Stäng

”Bilsläpningarna” bedöms som misshandel – straffet ett skämt

BROTTSLIGHET. Malmö tingsrätt har i dag dömt två män, båda 19 år, för att tillsammans under ett dygn ha misshandlat och försökt misshandla nio för dem okända personer genom att hålla fast dem och tvinga dem att springa efter deras bil.

Två män åtalades för att tillsammans ha utfört åtta fall av grov misshandel, ett fall av försök till grov misshandel och ett fall av ofredande. Två kamrater åtalades för att ha deltagit vid flera av brotten.

Från midnatt mellan den 7-8 augusti till tidig morgon den 9 augusti 2017 tog två till fyra yngre män (18-19 år) som färdades i en stor svart personbil kontakt med män i samma ålder för att fråga efter vägen. När männen i bilen fått hjälp med anvisningar har en av passagerarna i bilen tagit i hand, men inte släppt taget, utan föraren har i stället kört iväg. Personen som hållits fast har i flera fall dragits eller släpats med bilen. Åklagaren har hävdat att dessa gärningar ska bedömas som grov misshandel eftersom agerandet varit livsfarligt och gärningsmännen visat särskild hänsynslöshet och råhet.

Tingsrätten har funnit att samtliga bildragningar i vart fall resulterat i smärta i armen på personerna som dragits med. De båda männen har insett detta. Genom att de fortsatt att utföra gärningarna trots att flera personer släpats och fallit till marken, har de även insett risken för att deras handlande kunde medföra allvarliga skador hos personerna som drogs med. De har därmed gjort sig skyldiga till misshandel. En av kamraterna har friats från medverkan medan den andra kamraten har dömts för medhjälp i en mindre del.

Det har varit fråga om snabba accelerationer över korta sträckor men hastigheten har ändå varit förhållandevis låg. Körningarna har därmed inte varit livsfarliga. Det har också varit korta förlopp och syftet har inte primärt varit att skada personerna. Bildragningarna ska därför bedömas som misshandel av normalgraden, säger Christina Nilsson.

Deras ålder har beaktats vid straffets bestämmande. Straffet har bestämts till skyddstillsyn med samhällstjänst 140 timmar. Om fängelse istället hade valts som påföljd skulle fängelse 6 månader ha dömts ut.

19-årige Alain Markenbjörk döms till skyddstillsyn med 140 timmars samhällstjänst för misshandel, försök till misshandel och ofredande. Alain Markenbjörk är född i Sverige men har bosnisk respektive peruansk invandrarbakgrund.

19-årige Bilel Schäfer döms för misshandel, försök till misshandel och ofredande till skyddstillsyn med 140 timmars samhällstjänst. Schäfer var den unge man som kom in till polisstationen tillsammans med sin mamma. Hans mamma är svensk och hans pappa en invandrare från Tunisien.

Alain Markenbjörk och Bilel Schäfer har båda erkänt brott.

Pressmeddelande

Malmö Tingsrätt MÅLNR: B 7088-17

-Pettersson undrar om 140 timmars samhällstjänst för nio fall av grov misshandel ens är ett straff. Grabbarna håller nog på att garva ihjäl sig nu…

Alla fyra åtalade har utländsk bakgrund.

TIDIGARE 2018-02-16. ”Bilsläpningarna” i rätten – misstänkta hävdar lek

BROTTSLIGHET. En rättegång pågår i Malmö mot fyra 19-åringar som misstänks för de uppmärksammade ”bilsläpningarna” i augusti förra året. Gänget ska ha åkt runt och lurat fram unga män till sin jeep, därefter ska de ha greppat offrens arm samtidigt som föraren gasat.

Conny Andersen utsattes för vad tonåringarna själva kallar en ”lek”. Han släpades över 100 meter, i 30–40 kilometer i timmen.

– Bilen accelererade och jag försökte springa, men det gick för snabbt. Då tänker jag att jag ska försöka glida med fötterna på marken, men mina ben bara dunkar i marken, berättar Conny.

Åklagaren Fredrik Jönsson menar att straffvärdet är fyra års fängelse.

-Pettersson säger att det är skitskoj, vi släpar dig efter bilen på lek och släpper dig sedan. Du blir bara lite skadad om du inte hamnar under bilen.

Alla fyra åtalade har utländska namn, dock inte arabiskt/muslimska. Livsfarliga och hänsynslösa dåd som hade kunnat sluta med att nio unga män fått allvarliga skador. Vi får hoppas de åtalade får fortsätta leka i en fängelsecell för de har tidigare meriter som visar på att de inte borde gå lösa.

Sydsvenskan får ingen länk för de använder betalvägg.

13 reaktioner på “”Bilsläpningarna” bedöms som misshandel – straffet ett skämt

 1. Endast i idiotlandet sverige.
  I USA 20år utan straffrabbat, i Sverige arab vill ej ta kvinna i handen 75000kr i kränkningsbidrag.

 2. Löjligt små straff!! De ska straffas för mordförsök alt medhjälp till mordförsök.ca 3 års fängelse samt dryga böter.jävla pack

 3. Utländska namn, ja men då är det tillåtet att bära sig jävligt
  åt, och drabbar det då Svenskar är det inte straffbart.
  Våra D(u)mstolar är stora skämt.

 4. Om du justitieminister Morgan Johansson skulle bli släpad vid en bil i din hemstad Lund, när du är vänlig och går fram för att hjälpa frågande om vägen, skulle du då vara nöjd med att domstolen säger ”misshandel av normalgraden”. När du hade dödsångest för att hamna under bilen. Jag trycker att du är skyldig de drabbade att lämna din personliga synpunkt.

 5. Vad är det för signal som än en gång ges?I Sverige kan du ge utlopp för dina bestialiteter utan risk för att bli bestraffad.Fritt fram för kriminella, imbecilla och allehanda galningar att, utan risk för straff, göra precis vad tusan du vill.Tvi vale,undertecknad kokar av ilska..

 6. Det minsta straff som dom borde erhålla vore att samtliga blir av med sina körkort om dom nu var innehavare av sådana , sedan borde bilen tagas i beslag för antingen skrotning eller för försäljning . Sedan fem års studiebesök i ett fängelse utan straffrabatt . Och sedan är det på tiden att dessa politiserade typer som sitter i Tingsrätterna idag borde bytas ut till folk som dömer efter lagboken istället för som nu nu partiboken .

 7. 19-åringarna är väl muslimer?
  ”Muslimer ska behandlas med värdighet”, enligt vår
  islamvänliga regering!

  Är du nöjd med att regeringen omvandlar Sverige till ett
  islamiskt kalifat?

 8. Bara lite busiga pojkar, hälsar PK-maffian. De vill ju bara skoja lite, och man ska ju inte straffas för att man lättar upp stämningen…

  Det är på gränsen till mordförsök! Såna här löjligt låga straff kan bara hända i Absurdistan!

 9. Överklaga. Sedan bör Hovrätten göra praktiskt test där ledamöterna i Tingsrätten måste släpas bredvid en bil. Har de tur, så hamnar ingen under ett bakhjul. Då är det bevisat att det bara är en lek och straffet kan reduceras till ännu lägre prejudikat.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: