Stäng

Jesu död

HISTORIA. År 33 e.Kr greps en drygt 30-årig judisk man vid namn Jesus av romerska soldater. Han ställdes inför rätta och dömdes som upprorsman och avrättades senare genom korsfästning utanför Jerusalems stadsmurar. Ingen hade då kunnat ana att händelsen skulle bidra till att forma en ny världsreligion.

Utifrån ett källkritiskt perspektiv är den etablerade uppfattningen bland nutida forskare att den historiske Jesus sannolikt existerade. Men vi vet egentligen inte mycket om Jesus barndoms och ungdomstid. De källor vi använder är främst evangelierna som växte fram ur lärjungarnas predikningar.

Vid tiden för Jesu födelse, troligen år 4 f.Kr, befann sig judarnas land Palestina under romersk ockupation. Det var det året då den judiska kungen Herodes dog, och landet delades upp mellan hans tre söner.

Enligt Matteusevangeliet var Jesus far timmermannen Josef, som tillhörde kung Davids ätt. David var den store judiske kungen som hade fredat Israel från utländskt beroende tusen år tidigare. Nu väntade många judar på en Messias, en Guds son, som skulle kasta ut romarna från Palestina. Och många trodde att Jesus var den Messias som de väntat på.

Palestina var ett oroligt land redan på Jesu tid.

Jesus verkade främst i landskapet Galiléen där han samlade tolv lärjungar kring sig som symboliserade Israels tolv stammar. De skulle bli ledare för det återuppståndna ”Guds folk”.

Ett av hans viktigaste budskap var att även fattiga och förtryckta fick tillhöra detta rike. Det fanns judar som trodde att han var den Messias som man väntade på. Men de flesta blev besvikna på Jesus när han inte ville göra uppror mot romarna.

Efter tre års predikande i Galiléen, där huvudbudskapet var att människorna måste göra bot och att Guds rike var nära, beslöt sig Jesus för att fortsätta till Jerusalem.

Vid den här tiden var Jerusalem en orolig stad. Det hade varit många upplopp i staden och romarna var mycket nervösa. Även det judiska rådet som samarbetade med romarna var oroliga. De ansåg att upproren hotade deras ställning. Därför höll man ett öga på vad Jesus gjorde. Men Jesus var försiktig. Han provocerade aldrig genom att predika på gatorna.

När påskveckan började drog Jesus, tillsammans med många andra pilgrimer, in till Jerusalem. Jesus red in i staden på en åsna, allt för att fullfölja profeten Zacharias ord: ”Din konung kommer ridande på en åsninnas fåle”. Nu började Jesus protestera offentligt mot missförhållandena i staden. Han sparkade bland annat omkull penningväxlarnas bord inne i det judiska templet. Det retade många judar som tjänade stora pengar på verksamheten.

Det judiska rådet ville att romarna skulle arrestera Jesus i hemlighet. Med hjälp av förrädaren Judas lyckades man få fast Jesus. Redan vid den sista måltiden tillsammans med lärjungarna stod det klar att Judas var en förrädare.

På torsdagskvällen i påskveckan gick Jesus till Getsemane trädgård där han fängslades. Det judiska rådet ville döma Jesus till döden, men den romerske ståthållaren (landhövdingen) Pontius Pilatus tvekade då han troligtvis ansåg att Jesus inte hade begått något brott mot det romerska styret. Och eftersom det var tradition för den romerske ståthållaren att frigöra en fånge vid påsk så erbjöd Pilatus folket att göra ett val mellan Jesus från Nasaret och en upprorsman vid namn Barabbas. Den närvarande publiken valde dock att Barabbas skulle friges och Jesus korsfästas.

Jesus dömdes därmed till döden varefter han piskades och förnedrades innan hans svåra Golgatavandring inleddes.

Soldater spikade fast honom på ett kors och bara hans närmaste vänner blev vittnen till hans långsamma död på korset. Jesus kropp fördes sedan till en privat gravkammare och därifrån försvann han på ett mystiskt sätt. De troende ansåg att han hade uppstått från de döda.

Korsfästning var en avrättningsmetod som användes av romarna under antiken. Syftet var att förnedra och plåga den dömde inför allas åsyn och därigenom också avskräcka andra från att begå brott. Den dömde hängdes eller spikades upp naken på ett kors, vid vilket handlederna fästes. Eftersom armarna var så utsträckta fick den dömde en sådan väldig press över lungorna att han till slut kvävde sig själv till döds.

Att fira påsk har kristna gjort sedan c:a 100 år efter Kristus. Det var då man gick från att fira israeliternas uttåg ur Egypten, 1300 – 1200 år tidigare, till att fira Jesus död och uppståndelse.

Källa: I huvudsak SO-rummet men även Wikipedia, med flera.

Idag är det Långfredag, som i kristen tradition firas till minne av Jesu korsfästelse och död på Golgata utanför Jerusalem. Dagen är i Sverige en allmän helgdag och infaller fredagen närmast före påskdagen.

Bilderna från Lindström. Humor är skillnaden mellan kristendom och islam. Minns ni vilket liv de blev av Muhammdekarikatyrerna? Mussarna satte världen i brand för några streckgubbars skull…Läs om streckgubben HÄR.

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran 8:an är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

42 reaktioner på “Jesu död

 1. Många vill modernisera språket men ingen grupp har ännu protesterat mot genitivformer som Jesu lidande och Kristi brud eller plurarformer som flera centra. Som konservativ håller jag mig till de gamla formerna mest för att protestera mot en allmän dekadens.

 2. Ovärdiga teckningar, låt vara roliga, i en av kristendomens största högtider.
  Tänk om något liknande skulle ritas vid en muslimska högtid. Det skulle vara lika ovärdigt.

 3. I egenskap av troende kristen, ja det finns faktiskt några få av den kategorien kvar trots ihärdiga försök att utrota vår övertygelse, har jag studerat mina medkommentatorers synpunkter – dock utan att finna en enda som anför klander mot Petterssons orgiastiska blasfemi.

  Vill man jämföra kristendomens förmåga att hantera kritik och satir med den rabiata islamismen och därmed påvisa de ljusår som skiljer dessa trosuppfattningar åt, hade det varit tillfyllest med ett enda exempel av hur Frälsaren smädas.

  Det ställer sig omöjligt att inte uppfatta denna osmakliga exposition som provocerande, vilket är till nackdel för den i övrigt hedervärde och oklanderlige redaktören.
  Tack för ordet.
  Andreas, hängiven beundrare – dock inte blind.

  1. Andreas:
   Ber på mina knä om förlåtelse,om jag med mina rader kommit i närhet av smädelse.
   Likväl har jag undvikit att redogöra över katolicismens egna utförande,och urgamla seder.Min älskade avlidna hustru tillhörde de djupt troende,inom denna religion.Själv har jag därför upplevt många och även l å n g a predikningar,som dessa tydde och utövade sina riter.
   Måste medge att deras tro och mässor är modernare är våra Lutheranska.Bl.a. ingår i dem moderna träningsövningar,likt de som idag folk betalar dyra pengar för i Gympa/kraft-lokaler.Problemet för mig var inte det eviga upp och ner i bänkarna,utan knäböjningarna på den hårda fotbrädan framför mig.F.ö. var min hustru inte fullständigt trogen sin religion.
   Vid nyårsfirandet besökte vi oftast ”min” kyrka. Detta p.g.a. vinet som serverades i samband med nattvarden.
   Inom katalolska kyrkan får man nöja sig med oblaten,vinet dricker prästerna själva upp !

   1. Allt väl, min vän!
    Tack för Din svarsreplik, vilken uppskattades.
    Kritiken var aldrig riktad mot Dig.
    Andreas 🙂

 4. Det är otroligt hur mycket skit och ondska som kommit från samma länder i Mellanöstern under årtusenden och som genererat tre världsomfattande religioner.
  Och det finns inget slut i sikte på vansinnet.

 5. Till Stenbock: Det är nog en kombination av tror och hopp. Men speciellt kristen är jag inte. Är medlem men går aldrig i kyrkan. Trots att vår kyrka i Oxelösund är vacker vilket Nyköpingsborna aldrig håller med om. Hoppas Pettersson gör det. GLAD PÅSK Stenbock!

 6. För övrigt tar vi denna långfredag alltför lättsamt i Absurdistan.
  I mitt f.d. hemland är allt reglerat i form av lagar och förordningar.
  T.ex. är dans förbjuden från kl. 2 natten till Skärtorsdag, t.o.m. kl. 24 på Påskafton.Vidare är det i min stad Berlin,förbjudet att hålla nattklubbar,dansresauranger och vanliga butiker öppna under Karfreitag.
  Även marknader,theater,cirkus och messor håller stängt.
  Karfreitag som dagen benämnes därnere,kommer från ordet ”kar” ,som betydde eftertanke och underkastelse.
  Undantag från dessa regler är bl.a. Reeperbahn i Hamburg ,och Kurfürstenstrasse i Berlin,där handeln lär fortgår som vanligt !

 7. Tro eller ej tro? Valet är ditt. Döden visar sanningen. Antigen finns ditt namn i Livets Bok eller ej.

 8. En liten, men viktig rättelse:
  Matteusevangeliet säger inte att Josef var Jesu far, utan fosterfar. Den lilla detaljen gör all skillnad. Enligt alla fyra evangelierna är det Gud som är hans far.

  1. På den tiden förstod man kanske inte att det krävs spermier för att befrukta ett ägg. Men Maria och Josef var ju inte gifta så man måste hitta på något för att bedyra hennes oskuld.
   Konstigt att det finns de som tycks tro på detta än idag.

   1. Ja där instämmer jag för en gång,med dig Mia..
    Dessutom firar vi Maria`s snedsprång om 40 dagar…Pingsten skall minna oss om denna historiska händelse,och ”Den helige Ande”.Också ett namn på denna kroppsdel !! 🙁
    Hade jag varit Josef,skulle jag blivit fly förb-nad och lämnat henne åt denna skepnad !

   2. Stenbock :
    Tänk att jag aldrig har förstått just det ”Den helige Ande”vill tacka för ett gott skratt.

 9. Bibeln och kristendomen är naturligtvis sagor men bra sagor och de har format våra liv och vårt folks framtid under mer än 1000 år! Några grundläggande moraliska regler finns i de tio Guds bud, ex du ska inte stjäla; du ska inte döda; du ska inte begå äktenskapsbrott osv. EN MAN + EN KVINNA KAN INGÅ ÄKTENSKAP !!! Kristendomen har hållit ihop familjer och samhället och skapat ett starkt samhälle och en stark sammanhållning med familjen som grund. Jesus mördade inte och stenade och våldtog inte kvinnor, han gifte sig inte med ett barn. Muslimerna har en annan profet Muhammed bland annat tog han en 6 årig flicka Aisha till fru, muslimerna kan ta många fruar, det kan inte kristna. De vill leva enligt koranen och sharia. De bygger inte fungerande samhällen, de skapar kaos och krig, nöd och elände.
  Jesus var ett lysande exempel på en bra människa, han stenade inte och våldtog kvinnor, han räddade en prostituerad kvinna från att mördas genom att säga ”den som kastar första stenen är utan synd!”
  Vi lever på en stenplanet som går i en bana runt en sol som är 1,3miljoner gånger större än jorden….Idag vet vetenskapsmännen mycket mer än på Jesus tid, de har rimligare förklaringar på universums skapelse än Bibeln, ”big -bang”- teorin och Einsteins tankar är rimligare och klokare än Bibelns skapelseberättelse om att jorden skapades på 6 dagar. Det finns ingen rim och reson i det MEN oavsett det är kristendomen och dess traditioner något vi ska bevara, det håller oss samman och får oss att må bättre. Om 1000 år till kanske mänskligheten har svaren på de stora gåtorna om mörk materia och svarta hål och mycket annat!
  Solen skiner i Stockholm, GLAD PÅSK!

  1. Visst, käre Kurt, ni vet ju nu att det är slumpen som satt ihop världen! Bara sagor, allt det där om en Skapare!
   – Fast Einstein insåg förstås att det finns en Intelligens bakom universum – men det var han, det.
   Citat: ”En djupt emotionell övertygelse om att det finns en högre, intelligent makt, som visar sig i det för oss ofattbara universum — detta är min Gudsbild.”
   – Och detta: ”Alla som på allvar sysslar med naturvetenskap blir övertygade om att en ande framträder i naturlagarna — en ande som står långt högre än människan, och inför vilken vi med våra begränsade krafter måste känna oss ödmjuka. På så sätt leder det naturvetenskapliga arbetet fram till en religiös känsla av särskilt slag.” O.s.v.
   – Detta ur boken ”Einstein, his life and universe” av Walter Isaacson (2007). [svenska: ”Einstein: hans liv och universum”, Bonnier 2009]
   – Men sån’t här vet ju inga svennar något om numera…

   1. Claes H….Vi människor är däggdjur, väldigt begränsade i vår förmåga att tänka, vårt medvetande finns i hjärnan och evolutionen har exempelvis gett oss ett enormt sötsug, hjärnan väljer högkalorikost framför nyttigare saker som grönsaker, detta kan enkelt bevisas med magnetröntgen för att ta ett bra exempel. Man har gjort tester på detta, på samma sätt fungerar vi nog när det gäller detta med en ”Gud”, det finns ett behov av det som evolutionen skapat. Jag tror på ”big-bang”, det är en rimlig förklaring, vi lever i galaxen vintergatan i vårt universum, sannolikt finns det ett oändligt antal andra universum , tankarna svindlar. TV:n kom för c:a 60 år sedan, datorn som konsumentprodukt för c:a 20, bilen med bensinmotorn för c:a 100 år sedan….alltså ungefär 1918…..Jag tror på liv på många platser i vår galax och på många håll i vårt universum. De ser oss som ett däggdjur de inte vill ha kontakt med, ungefär som vi ser på myror. Kanske finns det tom kontakt upprättat med någon stormakt men sannolikt inte. Det är 2018…..-gissar på 3018, alltså om 1000 år, om mänskligheten finns kvar att vi har svaren på de stora frågorna….
    Jag har sett ett s.k. UFO klart och tydligt, det är troligen robotar som är ute och spanar, kanske tar de sig hit genom s.k. ”maskhål”. De har en teknologi helt överlägsen vår och det beror troligen på att de funnits på sin planet mycket längre än människan. De kan ta upp kraften direkt ur atmosfären och troligen är deras skepp/farkoster obemannade, kanske har de helt enkelt robotar på en nivå vi inte kan föreställa oss. Det är också ett slags liv, inte bara däggdjur som vi själva är av BEN OCH KÖTT….Dessutom vi består av mer 50% vatten, vi skapade i världshaven och delar gener med alla levande djur, de djur vi står närmast är de andra människoraserna.

 10. Vid tiden för Jesus födelse fanns inte Palestina, det var som fr<mgår av bilden, Judeen, Gallileen och Samarien, Området döptes av rommarna till Palestina omkring 70 ekr som en hämnd för upproren, Palestina är romerska och betyder Filisté, ett folk som Israeliterna ofta kämpat mot (David och Goliat). Det har aldrig funnits ett land med namnet Palestina, Landremsan har sedan 100 f.kr varit en ockuperad landremsa, utan eget styre, valuta eller grundlag

 11. 90% av denna artikel är ”fake news”, nästan alla skrifter inklusive Bibeln är dåligt översatta, och ändrade så många gånger, att inte mycket av det ursprungliga finns kvar, många av de viktiga tidiga böckerna finns inte ens med i Bibeln, så den traditionella bilden av Jesus och hans liv, ger jag inte mycket för…..

  1. Pecka, kan inte du hjälpa till med översättningarna så att vi får läsa originalen som du tydligen känner till och ta med de tidiga böckerna som inte finns med. Som ateist vill jag gärna ha sanningen, ta gärna med sanningen om profeten Muhammed också.

   Bra att du upplyser om att det är fejk, jag är övertygad om att bloggens alla läsare inte hade en aning om detta…

   Även om du inte tror det kan jag avslöja att teckningarna nedan är autentiska och gjorda av ett ögonvittne.

   1. som framgår tydligt av ditt svar, så går det inte diskutera detta ämne med svenska ateister och hedningar…..

 12. Jag tror på Jesus. Men tänkte berätta en sak för er. Jo ibland får jag skäll här på bloggen och att jag inte borde vara här. Samtidigt får jag skäll från vänsterfolk för att jag skriver här. Jag gillar Pettersson för han skriver det andra media inte törs skriva. Politik av idag är rörigt. Jag är ju kompis med svärmor, alltså Margareta Larsson som är den enda i riksdagen som söker sanningen om Svensk Psykvård. Då smutskastar mina vänner på vänsterkanten henne. Inte i sakfrågan men för att hon kommer från SD. Med sådana vänner behöver jag inga ovänner. Jag o mina vänner är glada över Maggan som är påläst också. GLAD PÅSK Pettersson!

  1. Tror du eller hoppas du,Roland ?
   Trodde igår på mitt handbollslag Fuchsarna från Berlin. Nog blev det 24-24 !! Detta är just skillnaden på tro/hopp och verklighet !!

 13. ”Vid tiden för Jesu födelse, troligen år 4 f.Kr, befann sig judarnas land Palestina under romersk ockupation.”

  Fake Old News Pettersson. Romarna döpte om Judéen till Palæstina (Filisteen) för att smäda judarna efter efter flera uppror år 135. Den mest välkända av filistéerna är Goliat som herdepojken David dräpte i tvekamp tusen år tidigare. En av filistéernas gudar var Beelzebub, som kanske är bekant till namnet?

  1. Argus.

   Vårt ord Palestina kommer från det latinska Palaestina och det grekiska Palaistine. Dessa ord kommer i sin tur från det hebreiska ordet Peleset (eller Pelé’shet). Namnet Palestina är alltså i grunden det hebreiska namnet, judarnas namn, på det område som var bebott av ”pelestéer” (filistéer).

   Ordet förekommer redan i 2 Mos 15:14 som talar om ”invånarna i Peleset” (i våra biblar: ”filisteerna”), Jes 14:29 som talar om ”hela Peleset” (i våra biblar: ”Filisteen” resp ”alla ni filisteer”), Jes 14:31 som också ordagrant säger ”hela Peleset (i våra biblar: ”Filisteen” resp ”alla i filisteernas land”)

   Från 400-talet före Kristus började namnet Peleset/Palestina användas för hela det område som tidigare kallats ”Kanaans land”. Exempel på det finns i historikern Herodotos skrifter.

   På Jesu tid användes den beteckningen både av judar och andra. Judarna var ju i hög grad grekisktalande på den tiden, och när man talade grekiska använde man naturligtvis den grekiska formen av Peleset, dvs Palestine, för landet (på samma sätt som vi säger Scandinavia om vårt Skandinavien om vi talar engelska). Den judiske historieskrivaren Josefus kallar det heliga landet för Palestina i sina böcker om judarnas historia (omkring år 80-90). Och den romerske kejsaren Vespasianus beskrev området som ”Palestine” på de mynt han präglade till minne av Jerusalems fall år 70.

   Något annat namn för hela området fanns för övrigt inte. Det skulle isåfall vara Kanaan, som ju var det ursprungliga ”riktiga” namnet på området som Israels folk erövrade från kanaaneerna. När israeliterna slog sig ner där, bosatte sig Juda och Simeons stammar i den södra delen av Kanaans land och de övriga stammarna norr därom (och varje stams område benämndes efter stammen som bodde där).

   Så småningom fick Israels folks 12 stammar en gemensam härskare i kung Saul och därefter David och Salomo. Men det dröjde bara 100 år så delades landet i två riken – det södra riket Juda där judarna, simeoniterna och halva Benjamins stam bodde, och det norra riket Israel där resten av israeliterna barn levde.

   Både Juda och Israel låg i Palestina, men inget av rikena omfattade hela Palestina. Israel sträckte sig från norra änden av Döda havet upp till Dan (några mil norr om Genesarets sjö). Juda upptog den södra delen av Palestina från Israels sydgräns. Varken namnet Israel eller namnet Juda var följaktligen synonymt med Palestina.

   http://www.alltombibeln.se/bibelfragan/palestin.htm

   1. Pettersson som är en klok och erfaren karl må komma ihåg historie- och kristendomsundervisningen från skolan. Före 68-vänsterns infestering av undervisningssektorn förekom inget annat namn på området än Kaanans land. Man avhandlade också provinserna efter uppdelningen av det förna israeliska riket som också är hela upprinnelsen till nya testamentet då Josef och Maria var tvingade att uppsöka Josefs födelseby i en annan provins för skattskrivning.

    Själv avhåller jag mig att använda Palestina som beteckning på området då det rättfärdigar det romerska folkmordet och fördrivningen av judar och skulle ge legitimitet för araber att upprepa samma sak. Det är illa nog att mängder av judar fördrevs från muslimska länder efter bildandet av den judiska staten Israel.

    Vi ska också komma ihåg att de araber, frånsett vissa som bor på en oljekälla, som har det bäst är den minoritet som är medborgare i mellanösterns enda demokrati.

    Så här såg den judiska historiken Hayim Hillel Ben-Sasson på namnfrågan:

    H.H. Ben-Sasson, A History of the Jewish People, Harvard University Press, 1976, ISBN 0-674-39731-2, page 334: ”In an effort to wipe out all memory of the bond between the Jews and the land, Hadrian changed the name of the province from Iudaea to Syria-Palestina, a name that became common in non-Jewish literature.”

   2. En så utförlig redogörelse,har aldrig tidigare publicerats kring denna namnfråga.Här lär vi oss också varifrån föräldrarna till världens mest berömda bollsparkare,blev döpt till P E L E…
    Argus ”Balzebub” känner de flesta under annan synonym.En del nämner dessa dagligen vid namn,andra när de slår sig på tummen !
    Själv använde jag den korta versionen igår kväll, när ”mitt lag” endast fick oavgjort mot jumbon !

 14. Mycket bra skrivet, jag tog mig friheten att reblogga det på Sweden – Goodbye.

  Det är en bra och en klar bild om Jesu liv och över den region det utspelar sig.

  Just påskhelgens alla betydelser alltså!

  Mycket bra!

Kommentera

%d bloggare gillar detta: