Black street i Falköping

INSÄNDARETrots att risken är överhängande att jag stämplas som rasist så känner jag att jag måste skriva det här. Ventilera det som bekymrar mig. Jag bor i Falköping: känt för ost, tranor, megalitgravar, segelflygning och att det är en järnvägsknut. Och så den där dåren som gick in på McDonalds med en grävling, men han var från Skövde så det räknas inte. Det bor ungefär 32 000 personer här mellan Mösse- och Ålleberg, varav hälften på landsbygden.

I den del av staden som jag kommer ifrån ligger Wetterlinsgatan som är lååång och går mellan områden med hyreshus. Min mamma och min svärmor växte upp där och jag har bott där själv under flera år. Jag korsade gatan när jag gick till och från skolan under sex år och jag följde med hem till kompisar som bodde där. Jag blev inte hotad med kniv en enda gång.

Falköping har tagit emot många flyktingar både under Balkankriget och nu från Somalia och Syrien. Vi ligger över genomsnittet för mottagande och har gjort så i många år. Men medan jugoslaverna ville integreras så tycks somalierna inte vilja det. Trots inbjudningar så håller de sig för sig själva, vilket sägs bero på att vi infödingar är sådana för rasister.

Under 90-talet kallades Wetterlin för Kosovo Street i folkmun och nu går den under namnet Black Street. Den har också kallats Gazaremsan. Detta för att nyinvandrade får lägenheter där.

Under de senaste åren har det varit en hel del våld på Wetterlin, något som inte var ett problem förut. Rån, flera fall av misshandel (med och utan tillhyggen och där offret blivit utdragen ur bilen), skjutningar (och 2), knivhuggningar, gängbråk samt en våg av anlagda bränder. Det har även varit ofredanden av flickor på badet och stora slagsmål på gymnasiet. Gula Kiosken, dit jag gick så många gånger som barn för att köpa godis, brändes i stort ner förra året i en anlagd brand. Dessutom är det emellanåt rent kaos på återvinningsplatserna vilket ger en känsla av förfall.

Häromdagen hade jag och Maken varit tillsammans i 17 år och jag var ute på en eftermiddagspromenad. Jag fick för mig att gå nedför Wetterlin och kika upp på den mysiga lilla vindslägenhet som jag bodde i då. Jag ska medge att jag var lite tveksam först, men sedan blev jag arg. Ska jag inte våga gå vart jag vill i den stad där jag bor och vuxit upp? Det här är mitt hem!

Det hände ingenting när jag gick nerför gatan, förutom att civilpolisen följde efter en bil i sakta mak och blinkade att den skulle stanna. Efter en lång stund gjorde den det på en sidogata. Det har varit otaliga fall av olovlig körning samt ett uppmärksammat försök att smuggla in körkort. En del säger att somalierna i staden kör som galningar och jag har själv varit med om en man som uppenbart inte visste vad lämna företräde-skylten betydde. Han tutade och viftade ilsket på mig och jag är tacksam för att jag inte blev påkörd.

Och tydligen är det så att det fuskas på kunskapsproven. Märk väl hur man beklagar i texten att man inte kan ha teori på andra språk och att det inte är fuskarnas eget fel att de fuskar. Är det en rimlig inställning att vara undfallande istället för att kräva att man lär sig svenska? Vad gagnar personerna på sikt? Och denna, de låga förväntningarnas rasism, är inte så lite nedlåtande. Menar de att invandrare är oförmögna att skilja mellan rätt och fel? Att de är passiva offer utan möjlighet att påverka sin situation? Men detta är ett sidospår.

När jag gick nerför Wetterlin så noterade att jag inte mötte en enda vit människa. Kan det vara så att vi infödingar medvetet har börjat hålla oss undan från gatan? Däremot var varenda kvinna insvept i den typ av sjal som bara visar ansiktet och där den på vissa gick ända ner till marken. Allt sånt spelar egentligen ingen roll, men det visar att saker har förändrats.

Hörnan med små butiker bestod nu av mataffärer med överlastade skyltfönster och gräll neon. Företagande är alltid bra, men stilen känns så främmande och om jag gick in där skulle jag känna mig malplacerad. Dessutom skulle jag inte kunna förstå vad det är för varor då det står på arabiska på förpackningarna. Hur ska jag kunna visa välvilja och gynna deras verksamhet då?

När jag kom hem sa jag till Maken att jag gått förbi lägenheten där vi börjat vår courtship och han blev nästan mållös (kan tillägga att han jobbat en del på Wetterlin så han har koll).

– Gick du nerför Wetterlin?! Det kan du inte göra, även om du känner att du borde kunna göra det. Eller, du kan gå där, men du kan inte räkna med att vara samma person när du kommer hem.

Detta är alltså läget idag och det är så gränslöst sorgligt. Och, som jag inledde med, kommer jag förmodligen bli kallad för rasist för det här, vilket är absurt och visar att man inte vet vad rasism är. Men hur ska vi kunna förbättra något om vi inte får se det eller prata om det?

Det är som i en diktatur: alla vet, men ingen vågar säga något av rädsla för repressalier. Ni kan välja att missförstå mig. Att tolka in saker. Att vända på mina ord eller en använda en dålig formulering för att sätta en etikett på mig och slippa se problemen. Men dessa uttryck för intellektuell omognad och ohederlighet har ju inte fungerat speciellt bra hittills. För någon. Situationen har bara blivit värre, över hela landet. Det är dags att föra en diskussion utan invektiv. För vad sjutton ska vi göra åt det här?

Malin

Ovanstående är ett blogginlägg från Malin Karlsson som hon skickade till oss. Titta gärna in på hennes blogg. 

18 thoughts on “Black street i Falköping

 1. Hade samma upplevelse när jag promenerade i Düsseldorf i kvarteret jag växte upp. Jag kunde likaväl ha varit på en slum i Gaza, alla skyltar på affären i arabiska, Där vad dett fanns våra mysiga krogar (Kneipe) svartmuskiga män sittande utanför och leker med sina radband och röker vattenpipor. I nästan varje husdörr hänger en klunga av unga svartmuskiga män och dag driver.
  Polisen stoppade mig och sa jag borde inte flasha med min Systemkamera om jag vill behålla den. Tog en Taxi och sa till Chauffören “Till Tyskland”. Han skrattade och körde mig till “Tyskland” Till Rhenpromenaden där jag drack ett (par) glas Altbier och tittade på Rhenpråmar som drog förbi och försökte glömma det jag hade sett, och beställde en Alt till och lyssnade på den allbekanta dialekten som pratas i Düsseldorf utav de etniska Düsseldorfer.

 2. Jag funderade ett tag att göra ett fotokollage av de platser jag bott på här i Eskilstuna. Besöka dem idag med kamera och ta lite bilder.. Insåg sedan att det nog inte är en bra idé. Första lägenheten hade jag i Råbergstorp.. Då – en halvdöd stadsdel med många tomma lägenheter. Idag.. well.. ett besök där med en synlig kamera skulle inte vara så lyckat

  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/sormland/tva-unga-man-anhallna-efter-ran-i-eskilstuna

  https://www.ekuriren.se/nyheter/har-saljs-knarket-oppet-pa-garden/

  sedan skulle jag halta vidare till nästa ställe – Fröslunda, vilket nog inte behöver någon presentation här – för att fortsätta ta lite bilder med min nu saknade och stulna kamera. Därefter skulle jag få krypa vidare till Nyfors, förr kallat Chinatown pga dåtidens höga andel asiater som bodde där – idag ser det mer ut som en trafikkorsning mellan Aleppo och Mogadishu. Där finns idag t.ex den beryktade salafistiska Al- Rahman Moskén..

 3. Bedrövligt och sorgligt att läsa.
  Man vet att förstöra landet bit för bit och inte minst besudla och skända.

 4. Så tragiskt och sorgligt, att inte kunna flanera runt i sin barndoms-/ungdomsbygd!
  Det är dessvärre likadant på flera flera orter!
  Vi massimporterar MENA-individer som inte vill integreras och sedan skyller de på rasism!
  De flyr INTE från krig och elände. Dessa hudingar är här för bidragen, social turism.
  Välfärd som vi Skattebetalare och våra RIKTIGA PENSIONÄRER har skrapat, kämpat och gnetat ihop för att deras barn/barnbarn m fl skall få de betydligt bättre än vad de fick och hade. Tyvärr delas det ut åt människor som inkräktar i vårt en gång så fina Sverige. Detta pga sjuklövern! Våra s k “politiker” som vill underminera oss Svenskar! Byta ut sin egen befolkning!

  • Varför ska de integreras?
   De hör inte hit och det är en ren skymf att de är här överhuvudtaget.

 5. Jag delar din uppfattning om Falköping och var på ett besök i höstas.
  Förr såg man bönder och raggare
  Nu var det mörkt och mycket hucklen med barnvagnar överallt.
  Gick in ett ärende till af, skatteverket,fk.
  22 Pers före i kön.Ingen talade svenska.
  Inte ens de anställda i receptionen var svenska
  ( antagligen för att alla menafolk ska känna igen sig..)
  Åkte tillbaka till Hjo
  Lite bättre luft att andas där.
  Men vem vet hur länge?

 6. Mia och hennes politiker behöver inte ha dåligt samvete alls ???? Eller hur !!!! Hur fan tror dom framtiden kommer att bli ??? Det våra fäder slitit hårt för ska raseras av några hjärntvättade på några år !!!

 7. PK och i synnerhet PK “eliten” bara älskar att flanera i alla trygga svenska städer och njuta av mångkulturen dom älskar mer än sina egna nära o kära stort grattis!

 8. Mösseberg har ett underbart kurhotell. Vattnet där smakar himmelskt gott! Men det var ett tag sedan jag var där, så det kanske är helt annorlunda nu.

 9. Malin, allt du här beskriver är resultatet av politiker som tror sig vara vidsynta och progressiva och har eller vurmar för mångkultur.
  Varför gör de det? Jo de har alla, nästan alla,fått samma indoktrinering via vårt utbildningssystem, tyvärr lärde de sig inte att tänka, bara att lyssna och acceptera.
  Om vi hade haft några tänkande politiker vid makten under perioden efter Tage E. så hade dagens situation aldrig uppstått.
  Under allt för lång period fanns heller inga bra alternativ, ja det är klart Ian och Bert försökte med Ny Demokrati men flertalet av de politiker, personer, som engagerade sig i ND hade ju också samma uppfostran och allt för lite internationell erfarenhet eller kunskap. Att åka på några veckors semester då och då hjälper inte, de ger alltid felaktig bild av landet du semestrar i.
  Nu finns alternativ, men en enad front från C till V vill för sitt liv inte erkänna att de haft fel utan skriker rasist, fascist och fel värdegrund. De vill alla(h) att Sverige blir ett kalifat under det internationella namnet Absurdistan.
  Om vi är snälla mot dem, är de snälla mot oss. Är en utopi eller en politisk lögn!

 10. “För vad sjutton ska vi göra åt det här?”

  Vi ska inte göra någonting alls åt det här. Allt är i sin ordning. Det är så här det ska vara, nämligen. Detta beslutade Sveriges Riksdag redan 1975, för 42 år sedan – Sverige skall bli, vara, och förbli mångkulturellt.

  Sverige ska inhysa hela världens kulturer och folkslag. Världens folk skall integreras i Sverige och svenskarna ska integreras i all världens kulturer.

  Det är detta som är den egentliga innebörden av “integration” – Mohammed ska anpassa sig till Sven-Åke, och Sven-Åke ska anpassa sig till Mohammed. Till skillnad från “assimilation”. Assimilationspolitiken frångick man i Sverige genom den nya lagen om integrationspolitik år 1975… för 42 år sedan.

  Blev det inte bra, tycker du?

  • Björn, när jag läser dina rader så känner jag, Tårar gubbens anlet skölja, ned han dyker i sin bölja, aldrig Näcken spelar mer i Silverbäcken. /Stagnelius . Tack för mej. Lycka till ni som orkar.

  • Varför envisas folk med att säga mångkultur? Det är ju en övergång till MENA-kultur vi ser.

   • Ja det är en monokultur som socialistjuntan fullt medvetna om alla dess fasansfulla konsekvenser importerar från tredje väldens värsta dysfunktionella länder till vårt land,varenda kvadratcentimer skall fyllas upp av en satanisk kvinnofientlig ideologi ,förutom där etablissemanget själva bor så skall hela svenska folket kvävas till döds av en aldrig tidigare skådad invasion av en inbjuden ockupationsmakt som dessutom får oerhört bra betalt för att utplåna /byta ut det lilla svenska folket.

  • Det var då avskaffandet av nationen Sverige påbörjades och det var en viss man som lobbade hårt för att detta skulle ske, en utlänning…

 11. Ja Malin, vad ska man säga?

  Det var en gång en bubbe
  Som satt på en stubbe
  Stubben börja brinna
  Bubbe ej bort hinna

 12. Klart du är rasist……det är vi väl alla som har en avvikande åsikt i PK-Sverige. Du är inte den enda som har dessa känslor, jag behöver bara ta en kort promenad på lunchen längs Storgatan i Nyköping för att snabbt gå tillbaks till jobbet då jag inte längre känner mig som hemma i detta samhälle längre

 13. Sorgligt att läsa din beskrivning. Det var nog inte såhär våra förfäder ville att det skulle bli.

Kommentera