Stäng

”Ungdomsgäng” förstör Lysekil

BROTTSLIGHET. Ungdomsgäng ställer till oroligheter i Lysekil. Butiksfönster har krossats och det har varit bråk och skadegörelse i idrottshallen. – Det har pågått i flera månader och vi finner oss inte i det här, säger Hasse Ekbrand, bokhandlare i centrum. Nu tvingas kommunen låsa Kronbergshallen, som alltid tidigare varit öppen för träningssugna människor.  

”Grupperingar” med barn och ungdomar har under en längre tid orsakat problem och oroligheter i Lysekil. I centrum har butiksfönster krossats och i Kronbergshallen har idrottsföreningar blivit störda av bråk, hot och skadegörelse.

Hasse Ekbrand är bokhandlare i centrala Lysekil och säger att problemet med gängen har gått över styr. – Det började i höstas och eskalerade sedan. De blev djärvare och djärvare. Flera butiker har fått sina fönster krossade. Det är en jättekostnad för oss som har stora fönster. Även fönster på villor och bilar har slagits sönder, säger Ekbrand.

Hasse Ekbrand beskriver också en situation där kunder och boende i området attackeras verbalt. – De går på äldre med mycket vulgära ord. Det är grymt fult. Det har kommit in gråtande människor till mig och varit förtvivlade, berättar han.

Han konstaterar att han känner sig frustrerad men är inte rädd. – Polisens närvaro har ökat den senaste tiden och det känns som att det kanske börjar styras upp. Därmed inte sagt att det är över, menar Hasse Ekbrand.

Barn- och ungdomsgrupperingar har sedan i höstas även dykt upp i Kronbergshallen där de stört träningar och matcher. – För några veckor sedan kom en grupp ungdomar som inte ville gå i väg när de blev tillsagda av den idrottsförening som hade sin verksamhet där då. Då gick de in och slog sönder delar av en handikapptoalett, berättar Torgny Jansson som är fritidschef vid Lyskils kommun.

Händelsen gjorde att kommunen nu fattat beslut om att hålla den annars helt öppna hallen låst under kvällarna. Även en polisanmälan har gjorts.

– Det här är en åtgärd vi gör och förhoppningsvis kommer vi att komma till rätta med problematiken. Vi vill ju att anläggningen ska vara öppen igen framöver.

Rosa Patriksson tränar flickor i gymnastik i Kronbergshallen.

– Det kommer in unga på upp till 13-14 år som gapar, förstör och är hotfulla. Jag kör ut dem varje gång de kommer – och det är oftast bara småtjafs, men en gång fick jag hämta en förälder för att de blev så hotfulla och vägrade gå ut ur hallen. De sa att jag skulle passa mig, berättar Rosa Patriksson.

Polisen bekräftar att det finns ett problem med ungdomar som begår skadegörelse och krossar rutor i Lysekil. Nina Heyden, chef för lokalpolisområde Västra Fyrbodal, säger att det i stort handlar om ungdomar mellan 12 och 17 år och att de som ”hängt i Kronbergshallen” tillhör de yngre.

– Vi har en bra bild av vilka ungdomar det rör sig om. Ungdomar är ungdomar och i vissa lägen triggar de varandra. Det är inte unikt för Lysekil och kommunen sticker inte ut jämfört med anda städer, menar Nina Heyden.

Hon fortsätter: – Det är naturligtvis inte acceptabelt att begå skadegörelse och krossa rutor. Sedan är det också händelser som hamnar på ofog-stadiet, vilket stör medborgarna och invånarna lika mycket.

-Pettersson tycker media är ynkliga, bland annat Sveriges Radio som inte talar om vilken typ av ungdomar det rör sig om. Går man in på olika Facebooksidor och tittar så ser man att det rör sig om ”nysvenskar” och ”ensamkommande”. Men polisen har säkert rätt. Det är inte unikt för Lysekil, hela landet ser snart likadant ut.

Det finns inga smultronställen kvar på grund av invandringen…

 

15 reaktioner på “”Ungdomsgäng” förstör Lysekil

 1. Att inte utvisa dessa muslimska knivbeväpnade flockdjur visar på en ryggradslöshet och flathet bortom minsta självbevarelsedrift. Ut med packet! Inga Afghaner på våra gator!!!

 2. Dessa samhällsparasiter i Lysekil kanske tillhör den grupp av hemlösa s.k ensamkommande som regeringen nu utan problem plockar fram 120 miljoner till för ge tak över huvudet !!!!
  Vilken tur att det inte finns några infödda hemlösa äkta svenskar för då hade ju notan kunnat bli ännu högre och det skulle nog inte regeringen klarat av att betala men nu får som tur är pensionsräddarna hjälp.
  Heja Sverige, mera mångkultur !!!!!

 3. Om det bor svenskar i Lysekil så får de ju ta tag i problemet själva. Ingen annan kommer att göra något.

 4. Hela Sverige är numera nerlusat med dessa förvuxna problembarn.
  Om vi inte vaknar upp och tar tag i eländet när vi ser det utspela sig mitt framför våra ögon, ja då kommer vi att sova vidare och försvinna in i evigheten.
  Höstens val är vår sista chans att ändra utvecklingen utan blodbad!

  1. ”Blir blodbad”!
   Blodbadet har ju redan börjat, för många år sedan!
   Muslimernas mål, koranens påbud;
   Islam ska ta över världen, inte delar av den, utan hela!
   – Och om så behövs – MED VÅLD !

   Snacka om blodbad!
   ”Grannsamverkan mot brott” är en folkgrupp med samma intresse, samma bakgrund (Sverige som fosterland), samma religion
   (Sveriges statsreligion, kristendomen) m.m.
   Folkgruppens mål är att återställa Sverige till det svenska fosterland vi vill ha.

  2. Vem/vilka ska vakna och ta tag i problemet och vad ska göras ?
   I Sverige är istället problemet att det sägs och tycks mycket utan konkreta förslag hur saker och tingt ska lösas i verkligheten och sedan förväntas det alltid att någon annan ska lösa problemet, hela Sverige är iklädd en tvångströja.

 5. Löfven har sagt till Trump att vi har inga problem. Den som säger något annat ska portas från nätet. Vi ska bara ha snälla nyheter från snälla media som inte bråkar om brist på yttrandefrihet.

  1. => Samma här: Vi var riktigt kriminella när vi kapade en ishockeyklubba och satte spik i änden.
   Med detta verktyg knyckte vi päron från utsidan på grannens häck?

Kommentera

%d bloggare gillar detta: