Rikspolischef Dan Eliasson är inte så dum som man tror, han är dummare…


BROTTSLIGHET. Rikspolischef Dan Eliasson har varit med på bloggen många gånger, och jag tror inte det finns ett exempel som är smickrande för herr Eliasson. För en vecka sedan satt rikspolischefen och ljög om att det vänt och att polisen klarade upp fler brott än tidigare. 

Anledningen till rikspolischefen siffror kan ni läsa om nedan och det är därför Pettersson använder det något grova språket i rubriken.

Hur kan en polis kalla bötfällning av måttliga fortkörare för uppklarade brott?

Det bästa statsminister Stefan Löfven kan göra för det svenska folkets trygghet är att sparka Dan Eliasson och sedan avgå själv.

Trafikpolisen i Region Mitt utser sedan i höstas ”Månadens bubblare” – en tävling där poliser belönats om de ökar alkoblåskontroller och bötfäller folk som kört sex till nio kilometer i timmen för fort. Tävlingen har gjort kollegorna inom polisen förbannade.

 • ”Är det rimligt att rättsvårdande myndigheter tävlar i att ge medborgarna straff?”
 • ”Tävling att bötfälla vanliga samhällsmedborgare, det dummaste jag hört på länge.”
 • ”Detta med månadens trafikbubblare är för mig bara ett annat sätt att införa pinnjakten med ett annat namn.”

Så lyder tre av kommentarerna på polisens intranät.

Sedan i höstas utser polisens Region Mitt ”Månadens trafikbubblare” – de lokalpolisområden som lyckats bäst med att öka andelen ”blås” och andelen böter för fortkörare i spannet sex till nio kilometer i timmen för fort, alltså de lindrigaste fortkörningarna.

Bakgrunden är en nationell trafikstrategi för att öka antalet nyktra förare på vägarna, sänka medelhastigheten och minska antalet döda och skadade.

– Forskningen visar att vi måste bli bättre att rapportera personer som överskrider hastigheten mellan 6 och 9 kilometer, säger Mikael Hedström som är pressinformatör för Region Mitt.

”Respekten för oss inom polisen har nått botten då vi till och med blir attackerade med handgranater! Att vi då utlyser en tävling om vem som kan attackera den laglydigaste medborgaren som under ett ögonblick glömmer att ha järnkoll på hastighetsmätaren är fan i mig helt galet” lyder en kommentar.

Mikael Hedström, polisens pressinformatör, menar att kritikerna missförstått satsningen. – Det är ingen tävling utan man vill uppnå ett mål.

Vad ska man kalla det då? – Man kan kalla det en mätmetod för hur man når våra mål.

Den mest framgångsrika ”bubblaren” har varit polisområde Västra Mälardalen, som i september ökade alkoblåsen med 312 procent. Samtidigt var andelen positiva blås – upptäckta rattfyllerister – låg.

Under september och oktober blev också Västmanland, Västerås och Hälsingland ”bubblare”, alla med tvåsiffriga procentökningar.

Mikael Hedström medger att man kan ha misslyckats i den interna kommunikationen kring satsningen, som nu ska utvärderas. Men han kan inte svara på när utvärderingen är klar.

Vem kan svara på det?– Det är ingen som kommer att svara på det, utan det kommer att göras en utvärdering och sen kommer man att svara. Men det är ingen extern fråga utan en intern fråga hur vi kommunicerar internt, och den behåller vi för oss själva.

SVT

-Pettersson inser att denna lekstuga är socialdemokraten Dan Eliasson chef för. Polisen bötfäller måttliga fortkörare men hittar inga rattfyllon som är meningen med kontrollerna medan det skjuts och våldtas över hela vårt land…

Avgå Dan Eliasson.

Eliasson ljuger, han vet att han hamnade där han är för att han är socialdemokrat.


14 responses to “Rikspolischef Dan Eliasson är inte så dum som man tror, han är dummare…

 • Tony

  Men han har partibok, och det är samma sak i Sossepartiet som
  att det förr krävdes pass för att komma in i Sverige, har du bara
  partibok kan du få vilken tjänst som helst, den öppnar alla
  dörrar.

  Gilla

 • Jhonsson

  När man läst om denna ”tävling” inom poliskåren, så är det lättare att förstå, varför brottsligheten ökar och varför allt färre brott utreds.
  Men hur kan Dan Eliasson tillåtas,att sitta kvar?

  Gilla

 • Realist

  Kan berätta en liten ”anekdot” från södra norrlands inland !!!

  En bil med 4 ”utomnordiska” män är på väg till närmaste stad inom regionen och färdas på en riksväg, fullt normal i våran landsdel.
  De klarar inte av ”väglaget” utan råkar få en sladd och kommer över vägbanan och är NÄRA ATT KROCKA MED EN MÖTANDE BILIST.
  Bilen med de fyra hamnar i diket på den andra sidan av vägen, upp och ner.
  Med stor tur klarade den mötande bilen av att inte KROCKA med dom.
  Till platsen kallas – Räddningstjänst (finns lokalt i närheten) – Polis i första hand.
  Räddningstjänsten konsaterar att ingen är skadad men inväntar polisen, innan de kommer vill de FYRA i bilen som hamnade på taket, att Räddningstjänsten ska KÖRA dem till närmaste stad, dit de ursprungligen var på väg (de hade ca 50 km kvar till målet).
  De fick till svar att de fick ringa taxi om de skulle vidare.
  När polisen kom så kollade de först nyckterhet och om någon var skadad !
  Då var det någon som sade sig ha ont i en ”axel” så polisen tillkallar en ambulans !
  När ambulansen kommer så kliver de FYRA männen in i den och åker till det närmaste lasarettet (dit de ursprungligen var på väg) !!
  Vad som hände sedan vet jag ej men bilen ligger fortfarande i diket bredvid vägen !!!
  Efter en enkel kontroll med Transportstyrelsen så kan man se att bilen är avregistrerad APRIL 2017 !!!!!!!

  Gilla

 • Billy Boy

  Domaren Lennart Strinäs och kriminologen Jerzy Sarnecki hade synpunkter på polisens arbete och hur de prioriterar.

  Sarnecki är ute och yrar med sina svårbegripliga konstateranden igen. Han menar att polisen, liksom politiker och medier, fokuserar för mycket på uppklarningsstatistiken istället för på det brottsförebyggande arbetet.

  Varför kan inte polisen m fl arbeta med både uppklarningsstatistik och det brottsförebyggande arbetet. Särskilt nu när det krisar överallt inom rättsväsendet och trovärdigheten rasar. I stället för att frisera och mörklägga …lägg ALLA korten på bordet … publicera det verkliga läget öppet och ärligt i media för allmänheten att ta del av allt och inte som nu … en hel räcka med utspridda dimridåer, dravel, lögner mm endast ägnat att förvirra.

  Det har svenska folket full rätt att kräva och då i första hand från rikspolischefen Dan Eliasson (S) själv.

  Citat

  Kriminologen: Fokusen på polisens uppklarning är skadlig

  Förra året lämnade polisen vidare fler utredningar till åklagare, men samtidigt minskade antalet uppklarade våldsbrott. Domaren Lennart Strinäs och kriminologen Jerzy Sarnecki menar att det kan tyda på att polisen utrett enklare brott för att bättra på statistiken.

  När polisen förra året redovisade statistiken för antalet uppklarade brott för 2016 hade antalet ärenden som lämnats vidare till åklagare minskat med 10 procent. Rikspolischefen Dan Eliasson lovade då bättring, och när statistiken för 2017 kom hade antalet uppklarade brott ökat med 3,1 procent.

  Bäst är statistiken för narkotikabrott, trafikbrott och skadegörelsebrott. När det kommer till våldsbrotten så har antalet uppklarade brott däremot minskat med 2,7 procent.

  – Vad som gör mig lite fundersam när jag tittar på de här siffrorna är att de två brottstyper som har ökat är trafikbrott och narkotikabrott, det vill säga två typer av brott som är relativt sett lättutredda. Så att det här ger lite en hint om att man har utrett enklare brott för statistikens skull, säger Lennart Strinäs, chefsrådman i Malmö tingsrätt, till Agenda.

  För stort fokus på uppklarningen

  I somras uppgav flera poliskällor, runt om i landet, för Svenska Dagbladet att de fått direktiv att prioritera de lättutredda brotten just för att bättra på statistiken.

  – Om det är på det viset så stämmer det med min hypotes om att fokuseringen på personuppklarningen är för stor, till och med skadlig, när det mest centrala är att förebygga brott, säger kriminologen Jerzy Sarnecki.

  Jerzy Sarnecki menar också att polisen, liksom politiker och medier, fokuserar för mycket på uppklarningsstatistiken istället för på det brottsförebyggande arbetet.

  – Alla övriga uppdrag som polisen har är väldigt svåra att mäta. Det är inte lätt att mäta brott som aldrig begåtts även om det inte alls är omöjligt. Därför har hela fokusen varit på uppklarade brott, vilket bara är en del av det stora polisuppdraget, säger han. (Publicerat 13 januari 2018)

  Slut citat

  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/kriminologen-jerzy-sarnecki-fokusen-pa-polisens-uppklarning-ar-skadlig

  Gilla

 • Fredde

  Enligt BRÅ minskade antalet anmälda stölder förra året, det kommer vi säkert att få höra.

  Kruxet är ju att det är ju ingen idé att anmäla stöld, ingen kommer ju att göra nåt med anmälan ändå.

  Antalet våldtäkter ökade med 10 procent år 2017, men det kommer förmodligen PK.maffian förklara bort med ”ökad benägenhet att anmäla”.

  Det gäller att hålla svenska folket ovetande….

  Gilla

 • Thomas

  Dan Eliasson påminner på flera sätt om kapten klänning,
  vem blir först att avslöja hycklaren? Något lurt är det med den mannen.Äcklig.

  Gilla

 • Realist

  Alla medborgare ute i landet som inte bor i en stad !!!
  Titta nu på SVT 1 – DEN SVENSKA VÄLFÄRDEN – bra att se och höra även om det är ”skulpterat” för oss tittare !!!!

  Gilla

 • bjornwiklund

  Gott och väl att ha kontroller för att dämpa medelhastigheten vilket sparar liv…. enligt polisens uppskattning skulle atta dösolyckor försvinna om medelhastigheten minskade med 10km/h….. jaa dream on… kanske ligger pengar i detta eller kanske något politiskt…..

  Gilla

  • Realist

   Helt klart att detta är ett uträknat kapitel, vi / de som bor på landsbygden har vår del av de som kör utan körkort / försäkring och oskattat !

   Ja ni kanske säger att det är underordnat och mindre viktigt !!

   Det säger NI TILLS NI HAR RÅKAT UT FÖR EN OLYCKA (mindre eller större) då får NI reda på vad som händer !!

   Enkelt NI STÅR FÖR HELA ”kalaset” måste betala allt kanske t.o.m. den som tillfogat olyckan eftersom den inte har – körkort, försäkring eller ett skattat fordon.

   Gilla

 • Kalle

  Man undrar vad för hållhake kräket har på Löven.

  Gilla

 • centurion

  Först kommer Prestigen. Sen kommer Statistiken. Efter det kommer Partiboken. Karriären har också sin givna plats. Den bottenlösa Dumheten får man på köpet. Folkförraktet och landsförräderiet står som spön i backen. Viljan att köra landet i botten är en gåta. Väljarkåren/skattebetalarna är endast intressanta en stund vart 4:e år. Någon logik i detta mörker, lär varken vi eller framtida arkeologer finna.

  Gilla

 • ossie

  Eliasson, Anders Lindberg, Löfven = Dum, Dummare, Dummast ordningen kan diskuteras.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: