Google och hatmedia stänger Granskning Sverige


DEMOKRATI & YTTRANDEFRIHET. Google stänger ner den fria alternativa sajten Granskning Sveriges Youtubekanal, skriver Expressen och DN.

”Kontot har avslutats eftersom vi har fått flera anspråk från tredje part om upphovsrättsintrång i material som användaren lagt upp”, står det numera på Youtube. Google vill inte uttala sig om detaljer kring fallet.

Expressen och DN har sedan en tid tillbaka varit i juridisk tvist med Granskning Sverige för att sajten publicerat upphovsrättsskyddat material från de två tidningarna.

Personer från sajten har även sökt upp en advokat som tidningarna anlitat i dennes bostad, kontaktat advokatens familj och anhöriga. Händelsen har polisanmälts.

Gransknings Sverige nekar dock till anklagelserna.

-Pettersson noterar att kontot i varje fall fungerar klockan 19:51 den 6 mars och jag hoppas att Google kan FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19.

”Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser.”

Jag har dock inga illusioner om rättvisa. Justitieminister Morgan Johansson (S) har ställt sig på makthavarnas sida mot folket. Han räknar säkert med draghjälp i valet som tack.

Att Expressen och DN skulle bry sig om Sveriges grundlag är nog lite mycket begärt.

I Sverige har du rätt att tycka och säga nästan vad du vill. Du har rätt att uttrycka dig i radio, i tv och på webben. I yttrandefrihetsgrundlagen står det om dessa rättigheter. Där står också vad du inte får göra, till exempel förtala eller kränka en annan person.

Yttrandefrihetsgrundlagen från 1991 är vår yngsta grundlag och har stora likheter med tryckfrihetsförordningen.

Lagen har vuxit fram i takt med att nya medier har utvecklats. Förmedlas något som kan ses som hets mot folkgrupp eller om det visas filmer med inslag av sexuellt våld kan det räknas som brott mot yttrandefrihetsgrundlagen. Det gäller också om vi skadar staten och samhället genom att publicera något som innebär landsförräderi eller spioneri.

Radio, tv, film och nya medier

Yttrandefrihetsgrundlagen gäller för radio, tv, film, ljud- och bildupptagningar, video och cd-skivor samt webbplatser och bloggar som har ett journalistiskt syfte. Du kan ansöka om ett utgivningsbevis som ger din webbplats grundlagsskydd om webbplatsen har en ansvarig utgivare. Det innebär att inte bara massmedieföretag kan grundlagsskyddas utan även organisationer och privatpersoner. Utan en ansvarig utgivare gäller vanlig lagstiftning.

Webbplatser som innehåller exempelvis diskussionsforum och gästböcker omfattas inte av yttrandefrihetsgrundlagen eftersom de kan ändras av andra än redaktionen. Om varje inlägg godkänns av redaktionen innan det publiceras är det däremot möjligt att få utgivningsbevis.

Ingen censur

Myndigheterna får inte granska det som sänds i radio, i tv eller via annan teknisk upptagning. Undantaget är film på bio som är det enda massmedium som får förhandsgranskas av staten. Statens medieråd sätter fortfarande en åldersgräns för barn och ungdomar.

Yttrandefrihetsgrundlag (1991:1469)


20 responses to “Google och hatmedia stänger Granskning Sverige

 • Peter Kostin

  Lite, lite till och man kommer att ha lagliga medel att förbjuda SD

  Gilla

 • Matte

  Bara en bråkdel av allt som var på G S finns fortf. kvar.

  Allt om media som Eskilstuna kuriren – Aftonbladet – Expressen – DN –
  SVT – SR m.fl. är borta.

  En del från G S ligger även på Granskning Sverige – Praktikanten.
  https://www.youtube.com/results?search_query=granskning+sverige+-+praktikanten

  De Sex Sista Videos Innan Granskning Sverige Censurerades Bort Från YouTube (inkl 6:e Mars videos!)

  Gilla

 • Tony

  Treeninghet: köp aldrig DN,Expressen,Aftonbladet, en fin samhällsinsats.

  Gilla

 • Lagt lock ligger, men en tryckkokare kan explodera! | Petterssons gör skillnad!

  […] YTTRANDEFRIHET. Nedanstående inlägg skrev jag första gången den 13 augusti 2010, men efter att Expressen och DN börjat en kampanj mot fria medier och det fria ordet tillsammans med regeringen med flera är det dags för en […]

  Gilla

 • Valter

  Det här är skrämmande, om de kan ha bestämmande rätt över alla media kanaler, på internet i det här landet, då sitter vi med egna åsikter och som använder egna tankar, isolerade. DDR åter uppstår som fågeln Fenix.
  Nästa gång är det nån annan som drabbas, för att travestera historikern Arnstadt, ”det var så det började i Tyskland på trettiotalet”.

  Gilla

 • Valter

  Man skulle tro att det handlar om Nordkorea eller Kina, men det är Sverige 2018. Det är surrealistiskt, vi bor i ett liknande land som de två värsta.
  Med samma censur av oliktänkande människor och en media som bevakar åsikterna som forna Stasi i DDR. Vilket jävla mörker.

  Gilla

 • Nosferatu

  Det märks att gammelmedia känner sig allt mer pressade. Usla förtroendesiffror, dålig ekonomi, vikande försäljningssiffror, inte längre någon ensamrätt på nyhetsförmedling, avslöjas med fake news och värst av allt. De granskas själva som de granskar andra.

  Misstänker att det här snarare sporrar än avskräcker.

  Gilla

 • Matsini

  Vad sägs om papperstidningar?
  …lite presstöd kanske? MER, alltså!

  Sen bör man nog fråga sig om inte Ab, Expr, DN, SvD, KP m.fl. väl etablerad press, och alla dessa uppoppande ”alternativa medier”, inte bör jämföras med SvK och frireligiositeten?

  Sår man ett frö, kultiverar marken – SÅ VÄXER DET!

  Planekonomi – är växthus och Jiffy-pots!
  Marknadsekonomi – är: – Släng ut lite ‘erbjudanden’ här å där så får man se om det finns någon grogrund?!

  – VAD jag vill mena är att internetmediet har uppvärderats så infernaliskt att det sticker iväg ‘out of reach’ s.a.s!
  Och det är svårt att skilja frisådd från ogräs!
  Alternativ medie är nog gott men, det SKAPAR osäkerhet! Och det vill INTE folket/människan! – Finns det ingen kunskap så, tar man till tron!
  – Och det är ‘människan’ i en marknadsekonomi som är trädgårdsmästaren!
  Människans drifter styr konsumtionen! …”Sex, drugsd ond R’n’R!”, när man är hemma i tryggheten!
  Men kommer man ut på ‘okända vatten’ så, avslöjas ‘TRONS’ oerhörda makt över förståndet!
  Det är bara tron som har makt över människans basbehov av ‘tillhörighet’ och ‘bekräftelse’ – kärlek.

  Därför har vi en konstituerande lag om religionsfrihet, som kravställer en religion att, citat artikel 9, SFS 1994:1219: ”innefatta friheten att BYTA religion eller tro”. Slut citat.

  Inte ‘avsäga’ sig utan, ‘BYTA’! Avsägandet medger bara en upplevd ofullkomlighet. Ett byte påvisar ett avståndstagande!

  DÄRFÖR, är islam inte en tillåten religion i Sverige!
  – Läs och lär! …https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/lag-19941219-om-den-europeiska-konventionen_sfs-1994-1219

  Gilla

 • Lena

  Lyssnar just nu och sedan en stund tillbaka på den ”lille” och president Trump.
  Riktigt underhållande !

  Gilla

 • Janne

  Det här visar bara vad dom flesta av oss redan visste, att Sverige har förvandlats till en genomrutten diktaturstat.
  Janne

  Gilla

 • Joy

  Vi får väl, alla dissidenter, hoppas på att vi får sitta på samma avdelning i fängelset. Det finns mycket kul man kan ha och spåna tillsammans. Och kontakter med yttervärlden brukar funka, iallafall för fångar idag, så vi kan nog jobba på ändå. Men det blir förmodligen värre för oss, vi begår ju värre brott mot det mångkulturella samhället än mord och annat obetydligt som drabbar oss svenskar.

  Gilla

 • ossie

  Fega ynkryggar som viker sig och inför censur.

  Gilla

  • Bosse

   Det var det här som Morgan Johansson sa i slutet av 2016.Han sa i en intervju att svenskar som hade felaktiga åsikter skulle straffas.Nu ser vi resultatet av denna diktatur.Det är anmälningar varje timma mot oliktänkande. Detta är en diktatur nu och i samma klass som Stalins Sovjet och DDR.

   Gilla

 • Punto

  Vad säger partiledarna, konkret och utan skitsnack? Ska man satsa skattepengar på Google?

  Gilla

  • Matte

   Det finns andra aktörer en att ha ”Goliat” – Google
   som vill ha ensamrätt.
   Här i våra datorer har vi inget av Google inlagt.

   Gilla

 • Lena

  Det handlar om politik så vem vet………S L träffar Trump idag.

  Gilla

 • Tokige Torsten

  Mycket allvarligt tycker jag!

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: