Kvinnligt föredöme

Malala Yousafzai, den unga kvinna som sköts i ansiktet för att hon förespråkade flickors rätt att studera, planerar att flytta hem.

Det är mitt land och jag har lika mycket rätt till det som någon annan”, säger Malala som befinner sig i hemlandet Pakistan för första gången på sex år.

Det var 2012 som Malala Yousafzi sköts i huvudet och nacken på en skolbuss i hemlandet Pakistan. Bakom mordförsöket låg talibantrogna muslimer som inte uppskattade den då 15-åriga flickans kamp för unga flickors rätt att studera. Hon överlevde attacken med svåra skador och flögs till England för vård. Ett England där hon bott och studerat sedan dess.

Sin kamp för flickors rätt har gett Malala en rad välförtjänta utmärkelser och 2014 tilldelades hon Nobels fredspris.

Nu berättar Malala för pakistansk media att hon vill återvända till hemlandet och säger att Pakistan är hennes, likväl som vilken annan pakistanier som helst.

Malala Yousafzi är ett föredöme för världens alla kvinnor och hennes ord om att ”Det är mitt land och jag har lika mycket rätt till det som någon annan”, borde åtlydas av de miljontals kvinnor från Afrika och Asien som anlänt till västvärlden som asylsökande och anhöriginvandrare. Ni har lika stor rätt till ert land som era män och de skäggiga lufsar som förpestar tillvaron för både er och de länder där de vistas.

Reuters  

5 thoughts on “Kvinnligt föredöme

  1. När man hör den flickans historia kan man inte annat än skratta åt flodhästarna i svenska #metoo rörelsen.

  2. Malala Yousafzi är ett stort föredöme för alla religiöst förtryckta kvinnor.

    Heder åt henne.

Kommentera