Industrinationen Etiopien


AFRIKA. Ikea planerar att förlägga produktion i Etiopien, uppger SVT Nyheter. Ikea säger dock att det inte finns något beslut att gå in i landet.

Sedan oktober i fjol ska möbelföretaget ha testkört bland annat tillverkning av skinn, bambu och textilprodukter i Etiopien, uppger SVT. Enligt SVT Nyheters källor i landet har Ikea kartlagt hur tillverkningen ska kunna placeras i huvudstaden Addis Abeba. Företaget uppges planera att hyra in sig i fabriker och lägga ut produktionen. Ikea ska dock inte äga och driva fabriken.

Sedan är jag övertygad om att många journalister på SVT och andra ställen kommer att kritisera IKEA för att de startar tillverkning i en diktatur samtidigt som de tar emot meddelanden i sina smartphones tillverkade i Kina. Det är sådant man kan vända sig av människor som tror att dubbelmoral betyder dubbelt så bra.

Etiopien är som de flesta länder i Afrika oerhört rikt. Arbetslösheten är förhållandevis låg och landet har överskott på el producerat i vattenkraftverk. En 700 år gammal kejsardynasti ersattes 1974 av en brutal marxistisk regim. Efter inbördeskrig fick Etiopien i början av 1990-talet ett formellt demokratiskt styre som dock utvecklats i en allt mer auktoritär riktning. Kanske kan det vänta med hjälp av affärer. Bistånd är prövat där som i andra länder och det hjälper inte.

– Nåväl, Pettersson undrar varför det kommer etiopier hit som flyktingar? Visserligen är inte regeringen speciellt demokratisk men det bor 100 miljoner invånare i landet så varför kan de så kallade flyktingarna inte skaffa sig en framtid där eller någon annanstans i Afrika? Är de lata eller kriminella?

Etiopien är som resten av Afrika framtiden för afrikanerna, där finns plats och resurser…

I Afrika bor c:a 1 miljard människor. I EU 500 miljoner, I USA 330 miljoner, i Kina 1,4 miljarder, i Indien 1,3 miljarder så det finns hur mycket plats som helst.


5 responses to “Industrinationen Etiopien

 • Stenbock

  Betr. Industrinationer går det också bakåt för Deutschland eller rättare sagt, rakt ner efter invasionen 2015.
  I dag bekantgör man,att deras Luftwaffe nu är omodernt,och uppfyller inte längre kraven från NATO. De kan vare sig bära atomvapen,långt mindre skilja på fienden och sina egna !!
  I detta fall gäller detta dåliga betyg för deras omsjungna ”Tornado”:

  Gilla

 • gamgubben

  Många nationer har öst hjälp över Etiopien av vilket mycket litet har kommit till nytta. Sovjet till exempel har byggt ett stort antal industrilokaler och installerat metallbearbetningsmaskiner, rad efter rad med fräsar, svarvar, borrmaskiner ja allt. När jag såg dem var de inte bemannade eftersom ingen lärde etiopierna att hantera vad de fått och det är ungefär som de flesta länder agerat. SIDA ej att förglömma. Rapporterna talar om si och så många miljoner har vi levererat. Pengar som bättre spenderats på hemmamarknaderna.
  Demokrati, allas lika värde, delegationsbesök, rapporter bla, bla. Praktisk handling, mycket lite eftersom det tar lång tid och är tråkigt, eftersom allt för många politiker älskar fasadpolitik så blir inget uträttat.

  Gilla

 • Jack

  Har hört från kollega som har kontakter i Somalien att de är bra på gång i regionen. Någon som har förslag på fonder man kan köpa?
  Vore bra om man kunde tjäna en slant på nordöstra Afrika.

  Gilla

 • Mike E

  Precis. Afrika är oerhört rikt. Alla problem där beror på negrerna som bor där. Hade det varit Europeer som utgjort Afrikas befolkning så hade Afrika varit en rik, utvecklad supermakt.

  Gilla

 • age

  Kan svaret vara att de är mycket mörka afrikaner?

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: