Stäng

Tredje världskriget?

Det har gått nästan sju år sedan kriget i Syrien började och även om IS förlorat nästan allt sitt territorium verkar det inte som konflikten är på väg att avta. I Syrien fortsätter rebellerna att slåss mot Assad, med stöd från USA. Assad i sin tur backas upp av Iran och Ryssland. I veckan förlorade Ryssland flera hundra män efter en attack mot USA och kurdiska styrkor.

19int-syria-1-superJumbo

I slutet av förra veckan sköt Israel ner en iransk drönare som flög in över deras land. Detta har hänt ett antal gånger. Iran säger att de inte skickat den medan Syrien påstår att drönaren var ute på ett standarduppdrag för att hålla koll på IS. Israels reaktion var att attackera minst ett dussin platser i Iran och Syrien, bland annat de områden som Iran använder för att skicka förnödenheter till Hizbollah i Libanon. Man förstörde också hälften av Syriens flygvapen och besköts med missiler så ett israeliskt flygplan kraschade. Samtidigt är Israel ganska instabilt då Netanyahu anklagas för korruption.

Iraq-church-destroyed-thumb_galleryfullDessutom är Turkiet inblandat och attackerar de kurdiska styrkorna i norra Syrien. De i sin tur hotar med att bomba Turkiet. Så med andra ord så är det en enda röra och många tror att den närmaste tiden är avgörande för hur det kommer utvecklas. Kommer det lugna ner sig eller närmar vi oss en allt större konflikt där olika allierade dras in?

Här i Sverige har vi låg beredskap och en utrikesminister med en talang för att göra sig ovän med allt och alla, nu senast genom klumpig kritik av NATO. Vi har IS-terrorister som kommer tillbaka och om flyktingströmmarna ökar igen så lär väl inte våra politiker ha förmågan att fatta tuffa beslut den här gången heller.

9 reaktioner på “Tredje världskriget?

 1. De ointegrerbara grovt könsdiskriminerande organiserade islamaktivisterna som sabbade hela städer liksom på bilden, får automatiskt permanent uppehållstillstånd här. Plus gratis bostad t.ex. av Solna och Nacka kommuner (Sveriges dyraste ca 55 000kr per m2). Inshallah inshallah hör man hela tiden i huvudstaden.

 2. De ointegrerbara grovt könsdiskriminerande organiserade islamaktivisterna som sabbade hela städer liksom på bilden, får automatiskt permanent uppehållstillstånd här. Plus gratis bostad t.ex. av Solna och Nacka kommuner (Sveriges dyraste ca 55 000kr per m2). Inshallah inshallah hör man hela tiden i huvudstaden.

 3. Krigas det fortfarande om vem som skall leverera naturgas till Europa eller är det något nytt på tapeten?

  1. Kriget i Syrien startade med att syriska regeringen sade nej 2010 till en gasledning som var planerad från världens största gasfält i Qatar via Saudi, Jordanien, Syrien, Turkiet och till Europa.
   Syriska regeringen sade nej därför det skulle ha skadat ekonomiskt deras vän Ryssland.
   2011 gick al-Qaida stödda av USA, Saudi, Qatar med flera in i Syrien, där motivet var att störta regimen och få en regim som kontrollerades av Saudi med extrema sharia lagar som hade passat också för terroristerna.
   Många trodde regimen i Syrien faller inom några månader men så blev det inte, 2014 gick IS in mot den syriska regeringen som också tog hand om ett enormt vapenförråd som USA hade i Mosul. Men 2015 var det kritiskt för den syriska militären, som begärde hjälp från Ryssland och Iran.
   Med Rysslands och Irans inträde vände kriget till Syriens fördel och mer än 50.000 terrorister har blivit utraderade sedan de gick in.
   Ryssland och Iran gör inga anspråk på Syrien utan deras motiv är att landet skall bli enhetligt som det var tidigare.
   Ryssland har ett eget intresse med Syrien, om gasledningen hade byggts, skulle Ryssland förlorat marknad i Europa på gas, som är mycket viktig för Ryssland.
   Iran har också ett eget intresse, om Syrien skulle ha kontrollerats av Saudi, som alltid varit ärkefiende till Iran, hade Irans plan att bli den politiska stormakten i Mellan Östern måste skrinläggas.
   Iran är på väg att bli stormakten i Mellan Östern med goda relationer till kurderna, Afghanistan, Ryssland, Kina, Iraq, Libanon och naturligtvis Syrien.
   Man kan påstå utan överdrift att USA och Israel är ilskna på Iran, därför de är på väg att få den politiska makten i området.
   EU har stöttat att Assad regimen i Syrien skulle falla och gasledningen byggas, som skulle gjort att det blev alternativ till den ryska gasen.
   USA hade stort intresse att försvaga den ryska ekonomin och att deras allierade Saudi fick kontroll på Syrien.

 4. De finns stora sakfel i artikeln av Maria.
  Drönarna som använts vid den syrisk/israeliska gränsen är drönare som tillverkas i Iran men användes av Syrien.
  Syrien har använt drönare för att kontrollera terrorister vid den israeliska gränsen, och de här drönarna har blivit attackerade av Israel.
  Det som gjordes vid incidenten när ett israeliskt F 16 plan blev nedskjutet är att de lurade in Israel i ett bakhåll.
  Syrien skickade upp en drönare som gick kanske över gränsen som gjorde att F 16 planen gick upp för att attackera drönaren.
  Syriskt S200 missiler var förberedda och sköt ned det israeliska F 16 planet långt inne på israeliskt territorium, Syrien har radarbevakning på alla plan som går upp i Israel.
  Orsaken till nedskjutningen av F 16 planet var att visa Israel att deras flyg är inte säker även på deras eget territorium, som sannolikt har chockat Israel.
  Syrien har nu varnat Israel att alla kränkningar av Syrien kommer att besvaras med missiler in på Israeliskt område, som skulle skapa skräck för civilbefolkningen.
  Israels militär bygger på att försvara landet, det är endast flyget som har kunnat attackera andra länder utan problem, marktrupper kan inte gå in i andra länder utan omfattande förluster.
  Om israeliska flyget blir neutraliserat förlorar de sin dominans.
  Tidigare när israeliskt flyg gick mot Palmyra för att bomba syriska trupper, blev ett plan träffat sannolikt ett F 35 plan men kunde återvända till Israel som alla planen gjorde.
  Syrien har sannolikt modifierat S200 missilerna som gör att de kan ta ned toppmoderna plan och har sannolikt en sofistikerat radarövervakning.
  S300 och S400 finns i Syrien men sköts av ryssarna men de skulle inte använt de missilerna, och om så varit fallet hade planet exploderat i luften.

  1. .” Israels reaktion var att attackera minst ett dussin platser i Iran och Syrien, bland annat de områden som Iran använder för att skicka förnödenheter till Hizbollah i Libanon. Man förstörde också hälften av Syriens flygvapen och besköts med missiler så ett israeliskt flygplan kraschade”.

   Det finns ingen sanning i det här påståendet från artikeln, alltsammans är påhitt.

   1. ”Dessutom är Turkiet inblandat och attackerar de kurdiska styrkorna i norra Syrien. De i sin tur hotar med att bomba Turkiet.”

    Kurderna har inget flygvapen och kan inte bomba Turkiet, och USA som stöder kurderna kommer inte att bomba Turkiet.

 5. Nu blev det väl ändå lite fakenews?

  Hundratal / över ett hundra som dog i USA-allierades motangrepp och med flyg är uppfattningen jag har fått.

  Hundratals har jag inte sett, hundratals ryssar ännu mindre. Dock att några ryssar antagligen blev dödade i det.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: