Minns ni Sandvikenrapporten? Där det påstods att Sandviken tjänade 500 miljoner om året på invandringen

INVANDRING. Minns ni den 31 maj 2014? Det var den dagen Dagens Nyheter gjorde stor sak av att Sandviken, en kommun med 40.000 invånare tjänade MER ÄN 500 miljoner kronor om året på invandringen. 

”PWC har räknat ut att det totala värdet av arbete, konsumtion och hyresintäkter från utrikesfödda motsvarar 621 miljoner kronor per år för kommunen. Medan kostnaden för bostäder, försörjningsstöd och lönekostnader i verksamheterna bara motsvarar 110 miljoner. Det betyder att kommunen får ett ekonomiskt överskott varje år motsvarande 511 miljoner kronor, tack vare de utrikesfödda.”

Rapporten publicerades av Dagens Nyheter och många andra medier och visade att de flesta journalister är ointresserade av – och ofta oförmögna – att kritiskt granska innehållet. De ville helt enkelt att invandringen skulle vara lönsam, “alla” påstod ju det utom några idioter som var rasister och högerextremister.

Patrik Häljeryd, socialdemokratisk politiker i Sandviken kommenterar rapporten med att ”Fakta är bästa vapnet mot rasism”.

Det var bara en liten detalj som rapporten missade. Den tog bara med kommunens kostnader, inte landstingets och statens utgifter för invandringen. Men det var valår och alla metoder att bekämpa Sverigedemokraterna var tillåtna.

Vi publicerade et inlägg som fortfarande går att ladda ned om Sandvikenrapporten, allt medan DN förstörde sitt redan skamfilade rykte med att påstå att rapporten var sann. Arenarapporten var om möjligt ännu tokigare. 

Nåväl, Pettersson säger att det snart är val igen och PK-media mobiliserar med hjälp av skattemedel för att rapportera “lika sakligt” som tidigare, vi får se om dom följer upp Sandvikenrapporten, något får mig att tvivla…

13 thoughts on “Minns ni Sandvikenrapporten? Där det påstods att Sandviken tjänade 500 miljoner om året på invandringen

 1. […] 2015 : SVT: ”Aldrig tidigare har så många välutbildade flytt till Sverige, enligt en granskning som SVT Nyheter gjort. In i landet strömmar färdigutbildade ingenjörer, läkare och ekonomer. Antalet godkända civilingenjörer från utlandet har mer än fördubblats på bara ett år”…Dagens Nyheter skriver med feta rubriker Sandviken tjänar 500 miljoner om året på nyanlända… […]

 2. […] 2015 : SVT: ”Aldrig tidigare har så många välutbildade flytt till Sverige, enligt en granskning som SVT Nyheter gjort. In i landet strömmar färdigutbildade ingenjörer, läkare och ekonomer. Antalet godkända civilingenjörer från utlandet har mer än fördubblats på bara ett år”…Dagens Nyheter skriver med feta rubriker Sandviken tjänar 500 miljoner om året på nyanlända&#823… […]

 3. Om Sandviken går mot jättekatastrof, får de väl börja använda de 500 miljonerna. Eller vart tog de vägen? Förslösades kanske på åldringsvården?
  Varför inte be att få ta hand om ytterligare en hop invandrare för att rätta till ekonomin?

 4. Det är svensk media och bara svensk media, som levererar sanningar och enbsanningar!
  Allt annat är Fake News!

 5. Jag kommer ihåg Sandvikenrapporten och tyckte att det var väldigt konstigt och att så många trodde på den och jag kan tro att den spreds till många kommuner att allt skulle bli vinst.
  Till och med jag förstod på den tiden att det inte skulle bli någon vinst utan endast ett jätteunderskott.

 6. Propagandan i svensk gammelmedia har skruvats upp flera snäpp den senaste tiden.
  Förmodligen är det valrörelsen som har startat och nu ska vi svenskar skrämmas om de fasansfulla klimatförändringarna.
  Vi ska matas med diverse överdrifter och rena fantasier.
  Kan det vara för att SD är det enda partiet som håller en sansad linje i klimatfrågan.
  I kommande valdebatter kommer SD att framhållas som oansvariga och att inte ta ansvar.
  Som en “god” bieffekt så får också kommande regering öppna dörrar för att höja diverse energiskatter.
  Dokumentärfilmen Tvärvändningen – om svängningen i flyktingpolitiken som sändes på SVT visar hur cyniska politiker kan var bara för att man tror att man kan “uppfostra” medborgarna till “rätta” åsikter och därmed radera ut partier som Ny Demokrati och SD.

 7. Det är tungt alla grå sossar Röstar som dom alltid har gjort
  jag vet folk som säger att jag Röstar på Partiet jag alltid
  röstat på vilket är det frågar jag ja det är Ju SOSSARNA så klart
  får man till svar HELT KATASTROFALT Jag har till och blivit
  bjuden på stryk av personer som är SOSSAR

Kommentera