Stäng

Yoga med rasistiska förtecken

Samhällsnytt uppmärksammar en professor vid Michigan State University som anser att vita människor som yogar, medverkar till att befästa en strukturell rasism.

Av utseende och namn att döma, har damen i fråga sina rötter i Indien. Yogan har som bekant sitt ursprung i just Indien och kom inte till västvärlden förrän i mitten av 1800-talet.

Enligt professorn, Shereena Gandhi, är vita utövare av yoga en del av ett maktfullkomligt och förtryckande system där vita vill visa prov på sin överhöghet.

Det här hävdar Gandhi i en text hon publicerade den 19:e december, tillsammans med en individ vid namn Lillie Wolff. Wolff titulerar sig antirasist och har själv utövat yoga sedan 2003. Det komiska med denna individ och hennes syn på vit överhöghet och det rasistiska i att vita utövar yoga, är att hon själv är vit som puder.

I Gandhis och Wolffs text kan man utläsa att vitas närvaro på yogakurser hämnar utövandet och syftar till att göda den redan välmående vita klassen. Den som vill fördjupa sig i texten, lär snart inse att dessa bägge individer ger uttryck för allt som rasism egentligen handlar om, dvs att peka ut en grupp som skyldiga till allt ont. Vill ni inte fördjupa er (vilket ni faktiskt borde) kan hela texten sammanfattas med dessa få ord.

”Då de flesta vita människor inte lär sig att konfrontera och undersöka rasismens smärtsamma obekvämligheter, och deras medkänsla i det, fortsätter cykeln av förtryck, kuvande och konsumtion”

News.com

Texten i sin helhet, även den på engelska

Bör man ta två förvirrade individer som Gandhi och Wolff på allvar? Egentligen inte, om det nu inte vore för att samma förvirrade individer också finns i Sverige där man gjort det till sitt kall att piska upp stämningen mellan vita och minoriteter.

Nu håller inte alla med. Några axplock från de kommentarer som publicerats. Först från News.com

”Jag är svart och gillar yoga. Är jag också rasist?”

Yoga är varken rasistiskt eller satanistiskt. Det enda som kan uppfattas som hemskt är svårigheten att hålla inne en fjärt när man byter ställning”

”Yoga är rasism – Kan någon hjälpa mig att förstå”

Så nu är yoga plötsligt rasism för att vita kvinnor uppskattar det”

”Min 36-årige make lider av multipel skleros och yogar för att lindra smärtan. Enligt artikeln är han plötsligt en outbildad vit överklassrasist som bidrar till den vita överhögheten. Skaffa er ett liv tjejer”

Därefter några från själva artikeln och här har man funnit några själsfränder.

”Ja, missbruket av yogans traditioner är äkta…men vem är jag att säga det. Jag är bara en brun tjej”

”Självutredning markerar en bra lärare och de flesta jag känner finns i samhället för att belysa rasism. Vi kom inte till en andlig, psykisk och fysisk värld av yoga av misstag”

”Vi grupperar inte människor i kategorier och uppdelningar. Gör ni?”

Har ni någonsin tänkt på att det ofta är dessa antirasister som pekar på hudfärgen när de tillåter och nekar, hatar och älskar, hyllar och fördömer? Gör inte det här antirasisterna till rasister? Klart att de inte förstår, men visst gör ni?

Det vore intressant om ni som själva yogar, tog upp de här antirasisternas artikel på nästa möte och diskuterade saken. Jag lovar att Petterssons kommer att publicera en eventuell konversation.

Till sist en bild som visar ett gäng obildade, vita fullblodsrasister under en klass.

 

11 reaktioner på “Yoga med rasistiska förtecken

 1. I vilket fack vill de två förvirrade individerna Gandhi och Wolff placera personer som liknar denna kvinna vars hud är både mörk och ljus.

  http://i.ytimg.com/vi/CObWWE63OLM/maxresdefault.jpg

  Kan Gandhi och Wolff tillåta sådan människor att utöva yoga? Om svaret är Ja … är då sådana personer till hälften välmående vita överklassförtryckare medan den andra hälften klassas som offer för förfärlig strukturell rasism.

 2. Men… HALLÅ?! – Allt som har med reinkarnerat liv att göra ÄR, vad vi idag kallar ”rasistiskt”!
  ”Karma”, är ju en strävan efter kontroll, och att sätta denna kontroll som en post i livets CV! …’jag har genomlevt ’18’ liv och är nu i ’arisk’ status! Snart övergår jag i Nirvana. Så, ska ni ha en expert, så ska ni välja mig. Innan jag trancenderar över i ett – ’AUM’…. Zen vet jag inget mer.”

 3. Minns en episod på Malmö högskola då en student med indiskt ursprung adopterad av ett socialt priviligerat svenskt par utsatte en annan student för systematisk mobbning. Vid flertalet gånger hånskrattade hon den andra rakt upp i ansiktet och hade t o m fräckheten och fråga henne om hon hade intellektuella hinder att förstå undervisningen.

  Denna mobbade student infödd etnisk svensk hade växt upp under dysfunktionella förhållande och hade varit utsatt för vanvård inom samhällets regi. Hon mådde fortfarande dåligt och hade psykiska sviter på grund av sin bakgrund som avspeglade sig i ansiktsuttryck som gjorde att hon såg osäker och bortkommen ut.

  Denna indiska härstammar säkert från den kastlösa parian i Indien och sedan automatiskt hamnar i övre medelklassen/överklassen här. Dessa sociala fördelar använder hon till att se ner på de mindre besuttna här i det svenska värdsamhället.

 4. Då utgår jag ifrån att det bara är tillåtet för vita människor att använda TV, datorer, mobiltelefoner, cyklar, flygplan, rymdraketer, satelliter och allt annat som västerlandet uppfunnit?

  ”Man” pratar om ”White Supremacy”. Men herregud, allt av betydelse för ett modernt samhälle har vita människor uppfunnit och exploaterat. Plocka bort allt som jag listat ovan och tänk er samhället utan dessa ting.

 5. Ägnar sig universiteten åt sånt här trams är det skrämmande! ”Proffessorn” ska åka till Indien och lägga sin energi på att jobba mot kastsystemet istället för att kasta skit på de människor som skapat samhället som gett henne alla möjligheter!

  Förresten, positionen professor på ett västerländskt universitet är väl i så fall också ”kulturappropriering”, för sedan NÄR blev indier en förtryckt MINORITET?!

 6. Då de flesta inte vet vad yoga är, dessa tjejer i artikeln inkluderat trots i sin status som proffessor, vill jag gärna upplysa med information.
  Yoga är i första hand en hinduisk spirituell praktisering. Att bli vig är helt enkelt en biprodukt av hinduisk tillbedjan som återfinns i de tidigaste hinduiska heliga skrifterna som yoga sutras av patanjali och bhagavad ghita och målet med yoga är att gemongå en spirituell evolution, att uppnå ”gudsmedvetande, Jag är Gud”. Den här processen, (även kallat kundalini syndrome eller ascention symptoms) manifesterar sig både fysiskt och psykiskt i form av krypningar i kroppen, plötslig och svår huvudvärk, känslighet för ljud, förändrad hjärtfrekvens, humörsvängningar, upplevelser av energier med mera. Låter demoniskt och förvånelsen är liten då man finner att satanister på joy of satan . Org har ett lexicon på sin hemsida med information om allt från yogans alla delar till satanisk tillbedjan.
  Jesus är enda vägen

 7. Jag är grannist. Uppäxt en bit utanför samhället på en hästgård, min mamma tyckte om att hålla grannarna på avstånd. Så jag tycker inte om att ha grannar inpå husdörren. Grannist, alltså.

  Nu har jag blivit grannofob också, eftersom jag är lite rädd för mina nya grannar längre ner på gatan, de ser skumma ut och uppför sig störande. Jag frågade på kommunkontoret om det är OK att göra som de gör, och då fick jag diagnosen ”grannintolerant”.

  Nu visar det sig att mina nya grannar har anmält MIG för att mitt ständiga rastande av min älskade hund irriterar dem, så kommunens miljökontor har bett mig vara mer grannvänlig och visa hänsyn till mina nya grannar.

  1. Sara från Skåne :
   Med oro läser jag det du skriver, ju mer som myndigheter blandar sig i ju sämre mår vi .
   Jag lever ofta i en miljö långt uppe i bergen, där livet är hårt men ärligt.
   Det är ett liv med rejäla människor och det är tryggt !
   Om jag hade kurage nog så skulle jag strunta i all media, dock är nyfikenheten pockande.

 8. OK, have it your way, Shreena. Vi tar avstånd från allt vi fick från Indien, d.v.s yoga, curry osv. Nollan får ni inte tillbaka, den fick vi genom araberna. Bra så?

  Får vi då tillbaka allt ”ni” fick från oss, som datorn som du använde för att skriva boken, elen som användes för att driva datorn, bilen, flyget, upplysningen som gjorde det möjligt för dig som kvinna från Indien för att få jobb som ”professor” i USA, etc? Det är ju kulturell appropriering för sig att bara ta från vita människor och dessutom klaga på allt.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: