Rikspolischefen: Vi måste få ner mordnivåerna


BROTTSLIGHET. Under 2017 drabbades Sverige av 43 dödsskjutningar. Det nya året har inte börjat mycket bättre. – Det är svårt att eliminera mord helt och hållet, men vi måste få ner nivåerna betydligt, säger rikspolischefen Dan Eliasson.

I veckan valde rikspolischefen Dan Eliasson bort att närvara på Folk och försvars konferens i Sälen. I stället har han informerat sig om polisens arbete mot den grova brottsligheten i Malmö, Göteborg och i Stockholmsområdet.

Det finns en del att uppdatera sig om. För bara några dagar sedan detonerade ett explosivt föremål vid polisstationen i stadsdelen Rosengård i Malmö och orsakade materiella skador. I samma stad exploderade en polisbil under mellandagarna. I Rinkeby i Stockholm har två unga män skjutits till döds och förra helgen skedde dödsskjutningar i Helsingborg, Sundbyberg och Malmö.

Nu gäller det att se till att det dödliga våldet inte eskalerar, säger Eliasson under ett besök i Malmö i veckan.

– Våldspotentialen som vi har sett på Järvafältet (främst Rinkeby, Tensta och Husby) och i Malmö är betydande. Det går snabbt när de kriminella nätverken börjar skjuta på varandra och det vill vi inte se. Vi vill få stopp på det.

Det vänder vänder vid nyår sa Eliasson i november 2016. 

Förra året sköts 43 människor ihjäl i Sverige och de allra flesta fallen är kopplade till kriminella konflikter. Samtidigt lämnade polisen över 2,7 procent färre våldsbrottsärenden till åklagare 2017 jämfört med året innan.

– Nu gäller det för oss att visa att vi bryter även den trenden. Och det ska vi göra under 2018 – jag har stora förhoppningar att det ska klaras av. Eller rättare sagt: vi får inte misslyckas där. Vi ska förbättra resultatet även på det området, säger Dan Eliasson.

Totalt sett redovisade dock polisen 3,1 procent fler ärenden till åklagare under 2017 jämfört med 2016.

 

-Pettersson säger att rikspolischef Dan Eliasson sa precis samma sak i slutet på 2016. Då lovade han att nu vänder det…inte fan vände det, det blev bara värre och jag tror inte en sekund på årets förhoppning…


29 responses to “Rikspolischefen: Vi måste få ner mordnivåerna

 • Kalle

  Vi kanske skall starta en liten insamling till förortsligisterna så att de istället för att skjuta varandra sanerar bort löss som Eliasson.

  Gilla

 • Jhonsson

  Dan Eliasson kan ju börja med att se till att få stopp på invandringen av mördartyperna från balkanstaterna och Mena- länderna. Om man hela tiden fyller på med folk, som löser sina problem genom att ta livet sin antagonister, får man det så, som vi har det i Sverige just nu.
  Löfven och hans gäng har inte fattat sammanhanget mellan orsak och verkan. De kommer säkert att fortsätta importen tills dess vi har fullt inbördeskrig i landet. De som kommer hit bryr sig inte om Sverige ett j-a dugg, bara bidragen betalas ut som de skall. För dem är det släktskap och klaner som sätts före allt annat.
  Syn att vi under de sista 15-20 åren låtit politikerna ödelägga vårt en gång så fina land.

  Gilla

 • El gringo

  Jimmie Åkesson sätter imbecillen Åsa Romsson på plats.

  Gilla

 • Fredde

  Ja noterar att Ernman, Betnér, Schyffert och de andra B-kändisarna är behagligt tysta…

  Kan det vara så att de mot alla odds insett vad som pågår i Sverige?
  Det är nästan så att jag vågar hoppas på det.

  Gilla

 • Avmaskad

  Ett bra sätt att få ner mordnivåerna är att inte ta in fler mordbenägna i landet. Tyvärr vill vår regering hellre rensa lite i landet än att bättre kontrollera utsädet.

  Gilla

 • Magnus 2

  De vore på tiden att ta hjälp av dom som vet hur klaner fungerar. Klaner bildas just för att man saknar förtroende för samhället så de här är deras sätt att lösa problemen. När myndigheten tror att dessa människor tar hit sina anhöriga så är de igentligen klan medlemmar som kommer hit. Dan Eliasson kan inte lösa problemet eftersom kunskapen saknas. Han har valt att sitta i tryggheten och hoppas att någon annan ska lösa hans problem. Svenskarna borde också skapa klaner så vi kan försvara och hjälpa varandra. Vi hade de på 1600 talet för att överleva.

  Gilla

  • Truthfighter

   Det skulle vara vi på Petterssons då. 🙂 Petterssons klan! Ja, det är väl vi det! I vått och torrt! 🙂

   Gilla

 • Truthfighter

  Tänker han prata ner mördandet, eller vad????? Tänker han lösa mördandet som antalet sjuka eller arbetslösa????? Genom att försämra mördarförmånerna????? Man kan inte bara tänka ner mördandet, hur välfunnet tänkarband man än har på sin skalle. Varför inte ta foliehatt på på en gång, herr Eliasson, så kanske du löser mördandet på en gång. Om inte nån är inne i din skalle och rotar förståss, som hos John Malcovitch, så att du får ett mer psykbryt än du någonsin har haft, även om du är rätt van vid det numera.

  Gilla

 • Hönsmamman

  Nya armband designas inför den stundande valsäsongen?

  Är S rädda att för många av deras potentiella röster skjuts av?

  Gilla

  • Truthfighter

   Bra! Så vi vet var vi har dom dumma! Det får mig att tänka på en scen ur ”Grotesco”, där människor från vår tid gick ner i en tunnel, och där hade det blivit en spricka i tiden. Och in vällde ”goa gla’a” göteborgare från 70-talet. Mannen i familjen som först mötte dem, blev liksom paralyserat kvarhållen, och skrev i förtvivlan, ”fly fly!” Så blir det väl, när man möter dessa dinkedockor till poliser.

   Gilla

 • Grune

  Jag och alla andra SVENSKAR har lösningen på hur man får ner antalet mord i Sverige. STOPPA INVANDRINGEN !!!!!!!!!!!!!!!!!

  Gilla

 • Sven

  Ja det har redan vänt…………….åt fel håll!!!

  Gilla

 • Peter Skoglund

  Vilka ”vi”?

  Jag är definitivt inte ”vi” med dig, Dan.

  Förmodligen inte heller majoriteten av poliskåren och den svenska allmänheten.

  Gilla

 • age

  Hade han simultantolkning till arabiska på föreläsningen?
  Hans nya poliskår kommer ju att kommunisera på arabiska.
  Hans fråga på allmäna media hur polisens organisation ska se ut
  ”nu och i framtiden” skulle besvaras på ARABISKA.

  Hur länge kan en sådan sitta kvar på en ansvarsfull post?
  Nästan värre landsförräderi än ”öppna ERA hjärtan!”

  Gilla

 • Krister

  Om han på sikt lyckas vända polisen i rätt riktning kommer det tydligt framgå i traditionell media. Men ingen kommer visa på hur dåligt det ändå går för polisen jämfört med innan Eliasson blev chef.

  Gilla

 • compulsoryunion

  Utvisningar är det enda som fungerar. Blatte hotar och vill mörda t.o.m. i fängelset.

  Gilla

 • Sven-Erik

  Förra året sköts 43 människor ihjäl i Sverige och de allra flesta fallen är kopplade till kriminella konflikter. Samtidigt lämnade polisen över 2,7 procent färre våldsbrottsärenden till åklagare 2017 jämfört med året innan.

  – Nu gäller det för oss att visa att vi bryter även den trenden. Och det ska vi göra under 2018 – jag har stora förhoppningar att det ska klaras av.
  Bryta även den trenden?????? Va fan menar han. Vad är det för trend som brutits???? En sådan självgod nolla.

  Gilla

 • verklighetochsanning

  Vi måste få ut mördarpacket och deras anhöriga ur vårt land, Snarast!

  Gilla

 • Kurt

  Jag spy när jag se denna paus clown i en polisuniform

  Gilla

 • centurion

  Nu är det nog kört för DD ; Danne-Dumskalle. Prata om ”Nivåer”, när det handlar om slocknade människoliv. Nu blir nog inte den lille Fridolin-pojken nådig att tas med. Minns den uppjagade stämningen i samband med att begreppet ”Volymer” kom upp på dagordningen. Då var det Allan Widman(fp), Tobias Billström(m) och Magdalena Andersson(s), som fick löpa gatlopp. Som sagt, DD sitter löst nu…

  Gilla

 • SasjaL

  Mycket snack och lite verkstad! Som bäst har man borrat nya hål för vattnet att rinna ut ur, i den skjunkande skutan Sverige …

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: