Stäng

Afghanistans kultur

Afghanistans värderingar har sin grund i islam och profeten Muhammeds exempel. Därför kan man väl inte bli så förvånad över att de agerar som de gör. Religionen och familjen är navet som hela livet kretsar kring.

Afghan WomenKönsrollerna är traditionella där kvinnan sköter hem och barn medan mannen arbetar. Flera generationer lever tillsammans och runt huset finns höga murar så att inte kvinnorna syns utifrån. Män och kvinnor umgås bara tillsammans inom familjen.

Äktenskap är arrangerade och viktiga faktorer är klan, status, förmögenhet och nätverk. Men det kan också vara ett sätt för familjen att betala en skuld och om flickan blivit våldtagen kan hon giftas bort med förövaren, speciellt om hon blir gravid. En man kan ha fyra fruar och barnäktenskap är vanligt. Dottern flyttar till sin mans familj och svärmödrarna förtrycker ofta sina svärdöttrar. Kvinnan ska lyda sin man. Den allmänna åsikten bland män är att deras kultur är bra och att de tar god hand om kvinnor.

Hedern är väldigt viktig och den avgör ens rykte och värde (märk väl att en blivande svärson fortfarande ses som hedervärd även om han är serievåldtäktsman). Detta tillsammans med klansamhället har orsakat många konflikter i landet. Familjens överhuvud ansvarar för familjens heder och speciellt för kvinnornas. Det ingår att alla pojkar och män ska övervaka kvinnorna. Det ses som ett sätt att beskydda dem.

Afghan girlMän och kvinnor skakar aldrig hand när de möts eller samtalar med varandra. Den man som tilltalar en kvinna direkt kränker hennes heder. Ögonkontakt är inte accepterat. Män och kvinnor ska aldrig vidröra varandra eller vara ensamma tillsammans. En följd av detta är fenomenet bacha bazi, där prepubertala pojkar dansar för män och utsätts för sexuella övergrepp för pengar. Samtidigt är homosexualitet tabu och straffbart.

Kvinnor ska alltid undvika att dra till sig uppmärksamhet. Kläderna ska vara lösa. Ben och hår ska täckas, burka är vanligt. Sexuell avhållsamhet och skönhet värdesätts hos kvinnor. Det är inte längre olagligt för kvinnor att röra sig ensamma ute, men det är att föredra. Är man ensam är man mer eller mindre lovligt byte. Kvinnor ska titta ner när de är ute.

Våld mot kvinnor är mycket vanligt och det verkar som att det ökar. 2011 utnämndes Afghanistan till det farligaste landet i världen för kvinnor. Medelåldern för kvinnor är 44 år och 87,4% av dem är analfabeter. En av åtta dör under graviditet/förlossning och det är ett av de värsta länderna att vara mamma i. Försök till och genomförda självmord är vanligt. Undersökningar för att se om någon är oskuld är tillåtet, även mot kvinnans vilja.

Afghanistan-Farkhunda
Lynchning av kvinna

90% av afghanska kvinnor utsätts för våld i hemmet. Mord, misshandel, våldtäkter (en gift shiakvinna måste ha sex med sin man fyra gånger per vecka och kan bara neka om hon är sjuk. Gruppvåldtäkter är vanliga. Offret hedersmördas ibland av sin familj, fängslas för otrohet vilket kan ge dödsstraff och betraktas för resten av livet som skamlig), kniv- eller syraattacker, svält, stening och stympning med mera. Allt detta kan ske godtyckligt av en okänd man när kvinnan/flickan är ute eller av någon de känner, t ex maken. Skulden läggs på kvinnan medan förövaren har möjlighet att köpa sig fri från åtal. Att fly från misshandel i hemmet kan leda till fängelse.

De kräver att utlänningar, speciellt kvinnor, anpassar sig till deras seder. Utländska kvinnor ska använda slöja och vid knäkort kjol ska hon ha luftiga byxor. En utländsk man ska inte ställa frågor om en annans mans fru eller kvinnliga släktingar. Sättet att kommunicera är indirekt och handlar mycket om antydningar och att läsa mellan raderna.

Med denna kultur: är det någon som tror att unga män från det här landet ska kunna integreras i vårt samhälle? De ”läser mellan raderna” vid åsynen av lite hud och att man möter deras blick: tror någon att deras beteende kommer förändras när de passerar Sveriges gräns? Och varför skulle de ens ifrågasätta sin kultur när Sverige högljutt hävdar att alla kulturer är lika mycket värda?

 

Det är definitivt dags att vi talar öppet om de här skillnaderna istället för att förminska problemet genom att påpeka att ”taskig kvinnosyn finns överallt”. Ja, det finns det, men inte i samma grad som Afghanistan.

4 reaktioner på “Afghanistans kultur

  1. Om det enligt Afghansk kultur är männen som arbetar då har ju vi ju inget att oroa oss för när nu nästan hela Afghanistan töms på invånare som styr kosan mot 7 klöverns rika, trygga och heligt mångkulturella Sverige !
    Etablissemangets framtida pensionsräddare är på väg in till Sverige i en jämn ström, känns väldigt tryggt.

  2. Skicka hem de afganska männen och ta hit kvinnorna. Det verkar vara kvinnorna som behöver skydd inte männen.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: