Manus till SVT:s satirprogram


MEDIA. I går berättade vi att SVT ska göra ett satirprogram inför det kommande valet i höst. Idag har vi fått manuset genom programdirektör Jan Helin, vilket vi tackar allra ödmjukast för.

Jan Helin säger att programidén är skitkul, den utgår helt enkelt från SVT:s programpolicy och sändningstillstånd och Helin är övertygad om att tittarna kommer att skratt ihjäl sig.

I SVT:s sändningstillstånd anges att Sändningsrätten ska utövas opartiskt och sakligt samt med beaktande av att en vidsträckt yttrandefrihet och informationsfrihet ska råda i televisionen.

Kravet på saklighet består av tre delar:

 • Uppgifterna ska vara sanna, faktakontrollen är avgörande.
 • Uppgifterna ska vara relevanta för det valda ämnet och inte ofullständiga.
 • SVT ska sända en rättelse om en felaktig uppgift förekommit i ett program. Observera att kravet också gäller det som visas i bild!
 • Kravet på opartiskhet innebär att en utpekad part som utsätts för kritik eller allvarliga anklagelser måste ges möjlighet att försvara sig. Genmäle ska beredas i efterhand om det är befogat och en begäran om genmäle ska behandlas skyndsamt.
 • Kontroversiella ämnen får inte skildras på ett ensidigt sätt om det inte klart framgår av programmets inledning vilken infallsvinkel det har. Balansering kan också ske med ett annat program som man hänvisar till.

Reportrar, programledare, och andra som genom sin ställning uppfattas som företrädare för SVT får inte ta ställning i kontroversiella frågor.

Det finns ett viktigt undantag från opartiskhetskravet. SVT och dess programledare, reportrar med mera ska i sin programverksamhet hävda det demokratiska statsskickets grundidéer och principen om alla människors lika värde och den enskilda människans frihet och värdighet (den så kallade demokratibestämmelsen i radio- och tv-lagen). Bestämmelsen innebär en skyldighet att markera ett avståndstagande från eller att bemöta antidemokratiska uttalanden och att verka för att rasfördomar, våld och brutalitet bekämpas.

Jämställdhet mellan kvinnor och män ska hävdas.

-Pettersson säger att det kan bli kanonkul…

Ni vet väl att drygt 80 procent av de anställda på SVT sympatiserar med de röd/gröna och resten med de borgerliga. Bara det är satir när man kallar sig opartisk…

Verkligheten. OBS inte satir!!!


13 responses to “Manus till SVT:s satirprogram

 • S Eriksson

  Hur gör men en satir på en satir?

  Gilla

 • S Eriksson

  Jag gillar Pettersson.
  Ska det stå på min Tshirt.

  Gilla

 • Truthfighter

  Taget från policyn från den gamla sovjetska tv-tiden. Man vrider på allt så att det ska bli till den kommunistiska ideologin man eftersträvar. Satir? Ja, DETTA är satir, men inte det man försöker eftersträva. Det är PRAVDA-PROPAGANDA till max!!!

  Gilla

 • Wally Walrus

  Den bästa satiren vore väl att sända oberoende program i enlighet med de riktlinjer som finns, men så långt går de nog inte.

  Gilla

 • Steget efter

  SVT är ett propagandamonster som ska avlivas.

  Gilla

 • ericr45

  Behövs det verkligen ett dedicerat ”satirprogram”?
  Räcker det inte med den vanliga pre-valrapporteringen?
  Borde var tillfyllest.
  F ö minns jag nåt val i närtid när någon sk ”komiker” skulle sjukna nidvisor om svenska partier/politiker.
  Komikern var någon då okänd förmåga med usla texter.
  Blir det bättre denna gång?

  Gilla

 • Roland Salomonsson

  Hmmm….
  SVT opartiskt ens med denna policy? Ett aprilskämt redan, eller hur?

  Gilla

  • Fyllfinnen

   Nix, det är skämtet Helin som leder SVT nu.
   För oss vanliga normalt funtade människor med lite tankeförmåga är det ett skämt när dom nämner opartisk, det blir nog ett större och större skämt desto närmare valet vi kommer

   Gilla

 • Kurt Kodstedt (påhittat namn)

  Det var satir att se svetsaren Stefan Löven förklara gängkriminaliteten med att de är arbetslösa och behöver utbildning och arbete! Nu vet vi varför det finns kriminella klaner i Malmö, Göteborg, Södertälje, Stockholm – det är samhällets fel enligt Stefan Löven och för att de saknar arbete….
  SOCIALDEMOKRATERNA är bondfångare och riktiga skojare, de måste bort från köttgrytorna….
  Att ”öppna gränser” och ”öppna hjärtan” för kriminella som ingen efterfrågar på Sveriges arbetsmarknad förespeglade inte svetsaren….! Kriminella muslimska klaner finns att studera i alla de länder S+Miljödårarna utsett till asylländer…..-DÄR HAR VI ORSAKEN TILL ATT GROVA BROTT ÖKAR I SVERIGE! (Stefan medverkade i ”veckans brott”, SVT 21,00 idag tisd den 13/2-18.

  Gilla

 • Peter Skoglund

  ”Detta är inte satir. Det är propaganda” – SVT:s nya humorprogram inför valet sågas.”

  https://nyheteridag.se/detta-ar-inte-satir-det-ar-propaganda-svts-nya-humorprogram-infor-valet-sagas/

  Gilla

 • Magnus 2

  SVT ska göra ett satirprogram? De är väl ingen skillnad mot de som sänts på SVT idag. Jag ser inte någon humor i att göra allt för att hjärntvätta den egna befolkningen. MSM medierna jobbar hårt för att agera nyttiga odioter med deras nära och kära i potten. Jag kommer att rösta på SD för att åtminstone försöka att få en förändring innan de är försent.

  Gilla

 • Kurt

  Bara själva iden är ett stort skämt

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: