Stäng

Aprilskämt

Några av er kanske uppmärksammade att Petterssons publicerade ett par aprilskämt på morgonen?

Aprilskämten har sitt ursprung i England och 1300-talets sista år. Till Sverige kom denna månghundraåriga tradition på 1600-talet, men som många traditioner i Sverige tynar de sakta men säkert bort.

Jag minns under min uppväxt hur vi små knoddar sprang omkring och lurade i varandra påhittade historier så det stod härliga till. Under senare år öppnade vi spänt lokaltidningen den 1:a april för att gissa oss till vilken av de publicerade artiklarna som var rena bluffen. T.o.m. SVT lade till en fejkad historia på bästa sändningstid och inte sällan satt man i frukostrummen veckan efter och diskuterade helgens alla skämt.

Några av medias aprilskämt har blivit rena klassiker. Många av er har säkert läst om Göteborgs-Postens aprilskämt från 1950, där man lurade i läsarna att Öland lossnat från havsbotten och börjat driva mot kusten. Det kanske mest klassiska aprilskämtet i svensk media, är den från 1962 då det basunerades ut från SVT att en nylonstrumpa som klistrades över tv-rutan skulle få den svart-vita apparaten att börja sända i färg.

Det finns åtskilliga aprilskämt som gått till historien som klassiska, likaväl som många sämre avslöjats som skämt tämligen omgående.

I morse kunde ni läsa hur Göteborgs-Posten valt att inte publicera några aprilskämt i år. Dock har ett stort antal medier följt traditionen och på denna webbsida listas en lång rad av dem. Alternativa medier är inget undantag. Besöker ni fler alternativa medier än Petterssons, har ni säkerligen tagit del av ett antal. Min personliga favorit är hämtad från Ledarsidorna och det tog faktiskt ett tag innan jag kom på mig själv med att ha låtit mig luras.

Vissa människor uppskattar dock inte skämt, eller möjligen förstår dem inte. Att vi skriver den 1:a april i almanackan verkar gå en del ganska humorlösa personer förbi. Att alla inte uppskattar alla skämt som publiceras i olika forum, är en del av verkligheten. Att några är så humorlösa att de överhuvudtaget inte uppskattar några skämt alls, är en annan sak.

Härmed meddelas att Petterssons fr.o.m. nu kommer att sluta publicera aprilskämt. Inte tusan vill vi förlora besökare som inte kan skilja på rätt eller fel, som inte inser att humor livar upp och som framför allt inte uppskattar traditioner som spelar på att lura folk.

För er som ännu inte förstått, är inlägget från i morse om Demoskops nya opinionsmätning ett fejkat sådant. Har någon av er tagit illa vid sig av detta skämt, ber vi allra ödmjukast om ursäkt och lovar att aldrig mer göra om det.

Eventuellt kanske vi också slutar med dumheter som bilden nedan. Någon kanske inte förstår att det faktiskt är skämt.

 

10 reaktioner på “Aprilskämt

 1. ”Om man skriver om en synål så är det alltid någon enögd jävel som känner sig träffad…” (Fritiof Nilsson Piraten). Detta citat räcker och blir över för all framtid för alla som känner sig träffade av ditten och datten. Håll tillgodo!

 2. Sydsvenskans aprilskämt gick inte i god jord hos Vänstern och Metoo.
  Vänstern och Metoo rasar över skämtet.
  Aftonbladet hängde förståeligt på med även TV inslag om kritiken.
  Deras journalist Miriam Bratt har en lång skriven artikel.
  Aftonblaskan hyllar även en v – aktivist som på Twitter skrev:
  ”Och priset för dagens sämsta skämt går till Sydsvenskan! Grattis, ni lyckades med ett enda skämt ge er på kvinnor, icke-binära och homosexuella! Bra jobbat”.

  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/zLbApv/kritik-mot-sydsvenskan-efter-aprilskamt

  Sydsvenskan skrev om att Pågatågen skulle bli jämställda efter Metoo.
  ”Pågatåg” skulle bytas ut mot genusprövade och Metoo-säkrade namn.
  Tågen skulle även målas om i HBTQ och rosa färger.

  ”Efter metoo: Pågatågen döps om och blir jämställda Skånetågen”

  Trycket från upprörda resenärer blev för hårt. Efter 35 år skrotar Skånetrafiken konceptet med Pågatåg. I deras ställe kommer Skånetågen med genusprövade och metoo-säkrade namn. Våra resenärer ska inte behöva känna sig kränkta, säger kommunikationschefen.

  När Pågatågen infördes 1983 var alla uppkallade efter skånska ”pågar”. Fortfarande är femtiotre av åttio tågsätt manliga.
  https://www.sydsvenskan.se/2017-04-01/efter-metoo-pagatagen-dops-om-och-blir-jamstallda-skanetagen?

  Kränkande, anser en växande opinion bland de skånska tågpendlarna. Ilskan gäller inte bara den manliga dominansen. Många av dessa skånska tågapågar skulle dessutom inte överleva en metoo-debatt idag.
  utm_content=buffer54ae0&utm_medium=sydsvenskan&utm_source=fb&utm_campaign=bfr

 3. Jag gillar April-skämt. Tycker att Pettersson ska fortsätta med detta. Låt alt. media ta över rollen att inte vara pk.

 4. Tja, hela Sverige är ett ju ett enda stort skämt i dessa dagar, ett väldigt dåligt skämt måste tilläggas.

 5. Jag gick på det. Är nog inte skarpaste kniven i lådan. Bara att ta på sig dumstruten.

 6. Någonting har hänt i det svenska samhället. Något fruktansvä’rt. Det har blivit fult att har hjärtligt roligt. I början av 70-talet, fanns en skämttidning ”En rolig halvtimme”, den var fyllld med historier och stereotypa bilder på nakna män och kvinnor. En sådan tidningidag skulle få lägga ner efter första nummret. Vart har skämten och skratten tagit vägen i Sverige?

  1. Ett gått råd till dig Peter…
   Lägg in ”Superstart.se ” ,som startsida.
   Där finns dagligen möjlighet,att kolla olika PK-organens rubriker. Deras erbjudande ger dig många gratis skratt.Ett nöje som gjort att jag numera sällan,köper Grönköpings Veckoblad !
   Alltså en värdig konkurrent till den insomnade, ”En rolig halvtimma” !

   1. Ps.Detta mitt tips skall även ”Svartskallen från Rosengårds” fanklubb nappa på.Inte en dag utan minst fem(5) olika lustiga rader kring denna hjälte.. Ds. 🙂

Kommentera

%d bloggare gillar detta: