Åklagaren överklagar Fittjadomen

BROTTSLIGHET. Åklagaren kommer att överklaga de friande domarna i Fittjafallet där fem män stod åtalade för inblandning i den misstänkta gruppvåldtäkten. Samtidigt undersöker experter i Tyskland två mobiltelefoner i jakten på eventuell film från händelsen.

Följ länken nedan och läs om tidigare inlägg om fallet som börjar bli många nu.

Nu meddelar åklagare Markus Hankkio att han kommer att överklaga de friande domarna.

– Jag överklagar förmodligen i morgon fredag. Jag kommer att begära anstånd med att ange grunder och bevisning eftersom det pågår undersökning av två mobiltelefoner som finns i beslag sedan tidigare, säger han.

Polisen har tidigare försökt att få fram eventuell film från händelse utan att lyckas. – Men nu har tekniken kommit i kapp i Tyskland för att man eventuellt ska kunna komma in i telefonerna, och därför har man skickat dem dit. Undersökningen kommer ta omkring fyra veckor, säger Markus Hankkio.

 

Polisens utredning är enligt flera experter bristfälligt och har även anmälts till justitieombudsmannen (JO).

Kvinnans målsägandebiträde, advokat Elisabeth Massi Fritz, har tidigare beskrivit fallet som det värsta hon har jobbat med på 26 år.

”Domen är en skam för vårt rättssystem. Inga förövare ska komma undan en sådan här grym och hänsynslös gruppvåldtäkt”, skrev Massi Fritz i en kommentar efter domen.

Efter de friande domarna har kvinnan som ska ha utsatts för våldtäkten fått stort stöd från allmänheten. Över 100 000 personer har skrivit på namninsamlingen ”Vi står bakom kvinnan i Fittja” som syftar till att få igenom en lagförändring.

TIDIGARE 2018-01-01. Den friande Fittja-domen

BROTTSLIGHET. Det har varit flera uppmärksammade manifestationer i Fittja efter det uppmärksammade våldtäktsmålet där fem män friades. Flera av de frikända männen har dykt upp under protesterna, skrattat och hånat offret och de som demonstrerat.

– De gör det för att jävlas. De är väl glada för att deras vän är friad och tycker att det här är skitroligt, sa Martina Blomkvist en av dem som protesterade mot domen.

Nåväl, bloggen har skrivit en hel del om fallet, där de fem åtalade friades.

Åklagaren hade begärt att Abdimalik Ali, Hakan Demirkiran och Amir Said skulle dömas för grov våldtäkt enligt 6 kap 1 § 1 st., 2 st. och 4 st. brottsbalken och Sohail Akhtar och Nenad Veselinovic för medhjälp till grov våldtäkt enligt 6 kap. 1 § 1 st. och 4 st. samt 23 kap. 4 § brottsbalken.

Åklagaren har påstått att följande har hänt. Abdimalik Ali, Hakan Demirkiran och Amir Said samt ytterligare okända gärningsmän har, tillsammans och i samförstånd, i ett trapphus tvingat målsäganden till samlag och/eller till att genomföra och/eller tåla en med samlag jämförlig sexuell handling.

Tvånget bestod i att målsäganden hölls fast, att hon drogs i håret, att hennes huvud dunkades mot en trappa så att hon tappade medvetandet, att hennes kläder slets av, att hon fick slag och sparkar, samt att en kniv visades upp för henne samtidigt som hon blev tillsagd att vara tyst. Våldet har orsakat smärta, blodvite, ömhet, svullnad, hudmissfärgning och hudavskrapning.

Abdimalik Ali har därvid slagit eller sparkat målsäganden i ryggen samt genomfört oralt och analt samlag med henne.

Hakan Demirkiran har därvid hållit fast och slagit målsäganden samt genomfört oralt och analt samlag med henne.

Amir Said har därvid hållit fast och slagit målsäganden och dunkat hennes huvud mot en trappa samt genomfört oralt, analt och vaginalt samlag med henne.

Envar av Abdimalik Ali, Hakan Demirkiran och Amir Said har i vart fall genomfört ovanstående samlag och/eller därmed jämförliga sexuella handlingar med målsäganden genom att otillbörligt utnyttja att hon på grund av ovanstående tvång, allvarlig rädsla och det numerära underläget befann sig i en särskilt utsatt situation.

Sohail Akhtar och Nenad Veselinovic har främjat gärningarna med råd eller dåd genom att bidra till det numerära överläget, skratta och filma delar av händelsen med mobiltelefon.

Det hände den 14 augusti 2016 på Värdshusvägen 8 i Fittja, Botkyrka kommun.

Brottet bör bedömas som grovt eftersom våldet var särskilt allvarligt, då flera personer förgrep sig på målsäganden och deltog i övergreppet samt då gärningsmännen med hänsyn till tillvägagångssättet visade särskild hänsynslöshet och råhet.

Sohail Akhtar, Abdimalik Ali, Hakan Demirkiran, Amir Said och Nenad Veselinovic begick gärningen med uppsåt.

Åklagaren har vidare begärt att beslagen av två mobiltelefoner som tillhör Abdimalik Ali och av en mobiltelefon som tillhör Sohail Akhtar ska bestå till dess att domen har vunnit laga kraft (s.k. bevisbeslag).

Målsäganden har biträtt åtalet. Hon har begärt att Abdimalik Ali, Hakan Demirkiran, Amir Said, Sohail Akhtar och Nenad Veselinovic ska förpliktas att solidariskt betala skadestånd till henne med 330 000 kr, varav 300 000 kr för kränkning och 30 000 kr för sveda och värk. På skadeståndsbeloppet har hon begärt ränta enligt 6 § räntelagen från den 14 augusti 2016 till dess betalning sker.

De tilltalades inställningar: Abdimalik Ali, Hakan Demirkiran, Amir Said, Sohail Akhtar och Nenad Veselinovic har samtliga motsatt sig att dömas för påstådda brott.

De har därför också motsatt sig att betala skadestånd till målsäganden. Ingen av dem har godtagit något skadeståndsbelopp som rimligt i och för sig.

Tingsrättens dom: Samtliga fem män frias från åtalen om grov våldtäkt och medhjälp till grov våldtäkt i Fittja eftersom bevisningen inte räcker för att någon ska kunna dömas.

Södertörns tingsrätt har enligt ett pressmeddelande friat de fem män som åtalats för grov våldtäkt respektive medhjälp till grov våldtäkt i Fittja sommaren 2016.

Södertörns Tingsrätt Dom B 8127-17

-Pettersson säger att vi ska komma ihåg att männen är frikända…

 

14 thoughts on “Åklagaren överklagar Fittjadomen

  1. Och våra sk. ansvariga ledare av Sverige, tittar upp i det blå och visslar och bryr sig inte alls…när våra kvinnor och barn gruppvåldtas och misshandlas så att de inte kan leva ett normalt liv någonsin.

    Fy fan för de ansvariga för detta 😡 ingen ryggrad för att agera för rättvisa och ansvar.
    Det är viktigare att få röster än agera mot att medborgare gruppvåldtas.

    Vill ni ha 4-år till i samma styre…nästa gång kan det vara ditt, eller din brors barn!? 😪

    💛 till alla utsatta.

  2. Den svenska polisen kunde inte öppna deras telefoner !!.
    När männen vägrade ge ut sina pin- koder.
    Nu är dessa istället skickade till Tyskland! för undersökning.

    ”Fittjadomen överklagas av åklagare – ny teknik kan fälla männen”

    Den friande domen mot de fem männen i den misstänkta gruppvåldtäkten i Fittja kommer överklagas. Det meddelar nu åklagaren, som hoppas att ny teknik ska få fram mer bevis ur de misstänktas mobiltelefoner, rapporterar DN. Den svenska polisen lyckades nämligen inte öppna telefonerna, eftersom männen vägrade ge ut sin pin-kod.

    De misstänka gärningsmännen, som påstår att sexet var frivilligt, har själva sagt att händelsen filmades. Filmen har dock inte återfunnits, och männen har inte själva överlämnat den.

    Den svenska polisen har bara kunnat undersöka två av telefonerna, eftersom de tre andra männen inte velat uppge sin pin-kod.
    Tekniker i Tyskland kan dock ändå undersöka telefonerna.
    http://www.friatider.se/fittjadomen-verklagas-av-klagare-ny-teknik-kan-f-lla-m-nnen

  3. ”Allas lika värde!”
    Vad betyder det?
    Är ett gäng muslimer/araber mer värda än en ensam flicka?

    Är det direktiv från vår muslimvänliga regering att tillåta
    att muslimer våldtar flickor i Sverige?

    Vad är annars en realistisk förklaring?
    OK, gängvåldtäkter går väl under samma idiotiska lagtolkning som när två personer dödar en tredje;
    Det kan vara svårt att bevisa vems knivhugg som var dödande!

    Hur dum måste man vara för att bli jurist/advokat/domare?

    Tyvärr överstiger nog min låga intelligensnivå den gränsen.
    Min analytiska, subjektiva och känslomässiga förmåga utesluter den formen av sätt att tänka och skapa slutsatser.
    => Kan möjligen vara därför jag inte är jurist eller advokat?
    Mitt, troligen låga IQ skulle nog annars ha kvalifiserat mig för en sådan uppgift?

  4. I Svea HovR får vi se vad vänsterpartisten tycker:
    Mohibul Ezdani Khan (V)
    Ledamot
    Jury för pris mot främlingsfientlighet och rasism
    Ledamot
    Svea Hovrätt
    Nämndeman

  5. Jag tror att denna händelse och den bisarra domen är en riktig ögonöppnare för många svenskar som tidigare inte tänkt så mycket på politik utan bara av gammal vana röstat på något sjuklöverparti.

    Skulle anta att hovrätten kommer till ett annat beslut än tingsrätten och de kommer att gömma sig bakom ”ny teknisk bevisning” som ger möjlighet till en fällande dom. Skulle hovrätten också frikänna, kommer det att bli så högljudda protester att de politiska följderna blir oberäkneliga,

    • Innan hovrätten frikänner, stänger Regeringen alla bloggar. Då blir det inga högljudda protester……

  6. #me too lyser med sin frånvaro, vad är en gruppvåldtäkt mot en klapp på rumpan sa prinsessan lulu carter.

      • Ja inte bryr sig överklass tanterna inom kulturvänstern sig om arbetarklassens flickor blir gruppvåldtäkter av överklassens gunslingar.
        #Men too handlar bara om att få folk att tappa fokus dölja dom riktiga problemen med invandringen.
        Det har varit för mycket negativ nyhets rapportering om invandrare en tid nu.
        Hur kan man bry sig om en klapp i arslet för 2år sen men blunda för vad som händer i dag i sverige.
        Var är #med too när dom behövs?
        Buhuuu Arne tog mej på låret 1998 i vasa parken. Hahaha

      • Snacka om att vara helt blåst! Vem vet hur mycket den stackars kvinnan i Fittja måste lida av detta?! Det kommer att vara som ärr för kanske resten av hennes liv för f*n! Ännu en anledning för mig att inte stödja #Me too.

Kommentera