Stoppa grundlagsändringen


VALET 2018. Hanif Bali om regeringen Löfvens sinnesrubbade försök att ändra grundlagen: ”Man försöker fixa något som inte är trasigt. Vi har en grundlag som fungerar – särskilt när det kommer till tryckfrihet…Man väljer att undergräva den enbart för att förhindra för att vanligt folk ska ta del av vilka brott som sker runt omkring dem…”

#STOPPAGRUNDLAGSÄNDRINGEN

Regeringen har lagt ett förslag på en grundlagsändring av yttrandefrihetsgrundlagen och tryckfrihetsförordningen. Snart ska riksdagen fatta beslut om den. Ett nytt beslut ska dessutom fattas av en nyvald riksdag efter höstens val för att regeringens förslag ska träda i kraft.

Förslaget  till grundlagsändring innebär allvarliga inskränkningar i offentlighetsprincipen och yttrandefriheten. Förslaget innebär bland annat att privatpersoner förbjuds att få tillgång till offentliga handlingar, via t.ex. rättsdatabaser över domar. Men det gäller inte alla, t.ex. medieföretagen Schibsted och Bonniers, banker, regeringskansliet och företag kommer fortsättningsvis få tillgång till rättsdatabaser.

Detta är inte bara orättvist. Det strider också mot den grundläggande tanken i den svenska offentlighetsprincipen.  Alla oberoende av ekonomisk ställning ska ha samma rätt att få tillgång till offentliga handlingar.

Du kan läsa mer om vad förslaget innebär här. Om du håller med oss. Protestera mot detta! Maila till din riksdagsledamot eller till konstitutionsutskottet som du hittar här

För att stoppa förslaget är det viktigt att föra en debatt kring ämnet och uppmärksamma våra politiker om att vi inte är okej med detta! Det kan du även göra genom våra sociala kanaler som du hittar HÄR.

– Vad Pettersson tycker om förslaget kan ni läsa högst upp på hemsidan i FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19.

”Att alla medborgare ska kunna ta del av och sprida information är grunden i svensk tryck- och yttrandefrihet. Att det föreslagna undantaget inte gäller ’professionella aktörer’ beror på att såväl advokater som journalister behöver kunna ta del av databastjänster för att kunna utföra sina jobb. Resultatet blir dock att rätten till information kopplas till yrke och därmed social status. Detta går emot grundprincipen om alla människors lika rätt. Journalistförbundet avstyrker förslaget.”

  – Jonas Nordling, Ordförande i Svenska Journalistförbundet, remissvar.


11 responses to “Stoppa grundlagsändringen

 • Mikael Donner

  Detta är ju otroligt allvarligt, denna lagändring. Får mig att minnas förslaget om löntagarfonder. Vi var där och demonstrerade mot förslaget. 100 000 människor i en ordnad demonstration med utgångspunkt från humlegården. Året var 1983, 4:e oktober. Lugn välregisserad demonstration . Vi delades upp plutonsvis och arrangörerna gav marschorder till pluton efter pluton för att undvika kaos. Olof Palme sa att vi var 10 000, vi var 100 000. 100 000 som i vanliga fall aldrig nedlåtit sig att till deltaga i en demonstration. Det hade effekt.
  Så låt oss med anledning av lagförslaget handla på liknande sätt som 1983. Låt oss gå man ur huse, åka upp till Stockholm och ge uttryck för vårt avståndstagande. BUDKAVLEN GÅR!

  Gilla

 • compulsoryunion

  S-Regeringen var på träningsläger hos sin mentor Iran:

  Gilla

 • Kattsand

  Det påminner om Sovjet där statliga tjänstemänn skulle godkänna alla nyheter innan de pulbicerades, nyheterna fungerade mer som en propagandakanal för kommunismen.
  Fast här har vi multikulturalismen (läs: islam) istället för kommunismen.

  Gilla

 • Ki Kollbrunner

  Därför behöver man en regering som tillåter ett öppet debatt klimat där man kan lösa problem genom ökad kunskap om ämnen, genom att behandla med historia, fakta, verklighet…
  Det den aktuella regeringen vill göra är ett steg närmare ”smyganpassning” till ej tolerant ideologi….

  Gilla

 • Emil

  Extremt viktigt att uppmärksamma folk om detta och att alla skriver under. Jag har själv bjudit in alla mina bekanta på facebook till fb-gruppen ”stoppa grundlagsändringen” samt skrivit några rader om det på bloggen, https://ryggradenblog.wordpress.com/2018/02/10/agera/ Som sagt, Agera på detta tilltag!

  Gilla

 • Agera! – Ryggraden!

  […] Själv hittade jag informationen om detta på Petterssons blogg (länk: här). Har detta tilltag  överhuvudtaget uppmärksammats i ”mainstream-medierna? Någon som […]

  Gilla

  • Kurt Kodstedt (påhittat namn....)

   Nej, SVT och hatmedia tiger om detta….SKRÄMMANDE! Även detta med att Malmö går back 5,5-6miljarder per år är okänt för de flesta, såg uppgifterna på denna blogg för första gången för flera år sedan INTE ETT ORD I MAINSTREAM-MEDIA!

   Gilla

 • Svenska lärarutbildningen

  Det är uppenbart att den på alla sätt svage Löfven behöver en lärare som inte gått den svenska lärarutbildningen.

  Han behöver en riktig lärare.

  Gilla

 • Truthfighter

  De börjar med detta. Sen kommer mera! Var så säkra!!! Det är bara det, de sitter och klurar på. Hur de ska kunna snärja oss äktsvenskar alltmer, så att dessa vidriga vänsterrister får mera makt. Och att deras politik blir total och evig i allah’s namn. Det är bara den socialistiska äckelsmeten, som för dem, ska få gälla. TY SÅDAN ÄR SOCIALISMEN!!! De fifflar ju ständigt med grundlagen. Och har så gjort. SÅ PASS OPP!!!

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: