Stäng

Israel får flyga genom saudiarabiskt luftrum

MELLANÖSTERN. Saudiarabien tillåter Air Indias nya flyglinje mellan Delhi och Tel Aviv att korsa saudiarabiskt luftrum. Detta ses som ett första offentligt erkännande av tinande relationer mellan Saudiarabien och Israel, rapporterar israeliska Haaretz.

Detta innebär att flygtiden kommer att förkortas med ungefär två och en halv timme jämfört med den nuvarande sträckan. Flygbolaget kan dessutom reducera sin bränslefförbrukning kraftigt, samtidigt som biljetter för resenärer blir billigare.

I sjuttio år har luftrummet över Saudiarabien varit stängt, inte bara för israeliska flyg, utan även för andra nationer med destination Israel.

-Pettersson väntar på att Sveriges utrikesminister Margot Wallström som blev upprört över att USA:s president ville hindra medborgare från vissa muslimska länder att resa in i USA, ska protestera mot att 16 muslimska länder permanent nekar alla medborgare från Israel inresa, dock är det fortfarande tillåtet för israeler att resa in i Sverige, trots att Israel är den enda demokratin i området…

Ung arabisk kvinna – Israel är mitt hem

3 reaktioner på “Israel får flyga genom saudiarabiskt luftrum

 1. Saudi har tidigare inte gett turistvisa till landet, men i år 2018 kommer de att börja utfärda turistvisum.
  Saudi kommer i ekonomiska problem om de inte kan divergera ekonomin från oljeberoendet, de har en växande befolkning med ökande krav ekonomiskt sett, och oljan kommer inte att stiga i pris som ger de inkomsterna.
  Saudi ser idag på Dubai som tidigare var helt beroende av oljeinkomster, men idag svarar oljeinkomsterna för endast 1%, som är en fantastisk utveckling som skett i landet för att inte vara helt beroende av olje och gasinkomster.
  Saudi har skapat en bra relation till Israel, Saudi och USA är allierade och USA och Israel är i sin tur allierade.
  Saudis ärkefiende är Iran som är på väg att ta platsen som Mellan Österns stormakt med 80 miljoner invånare och bra relation till Afghanistan, Iraq, Libanon, Syrien, Turkiet och kurderna.
  Saudi har stora problem med Houti rebellerna i Yemen, som sannolikt stöds av Iran.
  Israel ser Iran som en fiende som passar ihop med den policyn som Saudi har mot Iran.
  Det finns ingen tvekan utan det är mycket positivt för Israel att Saudi närmar sig Israel, därför Saudi har varit en stor sponsor för palestinierna.
  Kanske många länder i Mellan Östern har börjat inse att en Palestina stat på Västbanken finns ingen logik till, utan kan ses som orimligt.
  Den palestinska ledningen ställer helt orimliga krav mot Israel, som också gjort att inga framsteg har gjorts för palestinierna, utan endast blivit en rundgång som pågått i 70 år.

 2. Jättebra ! Men jag vill ha turistvisum till Saudi ! När kommer det ?

  (Kunde också vara spännande att åka till Gaza – men bara för en dagstur)

  1. Det är inga problem för dig att få visum till S-Arabien.Tror tvärtom de blir glada,om någon vill besöka detta land,bortom all reda och redlighet ! Tag gärna med en matlåda !!
   edtag gärna någon typ av munskydd,för redan när du sätter din fot på deras mark doftar det mer än illa (apa eller snarare kamel).. 🙂

Kommentera

%d bloggare gillar detta: