Pensionärer på krigsstigen


SPANIEN. Det är sällan som demonstrationer påverkar makthavarna i någon anmärkningsvärd utsträckning. När det gäller de senaste dagarnas protester från pensionärerna är situationen dock annorlunda och regeringen har redan antytt att den är beredd till eftergifter. Anledningen är att om regerande Partido Popular förlorar förtroendet även hos de äldsta väljarna kan de definitivt hälsa hem.

Pensionärerna är på krigsstigen och de har iscensatt imponerande mobiliseringar runt hela landet. Egentligen har inget anmärkningsvärt hänt som skulle förklara varför protesterna blossat upp just nu, utan det förefaller snarare som att pensionärernas bägare svämmat över.

Droppen som lett till denna våg av protester är en lika betydelselös som klantig detalj av den sittande regeringen. Det de protesterande pensionärerna i första hand retar sig på är det brev de alla fått där myndigheterna informerar dem om årets höjning av pensionerna, som åter är på 0,25 procent. Det motsvarar för de flesta mindre än två euro i månaden, vilket närmast motsvarar vad det kostat att posta detta brev.

Konkret innebär en höjning på 0,25 procent att pensionärerna åter förlorad köpkraft. Detta då inflationen förra året var på mer än en procent och så har de varit de flesta år, sedan Partido Popular genomförde sin reform av pensionerna 2012. Främst innebar reformen att den dittillsvarande inflationsgarantin på pensionerna slopades.

Ingen tycker om att förlora köpkraft, men pensionärernas nuvarande reaktion måste snarast ses som att de ogillar att bli behandlade som idioter. Det är allmänt känt att den åldrande befolkningen och den sjunkande andelen arbetsföra i landet kräver både omfattande och svidande reformer av pensionssystemet. De spanska pensionärerna har otaliga gånger visat att är det några som är kapabla att utstå uppoffringar så är det de. När regeringen dock försöker kamouflera uppenbara negativa reformer som något positivt, som man ska vara tacksam för, då är det inte konstigt att farfar eller mormor far i taket.

Vi har gång på gång hört både regeringschefen Mariano Rajoy och arbetsmarknadsministern Fátima Báñez närmast skryta över hur tack vara dem så höjs pensionerna varje år. Detta trots att alla vet att en höjning som är lägre än inflationen i praktiken är en minskning.

Särskilt Partido Popular bör vara försiktiga med att reta pensionärerna. Inget parti har nämligen en så hög medelålder bland sina sympatisörer som just PP. Pensionärerna i Spanien utgör nära tio miljoner röstberättigade, så bli inte förvånad om regeringen inom kort annonserar någon mirakulös reform av pensionssystemet. Men om de på allvar ska återvinna de äldres företroende bör de nog börja med att tala till pensionärerna som till vettiga människor, vilket de trots allt är. Om inte annat har vi fått bevis på detta genom deras manifestationer den senaste tiden.

Från Sydkusten.es…

-Pettersson undrar hur länge det dröjer innan pensionärerna i Sverige reser sig. Det är inte roligt att se att det man dragit ihop under ett helt liv används på andra utan att någon frågat…

Socialdemokraternas valaffisch 1957.

 


4 responses to “Pensionärer på krigsstigen

 • Stenbock

  En tysk pensionär har slutit sina ögon för alltid.Oskar Gröning som blev huvudrollsinnehavare som 95-åring,vid skådeprocessen i fjol,dog i förgår.
  Gröning var som inkallad soldat,bokhållare i Auschwitz och dömdes trots sin ålder,till fängelsestraff för sin tjänst.Nu lurade han sin ”henker” ,och föredrog att lugnt somna in.:
  http://imgl.krone.at/scaled/1664709/vdf0df6/310×175

  Gilla

 • Tony

  Ungefär som i Sverige, här urinerar man också pådem med lägst inkomst!

  Gilla

  • Stenbock

   Stenbock fick idag en ny inbetalningsavi för hyran. C.a 2.000:-/år steg den med i förhållande till 2017,och nu skänker jag en tacksamhetens tanke till dem,som höjt min pension med hela C.a 900:-/årligen.Alltså endast 1.100:- som jag nu får söka spara in på annat !! 🙂

   Gilla

 • tommy

  Den svenka regeringen och även fyr klövern gör allt för att vi fattig pensionärer ska ha det sämre. Den lilla skit pension som vi fick i pensions höjning var uppätit 1995 redan . Nu ställer jag ett ultimatum till svikaren och ny anländ älskaren Stefan löven När ska vi svensk födda pensoinärer som du och din gelikar stulit pengar ifrån få våra intjänade pengar få tillbaks.
  Vågar du svara eller möta mig i en debbat i tv?
  Era förbannade rånare. Ska ni svälta oss och frysa ut oss?
  Svaar Någon gång

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: