Teodorescu: Demokratin behöver orädd journalistik


MEDIA. Vi som på olika vis bidrar till att göra en tidning måste alltid ha läsarna i åtanke, inte konkurrenterna eller åsiktsdomstolen i sociala medier, skriver Alice Teodorescu på GP.se.

Alice Teodorescu

Jörgen Huitfeldt är inte vem som helst. Han är stjärnjournalisten som efter 20 år lämnade Sveriges Radios flaggskepp Studio Ett för att bli redaktör på den nystartade mediesajten Kvartal.

Dessutom har han skrivit en av veckans mest omtalade artiklar i svensk media, Därför frågar jag om invandringen i vilken han bland annat skriver att: ”Många kolleger har genom åren förpassats ut i marginalen, ut på journalistisk ökenvandring, för att de uppmärksammat problem som invandringen till Sverige fört med sig. Jag har själv avstått från potentiellt kontroversiella reportage för att undvika problem”.

Att som journalist avstå från ”potentiellt kontroversiella reportage för att undvika problem” är ett inte obetydligt problem i sig. Journalistikens främsta uppgift är att vända och vrida på alla frågeställningar, granska makten, vara nyfiken. Att aldrig ducka för frågor vars svar man personligen kanske ogillar. Svar som kan komma att användas för att bedriva en politik som man själv tar avstånd ifrån.

Om detta inte görs kommer alternativa nyhetsförmedlare av alla slag och med olika anspråk på seriositet att få fotfäste. Enbart misstanken om att det problem som Huitfeldt beskriver inte är unikt för Sveriges Radio bör stämma till eftertanke, skriver Alice Teodorescu. 

Fortsätt läs hela hennes ledarkrönika HÄR…

-Pettersson säger att Alice Teodorescu är en duktig journalist som för det mesta är på rätt spår, dock inte alltid.

Om Alice Teodorescu på bloggen… 

”Om detta inte görs kommer alternativa nyhetsförmedlare av alla slag och med olika anspråk på seriositet att få fotfäste” skriver Alice Teodorescu trots att hon borde vara glad över dessa alternativa nyhetsförmedlare om hon menar allvar.

Dels har de alternativa nyhetsförmedlarna redan fått fäste och den gamla tiden när det etablerade medierna hade monopol på sanningen kommer aldrig tillbaka även om regeringen lyckas ändra grundlagen.

Utan alternativa medier hade Jörgen Huitfeldt inte kunnat komma ut med sin artikel och sin berättelse om mörkningen av problemen med invandringen på SVT.

Så Alice Teodorescu du har rätt, demokratin behöver orädd journalistik. Tyvärr tillhör majoriteten av dina kollegor inte de orädda och ärliga…

”Det är synd att 99 % odugliga journalisterna skall fördärva förtroendet för en hel yrkeskår”


7 responses to “Teodorescu: Demokratin behöver orädd journalistik

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: