Stäng

160.000 lastbilar kom med varor till Gaza förra året

MELLANÖSTERN. Ni vet att SVT och andra brukar rapportera om Israels bojkott av Gaza. Den är inte så kraftig som det verkar på medierna, för det första har Gaza även gräns mot Egypten, för det andra passerar mängder med människor och gods gränsen till Israel varje dag, dessutom är SVT:s tidigare reporter Samir Abu Eid knappast opartisk. Läs här. Numera atbetar Samir åt TV4. Han är visserligen född i Finspång av svensk mamma men pappan är palestinier och han har släkt i ”Palestina”. 

160.000 lastbilstransporter med varor och förnödenheter kom till Gaza förra året. Rapporten visar även att gränskontrollerna förhindrar införsel av vapen.

Statistik visar att de flesta av leveranserna till Gaza går genom Kerem Shalom-gränsen. Rekordet för antal lastbilar som passerade gränsen under en dag sattes i april förra året då 1.000 lastbilar passerade.

Israels försvarsdepartement uppger samtidigt att hundratals smugglingsförsök av vapen kunnat avslöjas vid gränskontrollerna under förra året. Bland de beslagtagna vapnen fanns bland annat explosivt material.

Vid gränsstationerna Yehudah och Shomron registrerades 15 miljoner passerande palestinier, den högsta siffran någonsin och 2 miljoner fler än 2016. I genomsnitt passerar 60.000 palestinier gränsen dagligen för arbete, sjukvård och andra ärenden.

Cogat 

5 reaktioner på “160.000 lastbilar kom med varor till Gaza förra året

 1. Om palestinierna är verkligen intresserad av en egen stat är det Gaza som är den möjligheten.
  Gaza tillhörde Egypten från 1948 till 1967 när Gaza ockuperades av Israel, men idag gör inte Egypten anspråk på Gaza och inte heller Israel, därför kan det inte finnas något hinder att det blir en palestinsk stat.
  Gaza har alla möjligheter till en självständig palestinsk stat, de har en kustremsa som är mycket värdefull.
  Det har funnits planer på att en stor containerhamn kunde förläggas till Gaza, sedan finns mycket stora möjligheter för turismen, och Gaza kunde bli ett arabiskt finanscentrum.
  Dubai exempelvis var tidigare helt beroende av oljeinkomster, men genom att de skapat andra inkomster svarar oljan idag endast för 1 % av landets inkomster.
  Gaza har alla möjligheter att bli en succe stat. och inte som nu att de är helt beroende av bidrag från FN och andra länder.
  Det finns inte färskvatten på Gaza men det är lätt avlöst genom avsaltning av havsvatten, som också många andra länder i området använder.
  El energin kan produceras genom att bygga ett gasverk som ger ren energi och gas finns i området.
  Att Västbanken skall kunna bli en palestinskt stat är endast önskedrömmar kan ses som helt orealistiskt, Israel och USA skulle aldrig accepterat något sådant och EU går inte heller emot USA.
  När man ser till bosättningarna som Israel har investerat på Västbanken med all annan infrastruktur sedan 1967 när Västbanken ockuperades av Israel, finns det inga planer på någon palestinsk stat från Israel, på Västbanken.

  1. Hamas som är en terroristgrupp har styrt Gaza sedan 2007 och de har gjort ingenting för att befolkningen skulle få en drägligare tillvaro, utan istället tvärtom.
   Hamas har i sitt partiprogram att de skall inta hela området det som är Israel idag och det skall bli en islam stat med araber som styr landet. Hamas anser att alla palestinier som lämnade Palestina 1947-48 skall ha rätt att återvända som rör sig om ca 5 miljoner människor med deras ättlingar.
   Hamas krav är helt orimliga och kommer aldrig att bli verklighet.
   Det som sedan Hamas gör är att de skjuter hemmagjorda raketer mot civilbefolkningen i Israel, som definierar dem som terrorister.
   Naturligtvis slår Israel tillbaka med flygbombningar m.m. i annat fall skulle terrorismen öka, men Israel har lärt sig att de måste slå tillbaka hårt.
   Det som sker är att massor med bostäder och infrastruktur blir förstörda och många människor mister livet också.
   Men det är Hamas som vill skapa kaos och förstörelse i Gaza genom sina raketbeskjutningar.
   Det är en skam att Sverige erkänt Palestina som inte finns och pumpar in massor med pengar till de här terroristerna, som endast leder till död och förstörelse. Det finns alla möjligheter att skapa något positivt för Gaza, men något sådant finns inte med Hamas.
   De måste vara mycket naiva som tror att de kan ta över Israel och skapa en islam stat där och ersätta judar med araber, men något sådant kommer aldrig att ske.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: