Stäng

Makthavare bör straffas för sina misslyckanden

MEDIA. Ivar Arpi, ledarskribent på SvD, skriver idag om att makthavarna bör straffas för sina misslyckanden. Arpi nämner bland annat de gamla grekerna och äldre tiders rättsuppfattning där det ansågs att de som orsakar död och lidande för andra själva borde dödas.

Kom tillbaka med din sköld, eller på den, brukade mödrar och hustrur säga till sina söner och makar i antikens Sparta innan de drog ut i krig. Taleb menar att något liknande bör gälla våra beslutsfattare. Inte bokstavligt talat, men riskerna med ens agerande bör kännas för dem som sitter i toppen. Kostnaden bör synas i deras plånböcker, inte bara i skattebetalarnas.

Arpi listar några exempel på misslyckanden i Sverige som makthavare borde straffats för:

Ta en person som Dan Eliasson, som trots misslyckande efter misslyckande ändå fortsätter att få uppdrag som generaldirektör. Det är alltid någon annans fel. Eliasson själv är osårbar. Eller en före detta minister som Anders Ygeman som trots IT-haveriet på Transportstyrelsen och stort ansvar under både poliskris och migrationskris, ändå får vara kvar på topposition inom socialdemokratin.

Och varför håller vi inte polischefer ansvariga för brottsutvecklingen i sina distrikt? Borde inte de som faktiskt har ansvaret också utsättas för någon risk för vad som sker inom deras ansvarsområden? Vet man att man hålls personligen ansvarig, påverkar det beteendet.

Eller om man slösar bort skattebetalarnas pengar med ett uselt kontrakt, som det för Nya Karolinska, borde inte det vara straffbart? Om en privatperson hade kostat Sverige så många miljarder hade han aldrig släppts ut ur fängelset igen. När smågangsters stjäl motsvarande kaffepengar får de mångåriga fängelsestraff, men när makthavare slösar bort miljarder går de vidare till nya toppjobb.

I sista stycket skriver Arpi:

Hammurabis lag från Babylonien är en av de äldsta lagsamlingarna som har bevarats. ”Om en byggmästare bygger ett hus, och huset rasar samman och husägaren dör, ska byggmästaren avrättas”, citerar Taleb. Det behöver inte tolkas bokstavligt, men vore det inte en bra idé om vi gjorde om vårt system så att de som styr oss också tvingades ta ansvar?

Läs hela Ivar Arpis ledare på SvD…

-Pettersson håller helt med Ivar Arpi. Det är mycket som är orimligt i dagens system. Givetvis ska de som stiftar lagarna drabbas på samma sätt som medborgarna av dessa lagar men så är inte fallet…

Sedan ska vi absolut inte tillbaka till spartanernas, grekernas och romarnas typ av rättskipning.

13 reaktioner på “Makthavare bör straffas för sina misslyckanden

 1. Om. makthavare skall straffas för sina misslyckanden blir det väl glest med folk i kommunalhus och riksdag.
  Förutsatt at de får fängelse föstås och det är det säker många, som borde få.

 2. Vad gäller Hammurabis lagar så gällde också: Om en byggnad störtade in och ägarens son blev dödad, så skulle byggmästarens son dödas. OBS! inte byggmästaren själv utan hans son. Där gällde öga för öga och tand för tand men för hela klanen.

 3. Svenska sk politiker är likt oförmyndiga personer helt ansvars befriade.
  Jag har ett helt vanligt kneg men är ansvarig för att jag utför mitt jobb korrekt enligt instruktion.
  Det finns ett företag som påminner om svenska riksdagen,Samhall heter det.
  Där är tempot lite lugnare och man har lättare uppgifter.blir det fel så gör det inget man omplaceras bara.
  Den enda skillnaden är lönen.

 4. Dessvärre kan man inte läsa allt, när någon skribent skriver något klokt, ex Ivar Arpi. Här nedan har några forskare ”uppfunnit” sättet att kritisera den icke lönsamma invandringen. Miljöförstörelse är ordet och ser man vad mena-folk åstadkommit stämmer det till punkt och pricka

  ”Miljöskäl talar för mer begränsad invandring”
  Så lyder SVds rubrik och fortsätter
  ”Viktiga perspektiv saknas i debatten om migration och invandring. Ett lands befolkningspolitik får stora konsekvenser för miljöfrågor som konsumtion, resursförbrukning, utsläpp av växthusgaser och exploatering av natur, skriver flera professorer och forskare.
  Bild
  Vi behöver framgent minst 80 000 nya bostäder per år, uppger Boverket. Skälet är ”en prognos netto på ytterligare 100 000 fler invånare per år i vårt land under överskådlig tid, drivet av migration”. Vi framhåller här att antalet människor i landet bestäms av val bland alternativ som bör analyseras närmare, samt att ……”
  -resten bakom betalvägg

 5. Misslyckanden för oss, men stora framgångar för socialistisk förskingring, övergrepp på äldre och kvinnor, anarki invandring med gratis bostäder åt alla oidentifierade.

 6. Reinfeldt vore en självklar person att idka rättsliga åtgärder gentemot givet det lidande han orsakat genom sitt politiska ”ledarskap”?

 7. https://watchers.news/2018/03/16/hackett-financial-advisors-we-re-going-to-have-to-come-up-with-new-ways-of-growing-food/ Och om nu det här stämmer med solcykeln , och man lagt miljarder på att forska om att det ska bli varmare , och engagerat varenda forskare åt samma håll . Och det sen visar sig att det är solen som styr vårat klimat . Och det blir kallare . Vad blir straffet för många års missväxt ? Vi får väl hoppas det inte går så illa , men fan vet …

 8. Ja ifall Makthavare i Sverige skulle straffas för sina
  Misslyckanden då hade kriminalvården fått bygga ut
  med många förvaringsplatser, ty dom är många?

 9. Kan bara hålla med.
  Helt klart ett absurt system där inget ansvar kan utkrävas av ansvariga.
  Hög lön motiveras oftast med det stora ansvar som följer med befattningen.

 10. Äntligen någon som skriver i en tidning så att jag blir glad. Tyvärr är du så ensam, även i SvD, som jag tidigare prenumererade och läste med nöje.

  Nu klarar ju inte SvD ens en objektiv linje i klimatfrågan utan den ska behandlas av en amatör som om det vore ett jippo för Hänt i Veckan.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: