Stäng

Detta med genrebilder

P3 nyheter har dammsugit nätet och funnit att bilden på den brinnande bilen i Göteborgsmoderaternas valfilm i själva verket är hämtad från Kanada.

Kommunstyrelsens ordförande, Ann-Sofie Hermansson (S), for i taket och anser att det är anmärkningsvärt att man använt en bild från en händelse i Vancouver 2011.

På sätt och vis är det anmärkningsvärt, för nog hade Moderaterna kunnat använda bilden av en de många bilar som brunnit i Göteborg. Fast är händelsen så anmärkningsvärd att man måste kritisera bildvalet och inte det faktum att det faktiskt brinner ovanligt många bilar i Sverige nuförtiden? Nu är förvisso P3 något av det rödaste svensk media kan visa upp, men ändå…

Det blir ju inte mindre anmärkningsvärt när Ann-Sofie Hermanssons eget husorgan, Aftonbladet, använder genrebilder för att illustrera sina artiklar.

Idag illustrerade Aftonbladet en artikel med denna bild.

Exakt samma bild användes av brittiska ITV den 5:e april 2017 och då i ett helt annat sammanhang.

Kan det bli mer komiskt än så? Ja, faktiskt.

Den här bilden använde SR själva när de skulle illustrera en bilbrand i Malung 2015.

Exakt samma bild använde Nyheter24 för att illustrera en exploderande bil i Stockholm 2010.

Alla begåvade människor vet att både etablerad media, alternativ media, sociala medier och andra använder genrebilder, bilder man köpt från bildbyråer eller hittat på gratissajter. Att media finner det intressant att göra stora rubriker av detta, säger nog mer om svensk media än de själva inser.

Naturligtvis borde Moderaterna i Göteborg köpt en bild av en brinnande bil i Göteborgsområdet, eller så skulle de påpekat att ”bilden är från ett annat tillfälle”. Precis som både röda Aftonbladet och lika röda SR gjort till artiklarna ovan. Fast frågan är om redaktionen på det ännu rödare P3 hade brytt sig om detta?

 

7 reaktioner på “Detta med genrebilder

 1. Hade några ”svenska” bilbrännare från det av Ann-Sofie Hermansson (S) vanstyrda Göteborg tagit en sväng över till Vancouver i Kanada år 2011 och provat på att bränna åtminstone en (1) bil ”over there” samt fotografera den som ett kärt minne att ta hem?

  Jag som trodde att Annie Lööf (C) hade fixat in bilbrännarna i Sverige på jobb hos Polisen …

  https://pbs.twimg.com/media/CqhZDYEW8AAggcw.jpg

  … eller blev det till slut bilbrännarjobb för de eldfängda ynglingarna hos självaste Annie Lööf i Centerpartiet …?

  https://4.bp.blogspot.com/-J4qprWnIfIs/V7szSDC5O2I/AAAAAAAADww/oWJmjaP3HMYMZ2AEJ1pNnCcsYAD_rSvfgCLcB/s1600/Bra%25CC%2588nd%2BRo%25CC%2588o%25CC%2588v.jpg

 2. Hjälp MSM blir bara löjligare och löjligare. Ser inte en brinnande bil likadan ut om den står i Göteborg el i Canada ? Att det finns gott om brinnande bilar i Sverige är väl ingen hemlighet?

 3. Va bra då vet vi det framöver, så fort som regimmedia använder en genrebild och inte anger detta så får vi anmäla detta till granskningsnämnden.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: