Stäng

Säpo varnade om it-skandal, regeringen tog det inte på allvar

FÖRSVAR. Säkerhetspolisen var tydlig i sina varningar om riskerna för en it-läcka hos Transportstyrelsen. Inför Konstitutionsutskottet har Säpochefen berättat att myndighetsledningen ”inte verkade ta det hela på allvar”.

Bakom betalvägg har Dagens Nyheter  tagit del av ett delvis hemligstämplat dokument från KU-förhören med den dåvarande chefen för Säkerhetspolisen, Anders Thornberg, den 25 januari.

Säpo informerade regeringen för första gången den 17 september 2015. Då deltog bland andra Ann Linde (S), då statssekreterare och i dag EU- och handelsminister.

När Linde förhördes av KU härom veckan sade hon att det inte är ovanligt att Säpo inleder tillsynsärenden och att hon utifrån det hon fick veta inte såg någon anledning ”att göra något annat än att försäkra mig om att jag skulle hållas underrättad”. I KU-förhöret sade Anders Thornberg att han hade ansett det vara allvarlig information och att det var av vikt att informera om tillsynsärendet: ”. . . att vi var oroliga för att en eventuell utkontraktering skulle kunna innebära att skyddsvärd information skulle kunna komma i fara eller röjas. Vi hade fått indikationer på det.”

Thornberg talade också om den skrivelse som Säpo lämnade över till Transportstyrelsens generaldirektör Maria Ågren, när de ansåg att det riskminimerande samarbetet gick för långsamt.

Ågren svarade inte på brevet och Ann Linde sade i sitt KU-förhör att hon tolkade det som att verksamheten behövde pausas om säkerheten inte höjdes.

Det är ovanligt att Säpo lämnar en sådan skrivelse, sade Anders Thornberg till KU: ”Jag kan inte minnas att vi har gjort det vid något tidigare tillfälle, den var undertecknad av vår operative chef.”

Stora delar av de 46 sidor KU-förhör som DN har tagit del av har maskerats med hänvisning till rikets säkerhet.

-Pettersson tycker det är lite märkligt. Hanif Bali fick allvarlig kritik för att han publicerade en offentlig handling.

Transportstyrelsens hemsida står ”…Det mesta av den information som Transportstyrelsen hanterar är öppen och inte sekretessbelagd. I myndighetens uppdrag ingår att vi ska svara för register över järnvägsinfrastruktur och järnvägsfordon, luftfartygs- och inskrivningsregistret, fartygs- och sjömansregistret, registrering av avtal om båtbyggnadsförskott och vägtrafikregistret.

Men det finns en del information i våra register som är skyddsvärd. Av säkerhetsskäl kan vi inte berätta vad det rör sig om för information. En del av den känsliga och skyddsvärda informationen hanteras på papper och inte digitalt…”

-Pettersson ser att statsminister Stefan Löfven (S) tycker den moderate riksdagsledamoten Hanif Bali som publicerat en offentlig handling är omdömeslös. Själv lät han som högste ansvarige minst 80 obehöriga it-tekniker i Öst- och Centraleuropa få tillgång till hemliga uppgifter om miljoner svenskar, trots varningar.

9 reaktioner på “Säpo varnade om it-skandal, regeringen tog det inte på allvar

  1. Det är ju komik, men tyvärr så tycker nog herrn och hans gäng att de har rätt när de häckar SD. De är ruggigt PK vad jag vet.

   1. Naturligvis, du kommer ingenstans i Sverige inom artistvärlden utan att följa och exakt tycka som den hycklande och tårdrypande politiskt korrekta fårskocken !!!
    Alla icke PK-åsikter krossas omedelbart i det demokratiska Sverige med s.k yttrandefrihet där alla enligt uppgift visst är och ska vara lika mycket värda vilket är något tveksamt när man vet och ser hur exempelvis brottsoffer behandlas jämfört med etablissemangets stackars missförstådda vidriga kriminella parasiter.

 1. ”Omdömeslöst”
  När det gäller politiker som handhar hela Sveriges säkerhet så betyder det ordet bara att de får en enorm avgångsersättning och en enorm pension.

  Om jag kör 5 km/h för fort får jag böter.
  Om jag kör 30 km/h för fort drar de in körkortet (utan ersättning)
  Om jag kör 50km/h för fort får jag nog fängelse, indraget körkort för
  alltid och ingen extra pensionsersättning.

  => Alla människors lika värde ! ?

  Värdet ligger nog i om man lyckats bli politiker då är man fri från
  alla skyldigheter. — Gäller också generaldiraktörer förstås!

  Wennerströms spioneri ter sig som en fjärt i rymden jämfört med
  allt som lämnats ut till öststater av trafikverket och regeringen!

  Sverige är ute ur bilden som en suverän stat!

  ”Öst” har full kontroll på allt i Sverige – även hela försvaret!

  Känner du dig trygg?
  Jag är rädd!
  Jag kommer att rösta på SD!

 2. De hade ingen lokal ju. Det fanns ingenstans där de kunde informera statsministern om saken.

 3. När man låtit en naiv tomte styra landet, så är det inte direkt landets säkerhet som prioriteras.

 4. Jag tror säkert politikerna tog hotet på allvar, med de är politiker och kan inte hantera så komplex information. Ord med fler stavelser än två, krånglar till det för vår statsminister.

 5. Vem är förvånad, vad tar svetsaren, miljönördarna i MP och deras bihang kommunisterna på allvar än en mångkulturell okontrollerad massinvandring ?

 6. Inte alls konstigt att ickesvetsaren tycker så om någon från ett konkurrentparti eftersom alla sossar, nej inte Vidar, är hjärntvättade. Matteus 7:3 ger svaret vad fattas sossar ”Huru kommer det till, att du ser grandet i din broders öga, men icke bliver varse bjälken i ditt eget öga?”

Kommentera

%d bloggare gillar detta: