Stäng

Aftonbladet ljuger medvetet och vägrar rätta

FEJKMEDIA. Kristdemokraterna anklagar i ett inlägg på Facebook tidningen Aftonbladet för ett beteende som påminner om fake news. Anledningen är att kvällstidningen publicerat en ledartext där man gör osanna påståenden om partiet.

Det är Aftonbladets Anders Lindberg, ökänd för att ha svårt att hålla sig till sanningen som, i en ledartext hävdar att Kristdemokraterna vill att mer av vården finansieras med avgifter och privata försäkringar.

Detta är inte sant, menar KD, som begärde replik på ledaren. Men det var inte något de tilläts göra.

”Vi har försökt skicka in en replik till Aftonbladet. Men Aftonbladets ledarsida vill inte publicera den. De vill heller inte rätta sin text. Därför vi publicerar vi vårt svar här”, skriver Kristdemokraterna på Facebook.

Detta trots att det i pressens egna regler stor att nyheter ska vara korrekta och ”Felaktig sakuppgift skall rättas, när det är påkallat. Den som gör anspråk på att bemöta ett påstående skall, om det är befogat, beredas tillfälle till genmäle. Rättelse och genmäle skall i lämplig form publiceras utan dröjsmål och på så sätt att de kan uppmärksammas av dem som har fått del av de ursprungliga uppgifterna. Observera att ett genmäle inte alltid kräver en redaktionell kommentar.

”Att en så stor tidning med makt att sätta bilden av verkligheten använder inkorrekta uppgifter och ohederliga grepp är problematiskt och för tankarna till Fake News.”

Nedan texten från KD som Aftonbladets ledarredaktion vägrar att publicera

Många oroade personer har hört av sig till oss med anledning av att Aftonbladet i veckan publicerade en ledartext som hävdar att Ebba Busch Thor vill att sjukvårdens behov ska täckas genom privata avgifter. Det är inte sant.

Vi har försökt skicka in en replik till Aftonbladet. Men Aftonbladets ledarsida vill inte publicera den. De vill heller inte rätta sin text. Därför vi publicerar vi vårt svar här. Att en så stor tidning med makt att sätta bilden av verkligheten använder inkorrekta uppgifter och ohederliga grepp är problematiskt och för tankarna till Fake News.

Läs gärna vår replik här: Anders Lindberg skriver på Aftonbladets ledare (25/1) att Kristdemokraterna inte vill se höjda skatter för att finansiera sjukvården. Så långt har Lindberg rätt. Sedan hävdar han att ”mellanskillnaden ska finansieras av avgifter och privata försäkringar” och att Kristdemokraterna menar att sjukvården inte längre ska ges efter behov – utan efter plånbok. Hans påståenden är grovt felaktiga och han griper efter ett halmstrå för att kunna sprida misstro mot KD.

Det varken Anders Lindberg eller socialdemokrater i allmänhet verkar begripa är att höjda skatter inte är lösningen på alla samhällets problem. Kristdemokraterna satsar 27,5 miljarder kronor mer än regeringen på vård och omsorg i vår budget. Det är en fullt ut finansierad budget utan skattehöjningar. Istället har vi gjort en tuff prioritering där vi satt vården och omsorgen först. Vår tyngdpunkt ligger på att vården och omsorgen ska prioriteras igen och finnas för alla. Vi har inga förslag om höjda avgifter.

Kristdemokraterna anser att det offentliga måste ta ett mycket större ansvar för att säkra att alla i hela landet – oavsett var man bor – ska få tillgång till en högkvalitativ vård. Vi satsar på mer resurser men också för ett förändrat arbetssätt inom sjukvården. Reformer som syftar till att korta köerna, öka antalet vårdplatser, förbättra vårdgarantin och öka tillgängligheten till primärvården.

Vi vet att Kristdemokraternas politik har effekt. När vi styrde Socialdepartementet lyckades vi minska antalet som väntar i vårdköer från 130 000 till 40 000 personer. I dag, under Socialdemokraternas styre, är det 84 000 personer som väntar på vård längre än vad vårdgarantin tillåter. Det är oacceptabelt. I Kristdemokraternas Sverige ska alla kunna få god vård i tid.

-Pettersson säger att läs gärna annat om Anders Lindberg som har arbetat på socialdemokraternas partikansli och arbetade där då det var en skandal med falska e-postmeddelanden.

Anders är något väldigt motsägelsefullt, han kallar sig oberoende socialdemokrat – går det.

9 reaktioner på “Aftonbladet ljuger medvetet och vägrar rätta

 1. Aftonbladet, Expressen m fl ligger i bottenskiktet i Förtroendebarometern 2017. Bottenplaceringarna nedan :

  Siffra % = Förtroende per institution

  15 % Migrationsverket
  15% Partierna
  14% Kristdemokraterna
  14% Aftonbladet
  13% Miljöpartiet
  12% Facebook**
  12% Arbetsförmedlingen
  11% Feministiskt initiativ
  10% Expressen
  9% TV3

  Hela listan – Förtroendebarometern 2017 på länkarna nedan:
  Publicerat torsdag 6 april 2017

  https://www.kantarsifo.se/sites/default/files/reports/documents/fortroendebarometern_2017_kantarsifo.pdf

  … och

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6668437

  Ny Förtroendebarometer planeras komma ut någon gång i april 2018

 2. Har Aftonbladet tagit ledningen i valupptakten och satt ribban? Vad många påstått kan bli den smutsigaste valkampanjen någonsin tycks redan ha börjat under nollstrecket. Man får hoppas att det dyker upp några hederliga aktörer i valet, som kan rensa upp lite bland förvillande floskler och skadliga lögner i valkampanjerna. Annars blir det synd om allmänheten, som riskerar bli de verkliga förlorarna i valet.

 3. Christopher Jarnvall med ’Samtal med Samhället’ ringde Aftonbladet.

  Detta med anledning av en artikel i tidningen kring ett tidigare skånskt kommunalråd, misstänkt för våldtäkt.
  I vissa fall brukar Aftobladet skriva ut partitillhörighet – i andra fall inte.
  Inte i detta fall och han ville veta varför Aftonbladet nu mörkar.
  Reportern Gustaf Tronarp var ledig men svarade och hänvisade
  till redaktionen.
  Hon i växeln kopplar in till reaktionen först med Niklas Ornerud.
  Det blir telefonsvar ”Den ni söker är inte anträffbar ….”.
  Hon i växeln kopplar därefter till Erik Melin samma sak där.

  Samtal 184: Samtal med samhället ringde Aftonbladet

 4. Tidningen faller som fågel Fenix från skyn.Flyger man högre än dom falska vingarna bär, blir konsekvensen fallande upplagor och till slut nedläggning.
  Även om LO med medlems avgifter stödjer en lögnaktig propaganda apparat. Som därtill är lik en hatorgan, som medvetet tillverkar motsättningar i samhället.Slutet närmar sig dock, och desperationen växer.
  Låt den försvinna liksom de illa luktande dimmor som den spridit.

 5. En i raden anledningar till att bevisbörda måste finnas hos media. Annars måste det tydligt anges att det handlar om filosoferande och inte nödvändigtvis handla om sanning (fiktion).

Kommentera

%d bloggare gillar detta: