Stäng

När professor Hans Rosling gav SD rätt

VETENSKAP. Hans Rosling, var en svensk läkare och professor i internationell hälsa vid Karolinska institutet. Rosling var berömd och populär på många håll för att han försökte få oss att förstå världen på ett begripligt sätt och pekade på att det mesta gick åt rätt håll. 

Rosling, som dog i februari 2017 endast 68 år gammal skrev fram till sin död på en bok som skulle hjälpa människor att förstå världen. Med hjälp av sonen och sonhustrun är boken ”Factfulness” klar.

Stiftelsen Gapminder grundades av Hans Rosling och arbetet förs nu vidare av sonen Ola och hans fru Anna, som är medförfattare till den nya boken. De arbetar också med ett test som sprids via sociala medier om grundläggande globala fakta. Väldigt få klarar frågorna.

Klicka här för att göra testet.

– Hans var helt inne på att lösa problem, inte beskriva dem bara, säger sonen Ola Rosling i TV4 Nyhetsmorgon.

”Denna bok är min sista strid i min livslånga kamp mot den förödande globala okunskapen. Den är mitt sista försök att förändra människors sätt att tänka”, skrev Hans Rosling i förordet till boken.

-Pettersson gillade Rosling, men blev lite besviken när han höll show i Globen under insamlingsgalan ”Hela Sverige skramlar” september 2015 när han förklarade krisen i Syrien.

Några veckor sedan lät det lite annorlunda, då hävdade professor Hans Rosling under en debatt på Publicistklubben att Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson hela tiden haft rätt angående det svenska asylmottagandet.

Rosling, var inbjuden till publicistklubben under temat ”Vad vet journalister om världen egentligen?”

Han fick då bland annat frågan om sitt framträdande på Globen förra månaden under SVT:s satsning ”Hela Sverige skramlar”. Utmaningen för honom under galan var att påpeka det viktiga med att hjälpa flyktingar på plats – utan att det skulle kunna tolkas som stöd för SD:s politik.

– Det var rysligt svårt, jag skulle stå där på scen och tala om att det Jimmie Åkesson har sagt i två-tre år är fullständigt rätt, det var själva utmaningen, konstaterade Rosling.

– Hur gör man det? Det är inte klokt att vi inte har försörjt UNHCR:s flyktingläger med pengar, fortsatte Hans Rosling.

-Pettersson tycker att det var synd att han inte sa det i Globen, under direktsändning, nu var det ytterst få journalister som förde budskapet om att Jimmie Åkesson har rätt vidare och många har inte fattat ännu.

”Det är synd att 99 % odugliga journalisterna skall fördärva förtroendet för en hel yrkeskår” Okänd

5 reaktioner på “När professor Hans Rosling gav SD rätt

 1. Överbefolkningsfrågan underskattade han rejält. På 60-talet diskuterades frågan intensivt. Nu är vi 3 gånger så många och den diskuteras inte alls. Kvävd av barnafödande muslimer?? Vi utrotar oss själva!

  1. ”Överbefolkning” är en helt felaktig anti-ekonomisk myt från 1700-talet. Resurser skapas av mänskligt arbete. Mer människor arbetar inte bara mer linjärt, specialisering gör att resurstillväxten ökar snabbare än befolkningen. Alltså, ju fler människor som lever, desto mer resurser skapas åt varje människa.

   Se t.ex. idag när mänskliga utsläpp av CO2, död mineralolja som återvinns till livets atmosfär, som göder grödorna så mycket snabbare att jordbruksmarken i världen minskar, ”trots” att allt fler äter allt bättre. Eller såsom orsakssambandet verkligen fungerar: ”Tack vare”.

   Att det finns muslimer som sprider sig i världen är ett stort problem. Hur många muslimer det finns spelar ingen roll så länge de håller sig hemma. men det har ingenting alls med ”befolkning” att göra. Alla är inte lika. Muslimer lever på stenåldern, det gör inga andra människosläkten. Alla andra i hela världen lever i fred och rättsstat och bidrar med sitt arbete till mänsklighetens mycket snabbt växande välstånd. Det är bara i Mellanöstern och muslimska invandringsområden där eviga krig råder, där slaveri råder, där våldet och tyrannin breder ut sig. Skyll inte muslimernas ondska på ALLA människor!

 2. Att den globala okunskapen är stor förstår man ju, då hela välden tycks arbeta för,sin egen undergång.

 3. En sak han gjorde som var ännu större, var att visa på hur media informerar världen i bl a omvärldskunskap. Han kunde visa att aporna på Skansen fick fler rätt på dessa frågor än universitetsstudenter.
  Här lämnar jag över till er att fritt tolka vad media inte upplyser om mer.
  Ni ska få några ledtrådar: flyktingar, krigshetsare, det smutsiga jordbruket, läkemedel och mathanteringen. Listan kan göras lång, ty dessa globala företagare ger man sig inte på ostraffat.
  Det vore annars lätt för media att ta fram sanningar som är bra för människorna på jorden. Tyvärr inte.

 4. Även Rosling var en fegis, även på dödsbädden när han inte hade något att förlora. Svenskarna är ett folk som utrotar sig självt med sin egen feghet och tystnad. En dödlig kollektiv mutation har fått gro här allt för länge utan test från den omgivande verkligheten. Helt utan immunförsvar kommer döden mycket snabbt. Liksom indianerna vid Amerikas första kontakt med omvärlden dog som flugor av sånt som mässlingen, så dödades hela svenska folket plötsligt av en kollektivt uniform mental funktionsnedsättning som förlamade förmågan att tala och agera.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: