Lyckad första flygning med Saab Globaleye


TEKNIK. Saab har genomfört den första testflygningen med övervakningssystemet Globaleye som finns i anslutning till Bombardiers jetflygplan Global 6 000. Premiären skedde från Saabs flygfält i Linköping och under nästan två timmars flygning över Östersjön genomfördes en rad olika tester liksom datainsamling.

”Den första flygningen är den andra stora milstolpen inom Gobaleye-programmet på mycket kort tid. Vi visar än en gång att vi levererar enligt våra åtaganden och att produktionen av Globaleye går som planerat”, säger Anders Carp, chef för Saabs affärsområde Surveillance i ett pressmeddelande.

Premiärflygningen ägde rum tre veckor efter att Saab visade upp GlobalEye för media för första gången 23 februari 2018. GlobalEye ger användaren förmåga att övervaka luft, hav och mark med en och samma lösning. Saab kombinerar en rad sofistikerade sensorer, bland annat Saabs nya kraftfulla radar Erieye ER (Extended Range) med flygplanet Global 6000 som har mycket lång räckvidd och är känt för sina fina flygegenskaper.

Förenade Arabemiraten är den första kunden som köpt GlobalEye, som av kunden kallas Swing Roll Surveillance System (SRSS). Saab fick den första beställningen i november 2015. GlobalEye ger användaren utökad radarräckvidd med radarn Erieye ER, bättre flygräckvidd med plattformen Global 6000, kombinerat med förmågan att utföra flera olika uppdrag med samma lösning; exempelvis räddningsuppdrag, gränsövervakning och militära operationer.

Länk


One response to “Lyckad första flygning med Saab Globaleye

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: