Psykvården nobbade kvinna med självmordsbeteende

SJUKVÅRD. Tre gånger inom loppet av ett dygn har en kvinna förts bort från järnvägsspåren i Linköping eftersom polisen befarar att hon ska skada sig själv. Men psykvården tar inte emot henne. Och polisen kan inte hålla kvar henne.

I onsdags eftermiddag kom ett larm om att en kvinna legat på järnvägsspåren. Tågtrafiken stoppades och kvinnan fördes till sjukhus.

Några timmar senare befann sig kvinnan på spåren igen. Trafiken stoppades på nytt och polisen beslutade att omhänderta henne med stöd av lagen om psykiatrisk tvångsvård. Hon kördes till sjukvården, men fick senare lämna.

– De gör ju en undersökning och sedan vidtar de de åtgärder som de anser vara nödvändiga, säger Thomas Agnevik, presstalesperson vid polisen region Öst.

Historien upprepades under torsdagseftermiddagen. Men den här gången tog sjukvården inte ens emot kvinnan.

– Nu har vi ett svårt läge. Vi har tagit med personen till polisstationen, säger Thomas Agnevik.

– Rent juridiskt har hon gjort sig skyldig till bötesbrott, olovligt beträdande av spårområde. Vi har ingen möjlighet att hålla kvar henne, säger Thomas Agnevik,

Senare vände sig polisen till socialtjänsten för att kvinnan ska få hjälp.

Johan Arén, vårdenhetschef vid akuten på Universitetssjukhuset i Linköping, säger i en skriftlig kommentar till TT att ”vi kan inte yttra oss i enskilda patientfall och kan därför inte gå in på några omständigheter kring det fall ni frågar efter”.

Han säger vidare att ”generellt gäller att en vårdintygsbedömning ska göras, för att bedöma om personen ska tvångsomhändertas. För att uppfylla kriterierna för ett psykiatriskt tvångsomhändertagande enligt lag, ska personen ha behov av psykiatrisk slutenvård under 24 timmar, neka vård, ha en allvarlig psykisk störning och vara en uppenbar fara för sig själv eller andra”.

Alfred Skogberg, generalsekreterare för organisationen Suicide Zero, blir upprörd när han hör om det inträffade.

– Det är uppenbara systembrister. Politiker, vården och hela samhället måste inse att det här med psykisk ohälsa är någonting vi måste ta på akut allvar, säger han.

Skogberg säger att det finns fyra steg som måste tas för att förebygga självmord. – Det första är att man förebygger att psykisk ohälsa uppstår. Sedan ska man lära sig att känna igen varningstecken på psykisk ohälsa så tidigt som möjligt, att man sätter in skyndsam och adekvat hjälp. Den hjälpen måste följas upp och utvärderas.

Polisen

-Pettersson säger att Politiker, vården och stora delar av samhället är upptagna med viktigare människor…

10 thoughts on “Psykvården nobbade kvinna med självmordsbeteende

  1. Apropå sörmländska vänsterpartister………..

    NOTIS: Ledarsidorna.se har anmält vänsterpartisten Lotta Back till IVO.

    Lotta Backs (V) uttalande om Ann Heberlein (M) är djupt olyckligt. Det menar ordföranden i Vänsterpartiet i Sörmland Patrik Renfors.

    ”– Så ska medmänniskor inte bemöta varandra oavsett om vi står på två helt olika politiska planhalvor”, skriver han i ett sms till SVT Sörmland.

    Renfors försäkrar att han och vänsterpartiet har fullt förtroende för Back som politiker.

    Back kommenterade på sociala medier att Heberlein verkar tilltagande sjuk i sina artiklar. Ett uttalande hon senare backat ifrån.

    Vad SVT inte rapporterat om är att Back inte endast är gruppledare för Vänsterpartiet i Sörmland. Hon är även legitimerad sjuksköterska inom psykiatrin vilket är en annan sak och inte vänsterpartiets sak att pröva.

    https://ledarsidorna.se/notis/notis-ledarsidorna-se-har-anmalt-lotta-back-till-hsan/

  2. Peter Skoglund jag delar din uppfattning här. Vårt landsting är bedrövligt i dessa frågor. Jag har försökt rikta kritik men som sagt det togs inte in. Har bett alla partier att svara mig i SN vad dom anser om denna vård. Ingen svarar. Att avfärda mig o Ann som stollar säger mer om dessa politiker. Vi är kanske dom mest insatta. Vi har nämligen upplevt verkligen o att tysta oss är bara ett i mängden av botten napp från psykiatrin o politiken.

  3. Psykvården är ett stort skämt idag. Jag har slutat skriva i SN nu. Har visserligen gått till tufft angrepp på verksamhets-chefen i södra Sörmland. Detta fick SN till att det var personangrepp. Jag har kritiserat honom som chef för verksamheten, inget annat. Denna story från Linköping bevisar helt klart att detta inte funkar längre. Sen att dom aldrig kan uttala sig i enskilda fall är mest pinsamt. Hur många liv ska vi offra innan en förbättring sker? Att prata med politiker är bortkastad tid. Dom kan inget. Lotta Back som nämndes av Peter Skoglund är själv sjuksköterska inom psykiatrin. Hon måste agera knähund åt dom styrande sossarna. Jag har pratat med henne o hon håller med mig. Sen agerar hon tvärtom. Detta är en sluten värld där vårdgivarna i stort gör som dom vill. Mitt hopp 2018 står till Jimmies svärmor. Hon har satt sig in i frågan o verkar fatta. Heja Maggan!

  4. ”Vänsterpartiets människosyn – En ruggig, och dessvärre sann, historia”.

    Ann Heberlein skriver om vilken unken människosyn ett par vänsterpartiser ger uttryck för, i ett angrepp på henne. Där ibland en ”stollig vänsterpartist i Sörmland. Mig förvånar det inte. En hel del vänsterpartister i Sörmland, är inte kapabla att diskutera mångfald, i dess riktiga term eller för den delen stå upp för den fulla demokratin. Att alla människor har rätt till sin åsikt, utan att bli kallad de mest vidriga saker. Är väl en självklarhet, men tydligen inte för många vänsterpartister.

    Ett saxat urdrag från Anns ledare. Läs gärna hela hennes viktiga text.

    Speciellt ni som vurmar för solidaritet och psykisk ohälsa.

    ”Det är ytterst allvarligt att en person som är sjuksköterska inom psykiatrin angriper en person med hänvisning till hennes psykiska hälsa. För det första är det att betrakta som förtal och faktiskt åtalbart.

    Back uttrycker ringaktning för min person med hänvisning till mitt handikapp – jag har diagnosen bipolär typ två – något som vänstermänniskor brukar definiera som ”funkofobi”.

    För det andra sänder det mycket tråkiga signaler till alla de människor som, i likhet med mig, har en psykisk diagnos eller lider av psykisk ohälsa. Vilka signaler sänder det till Backs patienter? Och hur lämplig är Back i att delta i diagnostisering av patienter när hon sjukdomsförklarar åsikter som hon inte delar?

    Att avfärda en meningsmotståndare som psykiskt sjuk bidrar till att skapa skam och rädsla hos alla oss som faktiskt har någon form av psykisk ohälsa. Ska vi tvingas dölja vår diagnos? Smussla, ljuga och vara rädda för att vår sjukdom ska användas emot oss, som ett argument för att vi inte bör tas på allvar och måste beläggas med munkavle?

    För det fjärde bör Lotta Back, utbildad psykiatrisjuksköterska som hon är, veta att de flesta människor med min diagnos lever helt normala och välfungerande liv med hjälp av medicinering, goda vanor, tillräckligt med sömn och regelbunden motion. Så ja, tackar som frågar, jag mår faktiskt riktigt bra.

    Avslutningsvis är jag mycket intresserad av att få besked om hur Vänsterpartiets partiledare och övriga ser på Karin Rågsjös och Lotta Backs människosyn. I all synnerhet Back ger uttryck för en direkt fascistisk syn på människan. Är detta en syn på människan som Vänsterpartiets ledning ställer sig bakom? Anser Jonas Sjöstedt att människor med psykiska diagnoser bör förbjudas att yttra sig, att de bör censureras och förhindras att bli publicerade? Likheterna med kommunistdiktaturers strategier att tysta oppositionella är inte helt aptitliga.

    Är Lotta Back lämplig att vara gruppledare i Vänsterpartiet? Är det lämpligt att en människa som uttrycker starkt förakt för människor med psykisk ohälsa är talesperson för Vänsterpartiet i sjukvårdsfrågor?

    Vidare skulle det vara spännande att ta del av vad Lotta Backs arbetsgivare, Sörmlands landsting, anser om att en av deras anställda ställer diagnoser på människor de aldrig mött via Facebook. ”

    Här har ni hela texten……….

    https://ledarsidorna.se/2017/12/vansterpartiets-manniskosyn-en-ruggig-och-dessvarre-sann-historia/

  5. Det låter ju inte klokt! En person som agerar så behöver väl professionell vård. Det var väldigt märkligt!

  6. mycket kan undvikas genom att tidigt tolka signaler korrekt.
    Vår regering vet inte ens att det finns signaler.
    Än mindre att de kan tolkas.
    Och framför allt inte vet de inte att andra kan sådant de själva inte visste fanns.

    Danmark är världens lyckligaste folk.
    När man ser deras sätt att agera för att stå upp för sig själv och skydda sig blir man varm inombords och lycklig.
    https://samnytt.se/danmark-stramar-at-granskontrollerna-mot-tyskland-rejalt/

    Det svenska regeringen gör bidrar inte till att öka befolkningens lycka. Tvärtom.

  7. psykvården är rasistiska antivita 100% , är du svensk får du nobbeN-”fullt hus” kommer de att säga (fullt hus mao filmande afghganer som spelar deprimerade osv för att få PUT)

Kommentera