Stäng

Svinigt på landet

LIVET PÅ LANDET. Den svenska vildsvinsstammen har ökad enorm under senare år och som ni vet ställer vildsvinen till med stora problem för bönder och i våra trädgårdar samt i trafiken. Som vanligt diskuteras det åtgärder och sedan diskuteras det igen. Det måste jagas mer är alla överens om men tillräckligt många tycker inte det är kul att jaga på nätterna och sedan ta reda på köttet utan att få vettigt betalt för det. 

Som reglerna ser ut idag får jägarna bara konsumera vildsvinskött i det egna hushållet. De får inte ens ge bort gott kött till sina barn om de inte bor på samma adress.

– För att kunna hålla ett högt jakttryck på vildsvinen behövs regler som stimulerar jakt. Dagens system gör inte det, säger LRF:s ordförande Palle Borgström i ett pressmeddelande.

Svenska Jägareförbundet och LRF vill därför att regeringen ändrar regelverket. – I exempelvis Tyskland säljer jägare tiotusentals vildsvin direkt till privatpersoner, restauranger och lokala handlare och det fungerar på ett utmärkt sätt. Vi ser inga skäl till att inte det skulle fungera lika bra i Sverige, säger Torbjörn Larsson, ordförande i Svenska Jägareförbundet.

Svenska Jägareförbundet och LRF har därför skickat in en hemställan till regeringen, där organisationerna föreslår ett nytt system som ger fler incitament för att förvalta vildsvinsstammen.

– Vildsvin kan ha trikiner. Men genom ett system med spårbarhet på trikinprovet för varje vildsvin som ska säljas finns det inget problem, utan en stor möjlighet som gynnar såväl jordbruket som jakten, säger Torbjörn Larsson.

Förbunden föreslår också att de jägare som vill sälja vildsvinskött ska ha genomgått en utbildning. – För att kunna leva upp till de krav som ställs på livsmedel förslår vi att jägarna, som ska sälja vildsvinskött, har kunskaper kring livsmedelshantering och vilda djurs sjukdomar. Det handlar om viktiga kunskaper som man enkelt kan lära sig.

-Pettersson jagar inte men är part i målet efter att så gott som varje natt ha besök av svinen som bökar och förstör. Jag har ett rejält arbete med gräsmattan när och om snön försvinner.

– Så här ser det ut vid och omkring torpet där Pettersson tillbringar dagar och nätter. Vad den oäkta hustrun skriker åt de små liven lämpar sig inte i tryck på denna seriösa blogg.

Nåväl, det är självvalt att bo på landet, man slipper ännu så länge andra sorters svin men alla politiska partier påstår att hela landet ska leva sedan höjer de drivmedelsskatten och uppmanar oss att åka med den kollektivtrafik som inte finns. På drivmedelsskatten drev de, läs MP, dessutom igenom en automatisk smyghöjning på varje år i så det ska slippas diskuteras varje år.

Dieselbilen är bra på landet säger miljöminister Karolina Skog, men besök inte städerna med den. Jag vet inte om hon tycker man ska köpa en fin extrabil för att besöka staden?

Att jaga och sälja grisar får lantisarna inte, till det går det åt rikemän som arrenderar jakten för dyra pengar och visar sig någon gång per år i bilar som kostar som ett mindre hus och drar bränsle därefter.

Det är det som kallas miljöpolitik, eller som statsminister Löfven säger…för när storstadsbor åker ut på landet för att koppla av måste det fungera… 

 

9 reaktioner på “Svinigt på landet

  1. Ska bli spännande att se var regeringen har tänkt att zon 3, den hårdast reglerade zonen, kommer ligga. I hela landet, hoppas säkert MP. Det räcker gott med cykel i stan, visst, men flyget då? Den importerade nyadeln, som MP gärnar vurmar för, verkar högst benägna att välja den resformen när det är dags att besöka hemlandet. Det blir en del besök till landet man nyss flytt ifrån, hur tänker ni lösa det MP? Ska svenskarna på landsbygden klimatkompensera för era dassiga beslut?

  2. Till din fromma Pettersson,får vi nu hoppas ”Afrikanska svinpesten” breder ut sig till oss,norr om Östersjön…Finns redan i norra Polen och lär vara på frammarsch mot Tyskland.Denna hemska pest ska vara ofarlig för människor men oerhört dödlig för vildsvinen.Även våra tamsvin kommer ju förstås att dö ut.Vilket så vi så sker naturligt,genom utbytet av vår befolkningsart och dess matvanor. 🙁

    1. Då försvinner det enda kött man kan köpa om man vill vara säker på att det inte är hallal

      1. Bara att gilla läget och börja käka hallalkött, är vad som kommer att gälla i framtiden oavsett vad vi infödda svenskar snart en minoritet tycker och säger !!!!!

  3. Vadå utan att få betalt för det.
    De har ju själva spritt ut skiten just för att jaga den. Inte skall någon annan betala för deras jakt.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: