Om de vore val idag


INRIKES. SCB:s stora partisympatiundersökning presenterades nyligen, senaste mätningen var i maj 2017. Den visar att S och M går framåt och att SD minskar. 

Media pratar om en kraftig uppgång för Moderaterna men en stor nedgång för Sverigedemokraterna. Ser vi på lite längre sikt så ligger fortfarande moderaterna under valresultatet och SD över.

Det märkligaste är att socialdemokraterna, trots alla misstag, kan öka.

Steget efter har försökt förklara hur lite SCB-mätningen egentligen säger:
23,9% av de tillfrågade var oanträffbara (grått till vänster), 3,1% hade förhinder (lila) och 20,1% vägrade delta (svart). Det var alltså bara de inringade som valde att svara på SCB:s frågor, och av dem var en femtedel osäkra (gult).

SCB ringer till folk, både fast och mobiler men osäkert hur det fördelas. Bortfallet är nästan 50 procent och möjligheterna till fel är gigantiska. Ändå analyserar media skräpet från alla håll utom just risken för felanalyser…

– Pettersson säger att det är väljarna som bestämmer på valdagen och väljarna har aldrig fel, fast det är väldigt svårt att förstå hur många av dem resonerar…


34 responses to “Om de vore val idag

 • Roland Karlsson

  I dagens demoskop-mätning får S 27% och SD 18%. Vem fan litar på dessa mätningar?

  Gilla

 • Roland Karlsson

  Monica har en poäng här. Jag tror S får under 30%. Jag tror SD kan få mellan 15-20%. Jag känner också folk som inte erkänner för mig att dom skall rösta på SD. Dom tror inte jag kan vara tyst, jag som är så blyg o snäll. Därför kan SD få mer än vad mätningar visar. Fast idag har inget parti ingen väljare o mycket hinner hända. Spännande blir det!

  Gilla

 • Peter Skoglund

  Uppdaterad 5 december 2017. 

  Dagens Samhälle Poll of polls visar konsensusopinionen just nu i Sverige. Siffrorna utgör ett vägt genomsnitt av flera undersökningar.

  Senast med data från SCB:s stora partisympatiundersökning, vikt 24 %. Totalt antal intervjuade är 19 628.

  Kolla de bra tabellerna och diagrammen på länken nedan.

  https://www.dagenssamhalle.se/dagens-samhaelle-poll-of-polls

  Gilla

 • nosferatu

  SD i november 2013…9,3%
  SD valet 2014…12,9%
  Skillnad…38,71?

  SD i november 2017…14,8%
  SD i valet 2018…20,5?

  Gilla

  • Boris

   Skit i SCB och titta på Sentio. SD har i nuläget 20-22 %. Det är bara stt kavla upp ärmarna och ge järnet

   Gilla

 • Boris

  Varför fäster ni tilltro till SCBs undersökningar? De enda som lyckats mäta SD rätt historiskt är Sentio. De andra instituten saknar trovärdighet. SD skall gå sin egen väg, inte söka några samarbeten utan driva de andra framför sig. De åtgärder som S och M vidtagit är otillräckliga för att stoppa inflödet och rädda välfärden.

  Gilla

 • Truthfighter

  Det är inte bra för SD, att utesluta islam-motsåndare! Kanske det har en viss del i det hela ändå, och att moderaterna JUST NU, framstår som OVANLIGT fräscha. Men som alla vet, är ju det bara en myt, som faller, när den längre fram möter den hårda sanningen. Då framstår ÄNDÅ SD, som ett bättre alternativ, trots sin islamesiga hållning.

  Gilla

  • Truthfighter

   Varför S är stora, är för att det är deras socialistagenda som råder just nu. Men hanen spänns allt mer, och tids nog smäller det. Och då kommer S att kolapsa som en suffle’ som utsätts för drag. Sanningens drag! Men det tar tid, för traditionen sitter djupt i detta parti, och låter sig inte ruckas så lätt. Men när det visar sig vilken tom bluffsuffle’ man byggt upp under 100 år, kommer de också att falla samman.

   För INGEN stalinism håller för sanningen, även om det tar tid!

   Gilla

   • Grune

    S får vissa framgångar liksom M och det beror på att dom använder sig an SD:s rasistiska och nazistiska politik fullt ut. S och M har ingen egen politik, utan har tagit allt dom säger från SD, d.v.s. allt som kan visa sig vara bra för Sverige om det skulle genomföras vilket det inte skall.
    Det är mycket märkligt att detta parti ( 7-klövern ) inte begriper att om dom skall kunna bilda regering så blir dom tvungna att tala med Sveriges största parti SD.

    Gilla

  • Kenth Andersson

   SD:s missnöjesvåg börjar plana ut nu, dags för J.Å och hans gäng att börja leverera trovärdiga och riktiga vallöften som verkligen går att omsätta i verkligheten !
   Att prata och kritisera andra är en sak men till slut måste man visa egen trovärdighet gentemot väljarna.

   Gilla

   • Grune

    Jag begriper inte vad du menar? SD har och har haft hittills många bra förslag på hur man skall få tillbaka Sverige. Det är bara det att dom går inte att genomföra förrens SD sitter vid makten p.g.a. att det andra partiet i riksdagen vägrar att tala med dom. Skyll inte på Åkesson för någon så bra statsminister som han kommer att bli har vi inte haft i Sverige någonsin.

    Gilla

  • Boris

   Det är bra att SD utesluter folk som uttrycker sig på det sättet. Man kan på goda grunder vara negativ till religionen islam utan att uttrycka sig så illa.

   Gilla

 • Roland Karlsson

  Om alla gör som dom säger blir det näst omöjligt att bilda regering nästa år. Sen tror jag S ligger lite för högt o SD lite för lågt i denna mätning. Ingen vill samarbeta med SD. Men C o L vill nog inte samarbeta med S. Tre partier ligger farligt nära gränsen. Sen verkar politiker tröga. Löfven vill att Polen o Ungern m.m ska ta emot flyktingar. Men dom vill inte. Vet inte ens om alliansen kan tänka sig ta emot stöd av SD UTAN villkor. Nog är det rörigt allt. Men att styra Sverige med 30% kan bli knepigt. Jag tror inte S får mer. Sen är det bara M inom alliansen som ökar. Idag talar allt dessutom för att KD åker ur. S vill inte ta in V i regeringen. Mp är det nått att hålla i handen när det blåser. Jag landar i soffan. Jag tror inte på någon.

  Gilla

  • Kenth Andersson

   Alla partier inom 7 klövern sätter sig knä på varandra om SD på något sätt skulle kunna få något inflytande !
   Hellre sänker 7 klövern Sverige totalt än att sätta sig och förhandla med SD och det beror på att svenska politiker till skillnad mot politiker i andra länder totalt saknar empati för sitt fosterland.

   Gilla

 • Monica

  Jag tror att många som ämnar rösta på SD vill ligga lågt och inte svara på uppringarnas frågor. Dels anses det fortfarande inte riktigt rumsrent att rösta på SD och den uppringda vet inte vilkens ärende frågeställaren går samt att det helt enkelt kan vara busringare som kan låta trovärdiga. Det skall bli roligt när valvakan är inne och resultat visas svart på vitt. Flertalet jag känner säger att de kommer att rösta på SD så dessa mätningar ger jag inte mycket för.

  Gilla

 • Carl edström

  Jag tror dom ringer dom kommuner som har mest sossar för dessa undersökningar.

  Gilla

  • Urban Lindgren

   Hej Carl
   Nä, så gör man inte. Det vore för lätt att genomskåda. Det finns däremot andra tekniker att tillgripa. Riktade frågeställningar eller en utfrågare som bryter på svenska kan vara två av dessa.
   Problemet för den här undersökningens trovärdighet är ändå just det stora bortfallet

   Gilla

 • Hans Nilsson

  När det gäller valresultatet 2018 får vi hoppas på det bästa och planera för det sämsta dvs ledare som är mer eller mindre IQ befriade.

  Gilla

 • Mimi N.

  Hur kan svenskarna tänka så överväldigande positivt och optimistiskt ? Hur kan de bete sig så svalt och inte göra något drastiskt här och nu ? Läs om och om inslaget ”Skador utöver det ordinarie ” …. skakande !

  Gilla

 • Adolf Nilsson

  Strunt i alla valundersökningar.Sossarna och M saboterar allting.Det röstningen vid valdagen som avgörande, det är det som gäller ingenting annat.Tyvärr kan man inte lita på det heller när sossarna och M har fingrarna i sylt burken. Dom har förstört Sverige, korruption och mygel är deras valspråk.Mvh Adolf

  Gilla

 • eugenecork

  minst 87% av de som INTE svarar är SD:are…de
  har inte tid att bubbla självklarheter i telefon, de %
  som SD får i gallupen är nog till c:a 87% panchos
  …vi kommer starkt i slutspurten, söndagar är vi ju
  lediga…blir roligast så, få se 87an i gråtvalsen

  Gilla

 • Fredde

  Och SVT skriver:

  ”SCB:s partisympatiundersökningar betraktas allmänt som de tyngsta och
  mest tillförlitliga sympatiundersökningarna. ”

  Källa på det?

  Jag kan med ovanstående diagram inte påstå att det ser tillförlitligt ut.

  Dessutom tenderar telefonintervjuer att påverka andelen SD negativt, då det fortfarande anses ”lite fult” att rösta SD
  (hur det nu kan vara fult att vilja sitt lands bästa…?)

  Gilla

  • Bj

   Tror att Fredde trycker på rätt knapp. Fortfarande anses det fult att rösta på SD. I min bekantskaps krets och den är ganska stor, röstar i alla fall 60-70% SD. Nu tror jag inte för den delen att SD skulle få dessa siffror i ett val men jag ser det inte som omöjligt att partiet skulle nå upp mot 30% i ett val

   Gilla

  • Fredde

   Här kan man se att SVT ljuger om kvaliteten på SCB, de ligger inte alls närmast slutresultatet vid valet 14.

   https://sv.wikipedia.org/wiki/Opinionsm%C3%A4tningar_inf%C3%B6r_riksdagsvalet_i_Sverige_2014

   De hade (S) alldeles för högt, och (SD) alldeles för lågt (känns mönstret igen?)
   Yougov låg närmast, och dem refererar inte PK-media till….

   Gilla

  • Fredde

   Jag skrev till SVT text och bad dem presentera källa om SCB’s tillförlitlighet, och påpekade hur det gick 2014.

   Antingen visa en bra källa eller ta bort felaktig info.

   Ska bli intressant att se om de ens svarar…

   Gilla

  • Boris

   SVT skriver så för att de vill det skall vara så men SVT har fel. De enda som kan mäta SD är Sentio.De har prickat SDs valresultat nästintill exakt de senaste två valen

   Gilla

 • Nisse

  Att sossarna ökar är ganska säkert fejk det kan inte vara möjlig att drygt 30 % av befolkningen vill att Sverige skall bli ett muslimskt land…….

  Gilla

 • ossie

  Trött på dessa fixade och riggade fuskmätningar som dessa PK idioter tar på största allvar. Bortfallet av SD röstande är ju enormt men dessa kommer säkerligen att gå till vallokalen. Får vi bara ett val utan fusk vilket jag inte säker på så kommer de att stå som fiollådor och undra vad som skett. Tyvärr kommer nog de värsta extremisterna tillbaka till MP och räddar dom.

  Gilla

 • Kent

  Mycket glädjande är att MP åker ur riksdagen om detta resultat skulle gälla.
  Det är ytterst märkligt att S kan öka, var mätningen innan den märkliga afganbarnuppgörelsen samt allt annat klanteri som S har presterat?

  Gilla

 • Kenth Andersson

  Ingen mening att spekulera, sent på valdagen 2018 eller dagen efter vet alla resultatet men det är som sagt Sveriges väljare som bestämmer landets framtiden oavsett vad 8 partier säger och lovar !
  Fram till 2014 är det ju välkänt hur svenska folket har röstat.

  Gilla

 • Urban Lindgren

  Sen ska man vara medveten om att bortfallet i undersökningen var hela 47,1%. Folk som av olika anledningar inte velat delta i undersökningen eller inte svarat i telefon.
  SCB presenterar undersökningen på fredag och då ska de tydligen belysa orsakerna till det stora bortfallet.
  Blir roligt att se 🙂

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: