swede

  Orsaken till att konstnärer inte kan leva på sin konst, torde väl bero på att de är så dåliga att ingen vill köpa skiten de skapar? Själv kan jag inte ens rita en streckgubbe, så jag fick redan i unga år skaffa mig ett hederligt jobb….

  Gilla

 • Kenth Andersson

  Är inte bara till 7 klöverns s.k stackars utsatta grupper i samhället (infödda hederliga arbetande och skattebetalande svenska medborgare avses ej) som det finns gott om skattepengar till utan även till verklighetsfrämmande kulturflummare som inte bidrar ett dyft till samhället med aktiviteter i sina lekstugor, vidrigt är vad det är !!!!
  SD och AFS är två klara alternativ i September.

  Gilla

 • FjärranÖsternRedaktionen

  Eder fjärranösternredaktör har gjort massor med tavlor i olika sammsnhang! Hur får jag min rättmättiga ersättning för det ??
  Skall jag ringa Blaha Kunke ??

  Gilla

  • Stenbock

   Instämmer med Fjärran Östern,och har liksom du gjort några stora tavlor i mitt liv.Inte f-n fick jag statligt stöd för dem….tvärtom !

   Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: