Stäng

Palestinier: Illdåden ingen talar om

av Khaled Abu Toameh, 19 februari, 2018.

  • Varför detta behov av att påminna världen om palestiniernas svåra situation i Syrien? Det är på grund av att det internationella samhället och pro-Palestinagrupper runtom i världen inte verkar bry sig om de illdåd som begås mot palestinier i Syrien eller andra arabländer eftersom de inte begåtts av Israel.

  • Den 82-åriga Mahmoud Abbas har samtidigt gjort det klart och tydligt var hans prioriteringar ligger. Istället för att hitta sätt att hjälpa sitt folk i Syrien och på Gazaremsan, där det på sjukhusen förekommer en dödlig brist på bränsle och medicin, så har Abbas precis lagt 50 miljoner dollar på att köpa ett ”presidentplan”.
  • Abbas hade dock inte kunnat bry sig mindre. Enligt honom är hans folks behov världens ansvar. Han vill att alla utom han själv ska kanalisera ekonomiskt stöd till palestinierna. För honom är det viktigare att hålla tal inför EU-parlamentet eller FN:s generalförsamling än att bry sig om palestinierna som dör på grund av brist på medicin och mat.

Ett palestinskt flyktingläger har varit under belägring i mer än 1 660 dagar. Ett hundratal av lägrets boende har dödats, medan tiotusentals har tvingats fly från sina hem.

De som har stannat i lägret – främst äldre, kvinnor och barn – lever under hemska hygieniska förhållanden och dricker förorenat vatten.

Över 200 palestinier från lägret, som har varit under belägring sedan 2013, har dött som resultat av brist på mat eller medicin. Förhållandena i flyktinglägret är fruktansvärda.

Varför har de flesta av oss inte hört talas om de hårresande ”levnadsvillkoren” som karaktäriserar detta läger? För det ligger varken på Västbanken eller på Gazaremsan.

Lägret heter Yarmouk och ligger en knapp mil från den syriska huvudstaden Damaskus.

Mer än 100 000 palestinier bodde i det 2,11 kvadratkilometer stora Yarmouklägret innan inbördeskriget bröt ut i Syrien 2011.

I slutet av 2014 hade antalet boende på lägret minskat till 13 000.

Sedan 2012 har det på lägret förekommit intensiva våldsamheter bland olika grupper: de syriska oppositionsstyrkorna, den syriska armén med sina allierade i Folkfronten för Palestinas befrielse – General Command (PFLP-GC), en palestinsk terrorgrupp med Ahmed Jibril i spetsen, och Islamiska Staten (ISIS).

Läs vidare…

1 reaktion på “Palestinier: Illdåden ingen talar om

  1. Palestinierna används som stympade tiggare av resten av araberna. På motsvarande sätt som zigenare kidnappar och stympar sina offer för att sätta ut dem som tiggare åt dem. Abbas enda inkomst är bidrag från naiva västpolitiker baserat på att ännu mer naiva väljare tycker synd om de stackars offren.

    Det existerar f.ö. inga palestinska flyktingläger längre. Det är 70 år sedan palestinier flydde från israel, de har nu alla avlidit av ålderdom. Samtidigt har befolkningen i de städer som först grundades som flyktingläger på 1940-talet ökat sin befolkning till 5 miljoner, från de 750 000 som då flydde. (Fuktigt jobbat FN och alla fredspristagare och regeringschefer som fredsmäklat!) Araberna vill inte lösa problemet, eftersom det inte på något sätt är ett problem för dem, utan tvärtom deras största om inte enda inkomstkälla.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: