Stäng

Vera Oredsson, 90, döms för hets mot folkgrupp

RÄTTVISA. Vera Oredsson, 90 år, alltså född 1928 har dömts för hets mot folkgrupp vid Tingsrätten i Falun. Oredsson påstås ha gjort en Hitlerhälsning vid en demonstration i Borlänge den 1 maj 2016. Enligt åtalet finns Hitlerhälsningen på bild. Oredsson förnekar brott och menar att hon endast vinkat. 

Falu tingsrätt beslutade att döma Vera för hets mot folkgrupp. I domen Målnr: B 3536-17 skriver de:

En gest som visserligen till alla delar är snarlik en hitlerhälsning, men inte görs för att folk skall uppfatta den som en sådan, är dock straffri. Exempelvis en vinkning för att påkalla uppmärksamhet kan då vara något som inte är hets mot folkgrupp. Detta är också vad Vera Oredsson hävdat, nämligen att hon bara hade vinkat till motdemonstranterna. Det kan också verka anmärkningsvärt att tydligen ingen polis har uppmärksammat en hitlerhälsning, vilken annars sannolikt hade medfört ett polisingripande. Inte heller någon motdemonstrant synes ha gjort en anmälan direkt, utan först en dryg vecka efter händelsen kom anmälan. Att polisen inte sett något kan dock förklaras av att polisen troligen haft sin uppmärksamhet riktad mot motdemonstranterna som troligen var de mer aggressiva vid denna tidpunkt.

Det är även viktigt att komma ihåg att ett fotografi endast skildrar en ytterligt kort del av ett längre skeende samt att det är okänt vad som hände alldeles före och efter gesten.

Alldeles oavsett detta framstår som sagt Vera Oredssons gest objektivt som en hitlerhälsning och hennes arm är också onödigt höjd med tanke på att hon skulle ha vinkat till folk som måste ha stått lägre placerade än hon. Vidare är och var Vera Oredsson en känd nationalsocialist och en hitlerhälsning är givetvis välkänd i hennes kretsar. Gesten gjordes dessutom vid en nationalsocialistisk demonstration. Att hitlerhälsningar enligt Vera Oredsson inte skall göras till några motståndare, betyder inte att hon som ett infall inte kan ha brutit mot denna regel. Hon är i så fall knappast den första som bryter mot viktiga regler i stundens ingivelse.

[…]

Således har Vera Oredsson med någon sorts uppsåt gjort en hitlerhälsning, som – i ljuset av den omständigheten att det
fanns rikligt med folk på plats – måste anses ha spridits i lagens mening. Åtalet är sålunda styrkt och Vera Oredsson skall dömas för hets mot folkgrupp, som med hänsyn till omständigheterna kan bedömas som ringa.

Tingsrätten skriver alltså själva att det faktum att hon är nationalsocialist gör att bilden tolkas till hennes nackdel och därmed har man frångått principen om likhet inför lagen helt och hållet.

-Pettersson konstaterar att tingsrätten dömer efter vem man är och inte efter vad man gjort. Läs om Vera Oredsson på Wikipedia. 

Domen kommer aldrig att hålla i Hovrätten utan bara kosta pengar.

Tror ni herr Löfven skulle dömas med handen i en annan vinkel eller sedd från ett annat håll?
En av IRM:s och Sydsvenskans skribenter, Oscar Schau, gör Hitlerhäsning. När den ”goda” sidan hyllar Hitler är det ett skämt – när andra gör det får de löpa gatlopp och avgå…

58 reaktioner på “Vera Oredsson, 90, döms för hets mot folkgrupp

 1. Aktivistnätverket ”We are Dalarna” samt ”wearesverige.se” med grundaren Ivan Midjich som ligger bakom och gjorde anmälan.
  Efter 9! dagar att bilden togs då gjordes anmälan.

  Försvaret hade enbart 2! vittnen.
  Den ene var en kvinnlig polis som inte visste någonting om vad det hela handlade om.
  Den andra var fotografen som var på plats och såg då inget.
  När fotografen senare såg på sin bild var han inte ens säker
  på vad han såg.

  G S har ringt och pratat med Dommaren och reder ut om denna hälsning hur den gjordes.

  ”Juridikfronten tog nyligen avstånd från Falu tingsrätt politiska rättsövergrepp mot Vera Oredsson, Sveriges första kvinnliga partiledare som dömdes att betala böter och ersätta delar av försvarskostnaden trots att hon lever på endast 69.000 kronor om året och är 90 år gammal.

  I svallvågorna av Juridikfronten avståndstagande från rättens bedömning intervjuar därför Granskning Sverige domaren i fallet, Lars-Erik Bergström som fattade beslutet i enighet tillsammans med Susanna Gahnshag (S), Henrik Ehrin och Torleif Fallsdalen (M).”

  Lars-Erik Bergström Falu Tingsrätt – Vera Oredsson

  1. Oavsett vad man har för politisk uppfattning,måste jag beundra denna äldre dam,som på öppet sätt lät sig intervjuas.
   På den Video som jag lagt in,kan ni själv få er en uppfattning,hur många 90-åriga som kan på ett så öppet,och ärligt sätt uttala sig.
   Tänk om man vid den åldern vore så klar längst upp:

   1. Ps.
    Måste tillägga,att jag någon gång för 25-35 år sedan stod utanför ett Museum i Berlin,och beskådade några affischer kring en utställning från 30-talet i Tyskland.
    Då inträffade exakt samma händelse,som fru Oredsson berättar över på Videon.
    Från ett äldre par som stod i närheten hörde jag kvinnan säga ” Ach war es damals Schön”…
    Översatt,”oh då var det skönt (fint)”…..
    Det var detta som fick mig att hoppa till,när Vera berätta hon träffat på samma händelse !
    Ds.

 2. Var var den som anmälde Vera när en hel grupp palestinier i torget sjöng ” Khaibar khaibar ya yahud jaisyu Muhammad saufa ya’ud” och skrek ” död åt judar ” och bränd flaggor …

  1. Fanskapet satt och gjorde handhjärtan åt fånarna i tvrutan i svenskarnas favvo program mello.

  2. Vänstern som ligger bakom anmälan.
   Aktivistnätverket ”We are Dalarna” samt ”wearesverige.se” med grundaren Ivan Midjich.

  3. Ama Tona…Bra kommentar! NÄR MUSLIMER I MALMÖ SKRIKER ”DÖD ÅT JUDARA” GÄLLER ANDRA REGLER….!!! Det finns visst på film, varför har det inte anmälts till åklagare ????

   1. Nu ,när jag vet vem anmälde och vem dömde skall jag kontakta de och ställa samma fråga ….
    Om svenskar som hälsar är nazister vad är då muslimer som följer en bok där de 37% är mot judar och dödat flest av de, samt dödat flest människor total i historien (som fortsätter)

  1. Vi måste kräva att skadestånd skall betalas av de som tycker att personer som söker sig hit för att utnyttja systemet ,strunta i lagar,regler och begå grova brott då de har en annan mentalitet ,moral och religion har rätt att komma hit..

 3. Röda Falu tingsrätt har kommunistiska nämndemän och världsrekord i bevisat felaktiga morddomar (i vart fall Quick fallen).
  Domaren Ronny Eriksson dog nyss, hen utvisade inte iransk medborgare som hen dömde för våldtäkt. Senare dömdes ”nysvensken” igen för sexbrottaöverfall i trappen vid klubben Etage i Falun.

 4. Tala om Rättvisa som finns i detta landet.

  Jenny på G S talar om Tandhygienisten Bernt från Gotland som skötte sitt jobb. Som anmälde åldersbluffen om baarnen till Migv.

  ”Ensam är inte stark”

  ”Tandhyginisten Bernt från Gotland som anmälde åldersbedrägeri till Migrationsverket har haft en lång kamp mot Region Gotland som först sparkade honom från sitt arbete pgr av att han anmälde ensamkommande som ljög om sin ålder. Därefter så anmälde Bernt sin arbetsgivare och domslutet blev till viss del till hans fördel där han inte riskerade ekonomiskt kaos, utan fick skadestånd men ej jobbet åter.

  Detta nöjde sig inte Region Gotland med som nu har överklagat till Arbetsdomstolen och anlitat en så kallad stjärnadvokat. Om Bernt förlorar målet så kommer han att få betala region Gotlands advokatkostnader plus sina egna runt en miljon.

  Lyssna på inlägget och få en inblick i hur Region Gotland med skattemedel krossar en människa och dennes famij.

  Idag 180301 kommer även SVT via programmet Domstolen sända från Bernts första rättegång mot Region Gotland.”

  Programmet Domstolen ikväll SVT 1 kl. 21:00 – 22:00.

  1. Tala om skandal och rättsröta, detta är förskräckligt ska pengar vinna över förnuft och rättvisa ännu en gång i Absurdistan?

 5. Fegt och osmakligt att ge sig på en 90 årig kvinna som ”vinkar”, – de riktiga nazisterna finns under och det är ingen tvekan om att Stefan Löven och pajasen Oscar Schau gör Hitlerhälsningar, kanske ngt tveksamt i Lövens fall men det ser ut som en nazisthälsning, beträffande Oscar Schau är det 100% säkert en nazisthälsning!
  Är Oscar Schau dömd eller ger de sig bara på äldre damer i 90 års ålder, MODIGA de är….!

  1. Ja bland annat håller det ju blickarna från alla gruppvåldtäkter och
   och all annan jävelskap utfört av det nya frälset vi helst ska glömma, världens i särklass mest blodbesudlade ideologi det vill säga kommunismen derasföljare kan fritt vifta med flaggan med hammaren och Skäran utan att det väcker någon uppståndelse bland dom politiskt korrekta hycklarna, men en gammal tant oj oj…?

   1. Efterbliven ?
    Det är en tolkningsfråga, frågar man Sveriges trygga väljarkår 87:an är svaret nej.

 6. Ingen tycks bry sig över att nu har vi som i många totalitära stater ett angiveri samhälle. Anmälan kom först efter en vecka och skildrar endast en bråkdel av hennes armrörelse som mycket väl kunde avslutas med en vinkning. Som jämförelse skulle åtminstone den sista bilden av Stefan L. mycket väl kunna uppfattas som en hitlerhälsning, men var förmodligen menad som ”heil mig själv”.
  Men damen i fråga har dömts för vad hon har varit eller kanske är och det förfarandet är inte att rekommendera i en rättsstat. Du skall dömas för vad du har gjort och inte för vad andra tror du har gjort.

 7. Samhällstjänst blir det knappast, eftersom det är kontanter man är efter.
  Det måste vara böter som stärker stadskassan.
  Detta kommer att registreras i folkbokföringen.
  Det går fan inte att stå och vinka hur som helst.

 8. Domstolarna har tydligen för lite ärenden, och söker med ljus och lyckta efter fler ärenden.

 9. Sverige har blivit helt totalt sjukt.
  Har vi inte betydligt större problem i landet, som alla sopas under mattan?

 10. Romersk hälsning som det egentligen heter (visste inte domstolen det …?), har ett antal ’ledare’ används sig utav genom historien. Mao, Mussolini m.fl.

 11. Varför inte döma hela Sveriges befolkning för hets mot folkgrupp på en gång? En stor kollektiv rättegång skulle spara både tid och pengar åt staten och dess sammanfallande rättssystem. Det skulle samtidigt generera mycket pengar till statskassan…
  Om man beräknar Sveriges nativa befolkning (=rasister) till ungefär 7,5 miljoner vilka samtliga tilldöms ett bötesbelopp på 10 000 kr. blir det ett tillskott i statskassan på hela 75 miljarder! Pengar som kunde läggas på genusforskning, löneförhöjningar åt våra politiker, moskéer och annat viktigt. Man skulle även, som med TV-avgiften, kunna lägga detta direkt på skatten. En speciell rasistskatt kunde införas. Alla som röstar på Sverigedemokraterna kunde därtill få betala en något högre nazistskatt.

  O.T. Kanadensisk TV har nu uppmärksammat det svenska fenomenet med feministisk snöskottning och är intresserade att ta efter; https://www.youtube.com/watch?v=9BfoeyB7HXI (”Gender equality in budgeting: How Canada can learn from Sweden”)

  1. Vi borde göra gemensam sak,och polisanmäla ”svittsaren”,för hans ”Heilande” inför offentligheten ! För 90 eller snart 70 år,är väl straffen likvärdiga ?

 12. Lägga ner resurser på att jaga 90-åriga damer för eventuellt hets mot folkgrupp utan brottsoffer när landet faller samman är landsförräderi och tjänstefel. Antingen prioriterar ”vi” om eller så genomför ”vi” kostnadsbesparingar.

 13. Vera Oredsson är en fullfjädrat nazist och har alltid varit och tror inte på förintelsen.
  Numera medlem i NMR.

  1. RF 2 kap. 1 §

   Var och en är gentemot det allmänna tillförsäkrad

   1. yttrandefrihet: frihet att i tal, skrift eller bild eller på annat sätt meddela upplysningar samt uttrycka tankar, åsikter och känslor,

   Vera får tro att Adolf var ”Second Coming of Jesus Christ” och kommer att återuppstå om hon så vill. Enligt SÄK så är det ett konstant antal på runt 400 som tror det sedan Stalingrad.

   Vad ”förintelsen” beträffar så får var och en tro på vad de vill, än så länge. I flera europeiska länder råder tankeförbud där man inte ens får forska om nazityska läger eller ifrågasätta de värsta amsagorna. Det skapar en verklig grogrund för konspirationsteorier.

   Jag vänder mig emot att de nazityska koncentrationslägrena har blivit en ren judisk angelägenhet trots att dessa kanske inte var i majoritet eller rent av i pluralitet. Av 11 – 17 miljoner döda i nazityska var 4,5 – 6 miljoner av judisk tro eller härkomst. Det innebär att mellan 5 – 12 miljoner var av annan bakgrund. Såvitt jag kunnat utröna var dessa människor sådana som nazisterna inte tyckte om eller tvångsrekryterade arbetare.

   Ja, koncentrationslägrena var avskyvärda men det var de oavsett härkomst eller religiös tillhörighet.

   1. Även om det i Sverige är tillåtet att förneka nazismen till skillnad mot det land där Eva Oredssen är född och uppväxt, så förstår jag inte varför en del påstår att den inte funnits.
    Det är inte bara en åsikt, det blir en slags propaganda.

    Att det var fler än judar som dog i dessa koncentrationsläger vet väl de flesta. Bland annat många zigenare, mentalsjuka eller andra som nazisterna såg ned på.

    Din första mening som gäller yttrandefrihet borde ni även ha i tankarna när ni läser mina kommentarer.
    För man ska inte kasta sten om man sitter i glashus.

   2. @Mia 11:13: Tanken bakom åsikts- och yttrandefrihet är att samhället blir bättre om idéer bryts mot varann. Det är inte bara att hitta luckor i andras resonemang utan att även andra hittar blottor i ens eget. Det är tyvärr länge sedan det existerade i Sverige och resultatet har blivit en massinvandring som inte bara stjäl resurser från våra mest behövande utan den har medfört oreparabla skador och till och med dödsfall bland våra egna. Om resultatet hade redovisats öppet och ärligt hade vi inte haft denna ”utmaning” utan de politiker som förfäktat dessa naiva och utopiska idéer hade befunnit sig i en sibirisk politisk kyla.

    När det gäller att bli emotsagd rekommenderar jag Katie Pierces intervju med Jordan Peterson där han på ett pedagogiskt sätt förklarar att om man offentligt ger luft åt en åsikt får man själv stå för risken att bli emotsagd.

    Det är inte länge sedan man firade (?) förintelsens dag. Är det någon som kommer ihåg zigenarna, de mentalsjuka och de andra? För att inte tala om bolsjevikernas eller islamisternas offer. Nazityskland gick hårt åt judarnamen samtidigt får man hålla i minnet att det finns tre gånger så många av judisk tro och härkomst som det finns svenskar och jag vill påstå att de idag är säkrare i Israel än svenskar i Sverige. Vi har visserligen inga grannar som vill utplåna oss, det verkar många av våra dyra politiker tagit på sin lott. En regering med samma invandringspolitik i Israel som i Sverige hade inte blivit långlivad. Det är fråga om medlemmarna i den regeringen hade blivit det.

  2. Kärringen är ju 90 år, så vad fan skulle hon kunna ställa till med? Ska vi åtala alla för deras galna åsikter, så skulle det bli ännu sjukare i ett redan sjukt land…

   1. Ja det är märkligt en gammal tant som inte kan utgöra ett hot mot någon blir åtalad, men vår så kallade statsminister som kommer från en Nazisläkt gör Heil tecken, det går bra att
    Svälja, bara man har den RÄTTA tron?

  3. Och därmed dömd på förhand enl. Mia !!!!
   Bäva månde gudarna i Asgaard när man ser vad Absurdistans rättsväsende sysslar med år 2018 !
   Som 90-årig dam deltaga i en demonstration mot förstörelsen av ”vårt tidigare” land vill jag utbrista på främmande språk:
   ”Heil Vera” ! Vilket översatt till absurdska heter ”förbli frisk Vera”,
   med hälsningar !

   1. Frisk är alltså lika med nazist?

    Vera Oredsson har inte blivit nazist som 90-årig dam, hon har varit det i hela sitt liv och tidigare blivit dömd..

    Jimmiie Åkesson har ungefär samma inställning till NMR som jag. Och det händer då och då att vi tycker mer lika än vad han och vissa SD-anhängare gör..

   2. Mia:
    Har du ett bättre svenskt ord för ”heil”,ser jag gärna fram mot detta !
    Din och yngre generationer,måste har skolats på ett lustigt sätt…..
    Det ”korrekta” från vissa kulturpersoner,och underdånighet mot vissa grupper…Bl.a. judar och islamister.
    Dock vi äldre med eget förnuft och fritt tänkande,lär ni aldrig kunna omvända !

  4. Tror du att Vera 90 år är ett hot mot Judarna? Ge sig ut i gettona så får du se och höra vad äkta antisemitism och rasism är Mia.

  5. Mia…vem bryr sig om vad en 90 årig kvinna gör? Inte jag, hon borde få göra vad hon vill, Vera skadar ingen!
   Minns deras valspråk : ”VAKNA SVERIGE”!
   Det lär väl aldrig hända tyvärr….

  6. Det är ju ingenting att ödsla energi och hänga upp sig på vad Vera.O och andra tragiska förnekare av förintelsen tycker och säger, alla människor med ett normalt eller ett uns av intellekt vet ju att denna vidriga händelse förintelsen tyvärr har ägt rum i mänsklighetens historia som så mycket annat vidrigt och vidrigheter pågår ju än idag runt om världen trots att människan enligt uppgift idag ska vara upplyst, modern och en vara intelligent varelse !

 14. Att dessa idioter i dumstolarna skulle vara överbelastade med ärenden, måste helt enkelt vara självförvållat då all sans och förnuft är borta…

 15. Man måste beundra den Svenska polisen en blatte som skjuter och voldtar går nästan alltid fri medan vi som byggt upp landet skall straffas. Det kan vi tacka landsförädarna 7klövern……..

 16. Lås in tanten på kåken….då får hon det ju mkt bättre än på ålderdomshemmet….

 17. Detta samtidigt som grova brottslingar (i majoritet MENA-individer) får sina grova brott avskrivna.

  Rättvisa??

 18. Det pågår naturligtvis en i det närmaste hysterisk hetsjakt på de som öppet bekänner sig till den extrema nationalsocialismen.
  Icke desto mindre associerar namnet Vera Oredsson till allt annat än positiva och funktionella idéer om hur samhällsbygget skall gestalta sig och har ett dokumenterat dåligt renommé utanför de egna leden.
  Andreas.

 19. Moralkärringarna på vänsterkanten har snart tappat det lilla förstånd dom eventuellt haft, att vara så korkad att anmäla en 90 års tant vittnar om
  att förståndet hos vissa fått sig en rejäl törn,.Tänk om tanten var senildement? Ska ni åka runt på hemmen och höra vilken politisk
  uppfattning åldringarna har så att ni kan anmäla dem ifall inte deras
  uppfattning faller inom den politisk korrekta ramen? Idioter!

  1. Du, det finns redan forskningsrapporter om kolonialt tänkande hos äldre inom vården. Mona Sahlins ”Kamelen” från Iran, minns inte hans rätta namn, men det låter som kamel, skrev tillsammans med några, eller ansvarade för projektet, en rapport om åldringsvården och dess möte med mörkhyade. De äldre blev utan pardon klassade som människor med kolonialt tänkande, utan att vi fick veta om de var senila eller hade annan psykisk nedsättning. Ett exempel jag aldrig glömmer är en vit kvinna som hade sagt, jag vill åka hem igen, jag vill inte vara utomlands, eller något i den stilen som argument.

   Hon hade alltså ett kolonialt tänkande. Det var så det vände sig i magen på mig. Det var en rapport som fanns hos Socialstyrelsen, om jag inte missminner mig. En rapport på hög nivå iallafall.

   Jag vet hur många som helst inom vården som känner sig osäkra. De vill hem till det de hade som självständiga människor. Men hon råkade haka på något som kunde tolkas som att hudfärgen hos personalen gav henne intrycket att vara bland folk från andra länder och därmed inte hemma. Som de tolkade det, hemma i det vita Sverige.

   Jag kände då jag läste den rapporten, det är hopplöst att leva med någon invandring, vi är chanslösa. Vårt fel hela tiden.

   1. Han kallades Kamelen av många, så det är inte min rasism som kallar honom kamelen!

Kommentera

%d bloggare gillar detta: