Stäng

Live: uppskjutningen av Space X

VETENSKAP. UPPDATERAT: Space X:s jätteraket Falcon Heavy har framgångsrikt skjutits upp från Kennedy Space Center i Florida och är på väg ut i rymden med en hastighet på över 5000 kilometer i timmen. 

TIDIGARE: Det blir vädret som avgör om uppskjutningen av Space X:s jätteraket Falcon Heavy blir av i kväll, som planerat. Rakettestet var först schemalagd till 19.30 svensk tid, men har fått skjutas upp i flera omgångar på grundav kraftiga vindar. Ny tid för uppskjutningen är 21.45, meddelar Elon Musk på Twitter.

Om testuppskjutningen lyckas blir det den största sedan Apollos Saturn V år 1973. Det är dock långt ifrån säkert – Musk bedömer själv chanserna till 50–50: – Det kommer garanterat bli spännande, på ett eller annat sätt, sa han till reportrar på tisdagen.

Förhoppningen är att raketen ska kunna bli marknadens mest kraftfulla raket och föra människor upp i rymden, på sikt till månen och Mars. Blir uppskjutningen inte av i dag kan den genomföras samma tid på onsdag.

Förväntningarna – och farhågorna – är stora. Kommer raketen att skjutas ut i rymden? Eller sprängas i bitar redan på uppskjutningsrampen? Elon Musk, grundare av Space X, anger oddsen för framgång eller fiasko som 50–50.

– Det kommer att bli spännande, på det ena eller andra sättet, sade han till journalister inför uppskjutningen, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Ombord finns inga människor men väl en sportbil, av märket Tesla. Musk, som även är ägare och grundare av elbilstillverkaren Tesla har skrivit på Twitter att han älskar tanken på en bil som driver runt i rymden och som möjligtvis om miljontals år upptäcks av utomjordingar. Space X har också placerat en provdocka i rymddräkt i förarsätet på sportbilen.

Förhoppningarna är att det första stegets tre bärraketer ska ”överleva” uppskjutningen och kunna återanvändas. De två sidoraketerna är tänkta att fall ner på Cape Canaveral medan den tredje är programmerad att landa på en fjärrstyrd farkost till havs.

Fakta: Space X Falcon Heavy

Falcon Heavys första steg består av motsvarande tre Falcon 9-raketer– som är den vanliga raketen som Space X använder x – uppdelat i tre kärnor med totalt 27 motorer. Det andra steget, som brinner i 397 sekunder, består av en motor.

Med sig ombord har raketen en speciell last, nämligen en sportbil av märket Tesla.

Enligt Space X ska raketen kunna föra en last på 64 ton till omloppsbana runt Jorden. Den är gjord för att föra människor upp i rymden och så småningom till månen eller Mars.

Källa: Space X/Kennedy Space Center

4 reaktioner på “Live: uppskjutningen av Space X

  1. Ursäkta men jag måste nog förklara mig.
   Vad jag menar med människoliv är att istället för att satsa miljarder på något så meningslöst som dessa rymdraketer så borde man skänka dessa pengar till hjälp åt svältande och hemlösa i världen.
   Dom pengarna skulle nog räcka till hundratusentals människors räddning till livet.

   1. Jag är skeptisk över att dessa pengar skulle hitta mer rätt än alla andra försök som gjorts att reada ut ulandsproblemen.
    Det finns alltid någon stamhövding eller diktator som tar det som är kavar när hjälporganisationernas välavlönade personal tagit sina delar.
    Rymdforskning har trots allt gett en del utveckling tillbaka som kommit mänskligheten tillgodo.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: