Nu rullas röda mattan ut för de ensamkommande – vad kostar det och vem betalar?

Ledarkrönika från gårdagens Kristianstadsblad

INVANDRING. Regeringen föreslår att cirka 9 000 ensamkommande ska få en ny chans att stanna i Sverige om de börjar studera på gymnasiet. Men vad anser skattebetalarna – de som får betala?

Tyvärr är det ganska dyrt att låta fler ensamkommande få vara kvar längre. Totalt beräknas kostnaderna öka med 773 miljoner kronor i år och sedan 1 775 och 529 miljoner för 2019 och 2020.

Totalt hade regeringen räknat med 25,6 miljarder för jämställdhet och etablering av nyanlända, Cirka 15,8 miljarder för migration och 24,4 miljarder för studiestöd under 2018 – så i skenet av dessa gigantiska summor kanske några extra hundra miljoner inte känns så saftigt. Men varje krona räknas. Varje krona kommer från någon annan eller något annat.

Robert Hannah, riksdagsledamot för Liberalerna, skrev på sin Facebooksida: ”Kristna assyrier som är medborgare i Irak vars folk utsatts för folkmord av ISIS får inte stanna i Sverige. Jag har alltid försvarat besluten med att samma regler gäller för alla – oavsett var man kommer ifrån. Det är skyddsskälen som man bedömer. Men nu kan jag ärligt talat inte säga att det är så längre”. Han menade att lagen är specialskriven för en särskild flyktinggrupp, vilket Hannah menade inte var ”värdigt Sverige” (19/3). Jag kan bara hålla med.

Kring de ensamkommande är dock opinionen som i hypnos och många tycks dock många totalt ha tappat huvudet. Kommentarerna på sociala medier lyder inte sällan ”Detta land har råd” eller ”Så ovärdigt ett land som vårt, rikt på resurser och på godhjärtade hjälpsamma människor”.

Men landet består av individer som borde ha rätt till sina egna resurser; ser de inte det?

Margaret Thatcher intervjuades 1987 apropå att många i Storbritannien hade börjat anse att det var statens uppgift att lösa deras egna problem. Hon undrade: ”Men vem är samhället”? ”There´s no such thing! There are individual men and women and there are families and no government can do anything except through people”.

Vi måste hålla detta i huvudet. Staten har inga egna pengar, utan alla kronorna tas i skatt från oss vare sig vi vill det eller ej. De ska sedan räcka till välfärd och trygghet den dag utifall man blir svag – har de lovat där uppe i alla fall.

Men politiker verkar ibland glömma detta. När Riksrevisionen granskade regeringens migrationspolitiska förslag i höstas fann man att väldigt många saknade beräkningar av konsekvenser. Genomgången av forskning och erfarenhet tydde på att ”utformningen av olika stöd och service till asylsökande kan påverka attraktionskraften hos Sverige i förhållande till andra länder, särskilt avseende ensamkommande barn” (19/11). Fyra propositioner hade haft sådana förslag, men saknade resonemang om möjliga effekter på antalet asylsökande. Så här kan det inte få fortsätta.

Om Centern väljer att stödja förslaget kommer det att gå igenom. Jag frågade C om man hade räknat på saken och blev hänvisad till partiets budgetproposition från i oktober, men det är knappast ett svar på hur man ställer sig till nya kostnader. Nej, pengar tycks ingen vilja prata om. Inte heller om det finns resurser i skolan, socialtjänsten eller sjukvården till alla. Finns det nog med socionomer, lärare och psykologer; den frågan tycks vara tabu att ställa?

Den som anklagat C för att vara nyliberalt måste nog tänka om. Liksom den som gått på Stefan Löfvens och Magdalena Anderssons prat om ”ordning och reda”.

Ledarkrönika från gårdagens Kristianstadsblad

8 thoughts on “Nu rullas röda mattan ut för de ensamkommande – vad kostar det och vem betalar?

 1. Har det blivit en valfråga att ge ensamkommande som inte haft asylskäl asyl ändå?
  Undrar hur politikerna ställer sig till samma fråga efter valet?

 2. Den välkände Robban Aschberg har tid och åker ut i Europa för att söka upp de afrikanska ensamkommande, som har dragit ifrån landet.
  De som har bott i olika hem samt institutioner
  Har varit nere i Barcelona och sökt upp en som drog här ifrån.
  På. gr. av att myndigheterna här gör för lite att få tag på dem.
  Det hörs på Expo- Robban i hans Tv – inslag hur han låter.

  “Rymde från svenskt familjehem – sover under en buske i Barcelona”

  De senaste fyra åren har över 500 barn från Nordafrika rymt från svenska familjehem eller institutioner.

  Trots att det är Sveriges ansvar att leta efter barnen görs det inte. 200 sekunder hittade en av pojkarna i Barcelona.

  Hör honom berätta om varför han tar droger för att orka med livet på gatan i TV-inslaget.

  Aftonbladets och Viafrees tv-program 200 sekunder har granskat myndigheternas svek mot de ensamkommande marockanska barnen.

  – Antalet barn som vi hittar är försvinnande litet, så vi gör inte tillräckligt, säger barnombudsmannen Anna Karin Hildingson Boqvist i tv-inslaget.

  200 sekunder hittade ett av barnen i Barcelona där han sover i parker, försörjer sig på fickstölder och tar droger för att orka leva.

  – Jag är hela tiden full, jag tar för mycket tabletter, när jag tar det blir jag lugn, säger pojken som är i 13-årsåldern.

  Se hur han lever på gatan och hör honom berätta om resan genom Europa, erfarenheterna från Sverige och drömmen om att träffa sin familj igen.
  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/rLGxMe/rymde-fran-svenskt-familjehem–sover-under-en-buske-i-barcelona

 3. Det enda som gäller i Sverige i dag är ljug och fusk o bedrägerier och vi skattebetalare skall stå för notan…….

 4. Enklaste saken i världen, man höjer skatten.
  Med motiveringen att det behövs med tanke på skolan, vården och omsorgen.
  Någon som inte tycker att det behövs till skolan, vården och omsorgen?

  Vänta bara tills Syrien skall byggas upp, då skall ni få se på skattehöjningar.
  Vi är bäst i världen på att skänka bort pengar.

  • Ja det stämmer, Sverige och Norge ger mest i bistånd per capita.
   Sverige tar in mest flyktingar i världen per capita.
   Vi har högst skatte tryck i världen.
   Vi har högst drivmedel skatt i världen dvs högst bensin pris.
   Vi går i pension senare än övriga världen.
   Vi har en finansblondin minister som säger det går bra nu.
   Så till den fråga ingen vill svara på- vart tar pengarna vägen?

   • Det handlar inte om att ingen vill svara på den frågan, uta det är så att inge i hela 7-klövern inklusive väljarna KAN svara på denna fråga.
    Jag vet. Dom hamnar i Sveriges nya finansdepartement INVANDRARVERKET.

 5. Mycket bra av Caroline Dahlman som redan tidigare visat att hon är en journalist som pallar för trycket.

Kommentera