Stäng

Utredning från (S) löser inte problemet med bidrag till muslimska trossamfund

DEMOKRATI. Det bör införas ett demokratikriterium för religiösa samfund som vill ta del av statligt stöd. Det föreslår debattörerna Ulf Bjereld och Daniel Lindvall på DN Debatt, tyvärr bakom betalvägg så jag länkar inte. Däremot Twittrar terrorexperten Magnus Ranstorp om nedanstående. 

Ulf Bjereld, särskild utredare, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet Daniel Lindvall, huvudsekreterare, fil dr Fotnot. Ulf Bjereld är ordförande för Socialdemokrater för tro och solidaritet, men har haft uppdraget som utredare i egenskap av professor i statsvetenskap.

Ulf Bjerelds utredning redogörs på Dagens Nyheter. Den löser inte riktigt problemet. Islamska Ibn Rushd (med statligt stöd) som ertappats att bjuda in hatpredikanter räknas nog inte som trossamfund utan studieförbund. Finns en vit fläck som gör rekommendationer tandlös.

Kan Bjereld skilja på sina stolar? Lämpligaste valet då vice ordf. i Tro & Solidaritet är rektor vid Kista Folkhögskola. Ibn Rushd:s ledare Omar Mustafa har fortsatt inflytande inom Tro & Solidaritet genom ordförande i Hjärtat (ToS i Sthlm) samt två ytterligare styrelsemedlemmar är Ibn Rushd.

Sveriges kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) säger sig vilja dra in stödet till religiösa samfund som bjuder in extremister. Men varför ger hon då utredningsuppdraget till någon som försvarat företrädare för organisationer som bjuder in hatpredikanter?

Islamska Fatwabyrån låter spännande…

Från regeringen ”…Statsbidrag till civilsamhället ska gå till de som stärker vår demokrati, inte de som undergräver den…”

Ännu mycket värre var att det i den kristna jämlikhetsparagrafen i Broderskapsrörelsen stod det att ”Vi strävar efter en värld […] utan ojämlikhet på grund av kön eller sexuell läggning”, men i det muslimska manifestet är ”sexuell läggning” borttaget.

Vi måste ge muslimerna tid säger Socialdemokrater för tro och solidaritet. Likadant låter det från många håll om runt om i världen, vi måste ge islamisterna tid i Syrien, Ģaza, Irak, Jemen osv. 1400 år är tydligen inte tillräckligt.

TIDIGARE 2017-11-22. Regeringens ”neutrala” utredare har krav på att ensamkommande ska få stanna

INRIKES. Socialdemokraten Ulf Bjereld är ordförande för Socialdemokrater för tro och solidaritet, och regeringens utredare vad gäller regler för bidragspengar till religiösa samfund. I uppdraget som Ulf Bjereld har fått ingår att föreslå ett nytt regelverk med tydligare krav om demokratiska värderingar i samfunden. 

Alltså en ordförande i en religiös förening ska utreda sig själv!

Nåväl, i Bjerelds uppdrag ingår att slå vakt om demokratiska värderingar och där ingår asylrätten och reglerna runt denna.

De ensamkommande unga männen från Afghanistan och Iran har fått sin sak prövat enligt de demokratiska regler och värderingar som Bjereld ska slå vakt om, ändå ställer den socialdemokratiske neutrale utredare krav på regeringen – Det måste bli ett stopp för utvisningarna till Afghanistan, säger Ulf Bjereld, ordförande för Socialdemokrater för tro och solidaritet.

Socialdemokraternas ledning har det svettigt. Just nu pågår tuffa förhandlingar med regeringskollegan Miljöpartiet angående de ensamkommande unga i Sverige.

Miljöpartiet kräver en lagändring som skulle göra att de som var under 18 år när de kom under hösten 2015 ska få stanna. I veckan kom dessutom ett upprop där en rad kändisar försöker påverka regeringen i frågan. Nu ökar också pressen inifrån partiet.

Ulf Bjereld, statsvetare och ordförande för Socialdemokrater för tro och solidaritet är en av dem som är starkt engagerad i frågan.

– Det måste bli ett stopp för utvisningarna till Afghanistan. Det rimliga är att låta dem stanna som kom till Sverige innan den nya lagen antogs i riksdagen 2016.

Men hittills har svaret från Socialdemokraternas ledning varit nej. Migrationsminister Heléne Fritzon (S) sade i Agenda i oktober att det inte är möjligt att göra ett undantag för ett enskilt land eller en enskild grupp.

Men det håller inte Ulf Bjereld med om. – Det är klart att det går om den politiska viljan finns, enligt SVT. 

Broderskapsrörelsen Rapport 4.99

Broderskapsrörelsen kristna socialdemokrater bytte för några år sedan namn till Socialdemokrater för tro och solidaritet. Namnbytet öppnade upp för fler trosinriktningar.

– När Broderskapsrörelsen grundades förekom inte muslimer i den svenska religionsstatistiken, men successivt har vårt land blivit mer likt världen i stort. Det finns 200 000 muslimer i Sverige, fastslog förbundsordförande Peter Weiderud, då. Märkligt nog har det inte varit aktuellt med namnbyte tidigare trots att judarna funnits längre i Sverige än socialdemokraterna.

Nåväl, det har säkert inget med att muslimer till 70 % röstar på S och att elaka tungor påstår att mussarna har svårt att skilja på socialdemokrat och socialbidrag.

Ännu mycket värre var att det i den kristna jämlikhetsparagrafen i Broderskapsrörelsen stod det att ”Vi strävar efter en värld […] utan ojämlikhet på grund av kön eller sexuell läggning”, men i det muslimska manifestet är ”sexuell läggning” borttaget.

Vi måste ge muslimerna tid säger Socialdemokrater för tro och solidaritet. Likadant låter det från många håll om runt om i världen, vi måste ge islamisterna tid i Syrien, Ģaza, Irak, Jemen osv. 1400 år är tydligen inte tillräckligt.

SMR = Sveriges Muslimska Råd

Till utredare har socialdemokraten Ulf Bjereld utsetts. Om Bjereld kan man säga mycket. På hans blogg kan vi läsa att han är starkt emot den restriktiva flyktingpolitik hans eget part infört. Socialdemokratiska Ledarsidornabeskriver Bjereld som en person som tittar bort när muslimska förbundsstyrelsekamrater hänger sig åt antisemitism. Bjereld tillsattes nyligen som ordförande för socialdemokratiska Tro & Solidaritet. I sitt öppningstal på Tro & Solidaritets förbundsårsmöte sa Bjereld bl.a. följande:

”Vårt förbund har gått i täten i motståndet mot en restriktiv flyktingpolitik – och vi tänker fortsätta att göra det…//…se till att den restriktiva politiken avvecklas så snart som möjligt…//…vi säger ja till en stark asylrätt och till en inkluderande flyktingpolitik…

…//…de hatiska männen – de som påstår sig värna kvinnor…//…Rasistiska medborgargarden som tar till våld…//…Därför säger vi nej till islamofobi och rasism – vi säger ja till feminism och kamp för kvinnors lika rättigheter…

…//…Det är inte feminism att förvägra en kvinna att uttrycka sin religion, till exempel genom att bära hijab. Det är tvärtom förtryckande och inskränkt…

…//…Vi ser en förvridning av debatten där argsinta, auktoritära, populistiska röster – från Donald Trump i USA till Sverigedemokraterna i Sverige – vill vrida klockan tillbaka…//…Rasismens fula tryne dyker upp igen – i form av antisemitism, islamofobi och hat mot människor med annan hudfärg eller mot de människor som sitter på gatorna och ber om pengar.”

Vi ser alltså en ordförande för socialdemokratiska Tro & Solidaritet som verkar ha svårt att se baksidorna med islam och som på fullt allvar hävdar att muslimska kvinnor bär heltäckande för att de själva valt det som ett inslag i deras självbild. Bjereld är alltså tillsatt att utreda statliga bidrag till muslimska organisationer och detta är väl ett lika illa val som när Mona Sahlin valdes till att utreda extremism. Apropå Tro & Solidaritet minns vi väl alla vad Bjerelds föregångare, Peter Weiderud, lovade inför valet 2014: Vi lovar att samarbeta med Sveriges Muslimska Råd.

Sveriges muslimska råd är ett av de muslimska organisationer som tilldelats miljoner i statligt stöd. SMR tilldelas i år ett statligt stöd på 535 200 kronor, trots att organisationen kritiserats för sin antisemitism, hat mot homosexuella och föreläsningar med inbjudna hatpredikanter.

Ser ni konflikten mellan Ulf Bjerelds ordförandeskap i T&S och hans roll som granskare av religiösa trossamfund som exempelvis SMR? Bjereld ska alltså kritiskt granska en organisation som hans socialdemokratiska företrädare lovade guld och gröna skogar. Man får onekligen Sahlin-vibbar när man läser detta.

Helene Bergman, en av skribenterna på utmärkta Ledarsidorna, skriver idag om Sveriges Förenade Muslimer som lyder under SMR och de statliga bidrag organisationen kan hämta hem i år.

”Det måste vara något fundamentalt fel i demokratin Sverige, som har en feministisk regering – att islamistiska män som förtrycker kvinnor backas upp av staten, medan demokratiskt valda feminister som kämpar mot kvinnoförtrycket straffas.”

Det finns tyvärr mycket som kan inräknas i orden ”fundamentalt fel” i dagens Sverige. Helene Bergman beskriver några av dem på ett bra sätt.

4 reaktioner på “Utredning från (S) löser inte problemet med bidrag till muslimska trossamfund

  1. Eftersom sossarna tror sig vara bäst att ha den bästa politiken, för att behålla makten, så gör de naturligtvis allt för att just behålla makten. Liksom jesuiterna ”ändamålen helgar medlen.” Vad som är bra för nationen det har de glömt i och med regeringen 1969, dödsstöten kom 1975 då en enig riksdag beslutade att Sverige skulle omvandlas till Absurdistan.

  2. Sozzar, vilka rövare, har de tillfrågat sina väljare att de sprider deras pengar på skit. Härlig är makten.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: